Гебрев с искане към Борисов да се разследва "българския Новичок"

Разследването на отравянето на бизнесмена бе прекратено
8 сеп 2020 18:00, Нели Христова
60
Гебрев с искане към Борисов да се разследва "българския Новичок"
Снимка: БГНЕС

Бизнесменът Емилиян Гебрев, собственик на оръжейната компания ЕМКО ООД, изпрати отворено писмо до премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев, с копие до президента Румен Радев и посланиците на държавите в ЕС, с искане случаят с отравянето му да бъде внесен в дискусиите по темата, които започват в ЕС и НАТО.

"Този въпрос трябва да се разглежда редом с "Навални" и "Скрипал" на предстоящия Съвет на ЕС", пише Гебрев. Той настоява в писмото си за още 5 неща.

- България незабавно официално да поиска техническо съдействие от ОЗХО.

- България незабавно да заяви съществуват ли в някаква форма остатъци от веществени доказателства, които биха помогнали за нов, по-задълбочен анализ на използваното в България бойно отровно вещество.

- Българските власти проактивно да се включат в съвместни действия с властите на Германия и Великобритания за общи усилия за разкриването на престъпленията.

- България да поиска официално от Русия съдействие по изясняване самоличността на установените обвиняеми по делото, както и на останалите, които се намират в процес на изясняване

- Българските власти да разрешат разследването на очерталите се възможни български съучастници, подбудители и поръчители на терористичния акт срещу нас.

"През последните дни в демократичния свят нараства всеобщо възмущение от отравянето на руския гражданин Алексей Навални. Германия, която го приюти и се бори за живота му вече официално заяви, че използваната отрова е от семейството "Новичок". С проблема незабавно се ангажира Световната Организация за забрана на химическото оръжие (ОЗХО). Европейският съюз и НАТО обсъждат политически отговор на това престъпно деяние, като не се изключват и санкции. С една дума, демократичният свят се изправи като един за да спаси живота и разкрие истината за отравянето на руски гражданин, извън своята територия", описва бизнесменът.

По думите му обаче в България има пълен контраст, тъй като "официално спря недовършеното разследване на т.нар. "български Новичок", извършено на наша територия още през 2015 г.".

"Спирането на разследването в България съвпадна със събитията около Навални случайно. То обаче е логично следствие от провежданата от българските власти вече месеци и години системна политика на забавяне, затрудняване и отклоняване в неверни посоки на разследването на "българския Новичок". Половинчатите резултати, които бяха шумно разгласявани от прокуратурата, станаха възможни единствено благодарение на паралелни външни разследвания и на световните медии. Някои от тези разследвания бяха отличени и с "Пулицър"", обяснява още Гебрев.

Според него - фактите, които илюстрират саботажа на разследването на "българския Новичок", са изобилни. Сред тях отказ от установяване на състава и произхода на отровата. България, въпреки, че е член на ОЗХО, продължава да отказва техническата помощ на тази организация. За разлика от Великобритания и сега Германия, се показва демонстративно нежелание за активна съвместна работа с нашите съюзници за разкриване на фактите и обстоятелствата. Има и отказ от отправяне на искане до руската страна за изясняване на самоличността и други факти около обвиняемите и другите установени лица, както и отказ от разследване на всякакви възможни връзки със събития и процеси в България, както и на възможни български поръчители, подбудители или съучастници.

Гебрев иска решението за спиране на разследването да се отмени, но и да се задълбочи на международно ниво.

През 2015 г. Емилиян Гебрев, сина му и Валентин Тахчиев бяха отровени, по-късно се повдигна въпросът дали това е станало с консумация на рукола, а после започна и разследване срещу трима руски граждани, което стана ясно обаче, че е прекратено.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
7
 
2
 
! Отговори
X преди 3 години
Борисов е на къса каишка от Кремъл, какво ти разследване...
9
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някой умрял да го трови тоя нашия ...................и то баш с Новичок.....................хаха................ще умра от смях................тоя се има за голям фактор!!!
8
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Руколичок е от семейството на новичок.
7
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гебрев..............тоя олигарх и мафиот искал......................,много нагъл тоя ................първо да си докаже прозихода на парите.................после да иска..............гадината долна!!!
6
5
 
4
 
! Отговори
1 Рубла = 1 Стотинка преди 3 години
Само лоши новини за Източно-азиатската кочинаРоссия. Северен поток 2 виси на косъм, Турски поток пресъхна преди два месеца и газ по него скоро не се очаква. На това отгоре днес цените на петрола се сринаха с 10 процента. Може би това е част от поредната многоходовка наПутя?
5
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гебрев, ти се радвай, че Борисов още не ти е взел бизнеса, както направи с бизнеса на доста бизнесмени!
4
4
 
4
 
! Отговори
Пара у СФИРКАТА преди 3 години
Аз не знам защо руснаците не ги почерпят с техният си НОВИЧОК и да се приключат мъките ....Значи тоя английски или нам къф си западен Новичок не става за нищо ....от толкова много опити един не успя...само пушилки и пара у СФИРКАТА!!!!
3
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Борисов е човек на олигархията, а тя от своя страна е посредник в източването на милиарди от България в посока Русия. Затова България ще остане най-бедна в ЕС. А този го отровиха защото вероятно не е внимавал в час.
2
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Радев руска газ пи......Ш......кааааааааа хахахаПодкрепа за РАЗСЛЕДВАНЕТО!!!!
1
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоз пък и той. Изкукуригалник