Глоба до 200 лв. и арест до 15 дни за хвърлено яйце по парламента

Важно е протестиращите да познават законите
174
Глоба до 200 лв. и арест до 15 дни за хвърлено яйце по парламента
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Хвърлянето на яйца по обществени сгради е нарушение на обществения ред, а това по полицаите не е по-различно, дори може би е по-унизително. Това коментира адвокат Марин Марковски пред Нова тв по повод на протеста пред парламента на 2 септември, когато напрежението ескалира и се стигна до сблъсъци между граждани и полицаи.  

Той допълни, че този, който е хвърлил яйцето, трябва да бъде наказан.

Още по темата

„Законът казва, че той трябва да бъде установен и отведен в Районният съд. От 100 до 200 лв. е глобата и до 15 дни задържане в Районното”, каза още адвокат Марковски.

Според него е много важно човек да знае закона и да реши дали иска да го наруши или не.

Марковски коментира, че протестът е свещено и демократично право и е в основата на демокрацията. Той е на  мнение, че и това е пътят към по-доброто.

„Опитът да се влезе в парламента – това е забранено от закона за митингите и събранията, както и от правилата, свързани с обществения ред. Това като проява може да е разбираемо психологически, но законът го забранява. Полицията в този случай има право да употреби и сила, и помощни средства. В закона се казва, че силата трябва да е пропорционална на това, в каква степен е нарушен обществения ред”, обясни адвокат Марковски.

Той добави, че има наредба, според която, при употреба на газ или спрей, трябва да се знае какъв е той, както и в какви случаи може да се употребява. Този спрей не може да уврежда човешкото здраве.

Той подчерта, че полицията трябва да опазва обществения ред, без да унижава честта и достойнството на гражданите, и без да нарушава телесната неприкосновеност. Според него зад тези фрази се крие човешко отношение, което на моменти е липсвало. Всяка лека телесна повреда от длъжностно лице при изпълнение на служебните задължения се наказва с до 3 години лишаването от свобода, защото употребата на сила по закон се прекратява веднага, когато отпадне нейната необходимост. От момента на прекратяването вече има престъпление, обясни Марковски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


174
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Америго Бонасера седеше в зала номер 3 на нюйоркския наказателен съд и очакваше да получи правосъдие...."
111
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Съгласен съм,но полицаят трябва да е облечен, въоръжен и обозначен спрямо устава и закона!В случай,че хвърлям камъни и яйца срещу човек с бокс и униформа с емблеми на черепи и цици -това не е полицай и не подлежат на глоба!
110
11
 
12
 
! Отговори
Подкрепям преди 3 години
Глоба, но не 200, а 2000 лв.
109
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен съм и аз преди 3 години
Има едни 240 дето вилнеят, чупят и крадът всичко до което се докопат. Нещо за тях да кажеш?
108
14
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези глоби са малки,трябва поне 500лв.да са да видим тогава да си помислят тези наркомани пак да хвърлят,да чупят...
107
13
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези глоби са малки,трябва поне 500лв.да са да видим тогава да си помислят тези наркомани пак да хвърлят,да чупят...
106
17
 
19
 
! Отговори
православен патриот преди 3 години
Ооооооо и това ли ви е прехвалената демокрация !?!?!! Човек да не може да протестира и да го заплашват с репресии и арест !!!! Както написа един човек по долу, благодарете се мутрофашисти,че още не сме хванали калашниците !!!!
105
14
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Крйно време е да спрът тая вандалщина ! Не може 500 изтрещели да беснеят и рушат Безнаказано ! -един по един среща с ЧСИ !
104
6
 
19
 
! Отговори
Y преди 3 години
Приложете Сингапурският модел , без полиция face recognition снимчица и фиш за глоба ако нямаш БГ гражданство черен печат в паспорта , ако си тинейджър глобата отива при мама и тате
103
29
 
11
 
! Отговори
анон преди 3 години
Имате късмет, че още не сме почнали да хвърляме гранати!!! Изедници такива! Още не сме почукали и на вратите ви!
102
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е мнение само на един адвокат. Един от хилядите. Нали знаете, че Марковски вече не е това което беше. Ако това което казва беше безспорно така отдавна хиляди щяха да са осъдени. Да ама не! Това е само съждение на Марковски, но не е безспорно облечено в законова разпоредба. Напразно се напъва човечеца, нещо напоследък издиша.
101
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
15 дни в районното не може да се стои бе адвокатче. Макс до 72 часа трябва да те пуснат, или съдия да реши, че трябва да те задържи до делото и тогава да те преместят в отдел следствен. За едно яйце дело ли ще водят? И като арестуват 200 човека с яйца, всичките в районното ли ще ги затворят? Това е абсолютно нереалистично. Май някои никога не са стъпвали в райнно.
100
25
 
16
 
! Отговори
само питам преди 3 години
Протестиращите ще ги глобят и хвърлят в ареста, ама наказан полицай няма да видите.Защо Марковски не говори за равенството пред закона?
99
19
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Брътвежите на Марковски, изречени в най-голямата телевизия на Делян, откога се съобщават като държавен декрет? Мнението на марковски неуспоримо ли е?
98
13
 
29
 
! Отговори
бай Пешо преди 3 години
Мутрата Радев да го вържат с една верига на площада да реди павета докато му дойде птичия мозък :)
97
4
 
27
 
! Отговори
Ааа... преди 3 години
Става дума за Яйцата снесени от Червените коко-шки на БКП!
96
14
 
26
 
! Отговори
Генади преди 3 години
До Активист на БСПНяма такова животно "безпричинно пребит мутрестант"! майка му ли го прати да мутрестира?
95
21
 
14
 
! Отговори
Активист на БСП преди 3 години
А за безпричинно пребит демонстрант ??? А за пребит и задържан чужд гражданин ,също неучастващ в протестта???
94
19
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами тогава купувайте метални боксове за ръце и муайте полицаите,ако ви пипнат.Защото и те нямат право да слагат такова нещо на кунките и да го употребяват срещу хората.
93
8
 
25
 
! Отговори
дддд преди 3 години
Тогава ХаджиГенчо,Жорко БОЕЦ-а,и хората около тях,колко трябва да лежат или да плащат глоби,след всичките хвърлени яйца и бои по държавните сгради и полицаи,и защо никой не им търси отговорност по закон????