Глоба до 200 лв. и арест до 15 дни за хвърлено яйце по парламента

Важно е протестиращите да познават законите
174
Глоба до 200 лв. и арест до 15 дни за хвърлено яйце по парламента
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Хвърлянето на яйца по обществени сгради е нарушение на обществения ред, а това по полицаите не е по-различно, дори може би е по-унизително. Това коментира адвокат Марин Марковски пред Нова тв по повод на протеста пред парламента на 2 септември, когато напрежението ескалира и се стигна до сблъсъци между граждани и полицаи.  

Той допълни, че този, който е хвърлил яйцето, трябва да бъде наказан.

Още по темата

„Законът казва, че той трябва да бъде установен и отведен в Районният съд. От 100 до 200 лв. е глобата и до 15 дни задържане в Районното”, каза още адвокат Марковски.

Според него е много важно човек да знае закона и да реши дали иска да го наруши или не.

Марковски коментира, че протестът е свещено и демократично право и е в основата на демокрацията. Той е на  мнение, че и това е пътят към по-доброто.

„Опитът да се влезе в парламента – това е забранено от закона за митингите и събранията, както и от правилата, свързани с обществения ред. Това като проява може да е разбираемо психологически, но законът го забранява. Полицията в този случай има право да употреби и сила, и помощни средства. В закона се казва, че силата трябва да е пропорционална на това, в каква степен е нарушен обществения ред”, обясни адвокат Марковски.

Той добави, че има наредба, според която, при употреба на газ или спрей, трябва да се знае какъв е той, както и в какви случаи може да се употребява. Този спрей не може да уврежда човешкото здраве.

Той подчерта, че полицията трябва да опазва обществения ред, без да унижава честта и достойнството на гражданите, и без да нарушава телесната неприкосновеност. Според него зад тези фрази се крие човешко отношение, което на моменти е липсвало. Всяка лека телесна повреда от длъжностно лице при изпълнение на служебните задължения се наказва с до 3 години лишаването от свобода, защото употребата на сила по закон се прекратява веднага, когато отпадне нейната необходимост. От момента на прекратяването вече има престъпление, обясни Марковски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


174
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
1
 
22
 
! Отговори
BG реалност преди 3 години
Прокуратурата ги хваща, а съдът на другаря Лозан Панов ги пуска. А по улиците протестиращи искат върховенство на закона и скандират за оставка на главния прокурор и премиера.... BG абсурдостан !!! ... Напълно прав е В. Божков с коментара си от Дубай: --->>> "Изкефи ме как се управлява тълпа по мрежите, правя Щаб на протеста" ... "Гешев ще го напра'име фигурант като Президента"...
91
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стана като в Северна Корея,не в грешка съм там нема КПП между градовете заради пандемията А да питам адвоката на Дявола, Марковски тая глоба за неносене на маска не противоречило на един закон за носене на неща покриващи лицето приет по повод бурките преди години? Не му се рови да цитирам членове и алинеи но има такъв За кокошка-няма прошка за милиони-няма закони.
90
4
 
24
 
! Отговори
Бачкатора преди 3 години
Ония брадясалите седесари от отровното трио и те драпат за власт и оная швабра бившата бесепарка. Нека станат и след 3 години да викате и по тех)))
89
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре дошли в Демократична Република Конго!Ако не ви харесва може да се оттеглите в Уганда, Руанда, Бурунди или Замбия!Тука само да държиш яйце в ръка и не можеш да отговориш от къде го имаш се наказва с гилотината! Демокрацията е свещено право и се брани с всичко средства, законни исках да кажа (куршум, въже, разчленяване и.т.н.)
88
12
 
20
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 3 години
Прав е адвокатът Да се спазва законния ред . В противен случай е свободия !
87
13
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само така време е протестъриде да си платят удоволствието от холиганствата.
86
9
 
6
 
! Отговори
Гробокопач преди 3 години
Хвърляйте павета!
85
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Предлагам, всеки, който не харесва Бойко, да бъде глобен.
84
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе Марковски,а колко е глобата за непочистени плакати от предизборна агитация?Ти да си видял някоя партия да сваля плакатите? Айде да не словоблудстваш
83
11
 
7
 
! Отговори
гост преди 3 години
Явно трябва да се хвърлят по-тежки неща. Мутри от породата на Лукашенко.
82
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
86- А ПОСЛЕ РЕВЕШ ЧЕ СЕ РЕДИШ НА ОПАШКИ ПРЕД КАТ, ЗА СМЯНА НА ДОКУМЕНТИТЕ, ЧЕ КАТО БЛОКИРАШ НЯКОЕ КРЪСТОВИЩЕ НЕ ВИКАШ ЧАСТНА ФИРМА, А ПАК ТУМБАЦИТЕ, КАТО СЕ ЗАПАЛИШ- О УЖАС КОЙ ДА ДОЙДЕ - ТУМБАЦИТЕ- ИЛИ КАКТО НЯКОЙ БЕШЕ КАЗАЛ НЕ 70% НАПРАУ ДА ГИ СЪКРАТЯТ И ПОСЛЕ ПАК РЕВ- ЕЙ НЯМА УГОДИЯ НА ТИЯ НАШИ ТУМБАЦИ...
81
23
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Истината е,че 90% от "протестиращите " са бивши и настоящи престъпници, алкохолици и наркомани. Нека полицията бъде...нежна към тези невинни създания.
80
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А когато цяла София е надраскана със спрейове от знайни и незнайни ***-оти,аз не съм чул да има някой хванат и наказан да изчисти това което е надраскал.Защо пък само за обществени сгради да има наказани,мойта лична собственост не е важна ли,защо ще се мери с един аршин за едното,а с друг за другото?Е затова са протестите,заради различните правила за богопомазаните, и за народа!
79
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Държавата е пълен абсурд, никой не знае какво става, днеска има търгивски регистър утре няма, пола трябва да си меним, чипа да сме си сменяли, конституция щя да пише винету, матешки даже не бил чел, маски вин3тки тол такси данъци кетъринг и религии в училищата мигранти с шенгенски визи и айфони конвенции чуми щастливи кокошки *** и какво ли не.
78
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аха, важно е ЧОВЕК да знае законите и при нарушение да бъде наказан.За политик обаче не е важно и не може да бъде наказан Иначе казано търпиш народните избараници и редовно им гласуваш.Демокрация!
77
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
те повечето са дошли да изкарат някой лев, сега остава да ги глобят
76
14
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кражвбата на милиарди е в мокрите сънища на Нинова.Както и фалшификациите със шкафчета и записи.Повтарят ви години как се краде без доказателства и накрая всяка лъжа почва да прилича на истина /Гобелс/
75
8
 
13
 
! Отговори
Възмутен преди 3 години
Прав е Марковски! Никакъв спрей срещу "мирно" протестиращите! Като ти хвърлят паве срещу теб, законът ти позволява да го напръскаш с марков френски парфюм или само в краен случай с одиколон "Тройний".
74
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До А кражба на милярдиНяма глоба,нито наказание.
73
2
 
4
 
! Отговори
това е при протест преди 3 години
При бунт правилата са други или печелиш или губиш и личната си м...карта ,второ шанса да спечелиш е малък ,а и се иска да си мъж ,трето не води жена си ,и най- важното ,каквото и да стане победителя не го съдят и последно жална им м..ам ...а на победените !