Глоба до 200 лв. и арест до 15 дни за хвърлено яйце по парламента

Важно е протестиращите да познават законите
174
Глоба до 200 лв. и арест до 15 дни за хвърлено яйце по парламента
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Хвърлянето на яйца по обществени сгради е нарушение на обществения ред, а това по полицаите не е по-различно, дори може би е по-унизително. Това коментира адвокат Марин Марковски пред Нова тв по повод на протеста пред парламента на 2 септември, когато напрежението ескалира и се стигна до сблъсъци между граждани и полицаи.  

Той допълни, че този, който е хвърлил яйцето, трябва да бъде наказан.

Още по темата

„Законът казва, че той трябва да бъде установен и отведен в Районният съд. От 100 до 200 лв. е глобата и до 15 дни задържане в Районното”, каза още адвокат Марковски.

Според него е много важно човек да знае закона и да реши дали иска да го наруши или не.

Марковски коментира, че протестът е свещено и демократично право и е в основата на демокрацията. Той е на  мнение, че и това е пътят към по-доброто.

„Опитът да се влезе в парламента – това е забранено от закона за митингите и събранията, както и от правилата, свързани с обществения ред. Това като проява може да е разбираемо психологически, но законът го забранява. Полицията в този случай има право да употреби и сила, и помощни средства. В закона се казва, че силата трябва да е пропорционална на това, в каква степен е нарушен обществения ред”, обясни адвокат Марковски.

Той добави, че има наредба, според която, при употреба на газ или спрей, трябва да се знае какъв е той, както и в какви случаи може да се употребява. Този спрей не може да уврежда човешкото здраве.

Той подчерта, че полицията трябва да опазва обществения ред, без да унижава честта и достойнството на гражданите, и без да нарушава телесната неприкосновеност. Според него зад тези фрази се крие човешко отношение, което на моменти е липсвало. Всяка лека телесна повреда от длъжностно лице при изпълнение на служебните задължения се наказва с до 3 години лишаването от свобода, защото употребата на сила по закон се прекратява веднага, когато отпадне нейната необходимост. От момента на прекратяването вече има престъпление, обясни Марковски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


174
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
1
 
6
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
- Е-е, хубаво ги подредил стачкуващите адвокат Марин Марковски - адвокатът на богатите мафиоти в БГ...
71
5
 
14
 
! Отговори
А кражба на милярди преди 3 години
Каква е глобата за разграбването на милярди от българския народ и пълно низачитане на каквито и да е закони от оправляващите и приближените им?????????????
70
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ПРОКЛЕТ Е ТОЗИ КОЙТО ВЪЗСТАНОВИ ДОМЪТ НА ПРЕСТЪПНИЯ КОМУНИСТИЧЕСКИ РЕЖИМ! ДОБРО НЯМА ДА ВИДИ НИКОГА! КРЪВТА НА ИЗБИТИТЕ ОТ КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ БЪЛГАРИЯ ВИКА ОТ ЗЕМЯТА!
69
22
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само яйца ли?А какво е наказанието за трошене на кола с две малки деца, които са получили такава психическа травма, че до края на живота си ще помнят този ужас.А хвърлянетао на друга храна освен яйца? Ако искаха да се харесат да я бяхте дали тази храна на сталрчески или детски дом. И стига вече революции начело с президентчето - вижда се, че сте некадърни.
68
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За ремонт на Сатанинския Партиен дом хвърлиха 70 милиона грешни народни при, за да с в бункера, който ги пази от народния гняв. Ще ги измъкваме като мишоци за ушите оттам....
67
13
 
17
 
! Отговори
РЕЗИЛ ГАДЕВ преди 3 години
БИЛ МРАЗЕЛ ББ- ТОЙ МРАЗИ И БЪЛГАРИЯ- ТОЙ Е ПРЕДАЛ ИНТЕРЕСИТЕ НА БГ И АКО НЕ СА ГЕРБ ДО СЕГА ДА СМЕ В ЕВРАЗИЯ- ЮМРУЧЕТО СЕ ВДИГНА НЯКОЛКО ЧАСА СЛЕД КАТО СЕ РАЗБРА, ЧЕ БГ ЩЕ БЪДЕ ПРИЕТА В ЧАКАЛНЯТА НА ЕВРОЗОНАТА- ВЛЕЗ В РАША ТВ ДА ЧУЕШ КАК КРЕЩЯТ И ПОДИГРАВАТ УКРАЙНА ЧЕ ГЛЕДАЛА КЪМ ЕВРОПА, ЧУЙТЕ КАК РЕЗИЛЯТ ЕВРОПА...ГАДЕВ- СЪД И ЗАТВОР ЗА ПРЕДАТЕЛСТВО И НИКАКВА ОСТАВКА НА ГЕРБ.
66
12
 
20
 
! Отговори
Рошо преди 3 години
Тези дето протестират са 3 вида: Първите казват, като падне правителството ще гласувам за Ристо (Костовите крадльовци) - те ще ме уредят на държавна службичка, защото съм част от партията!!! Вторите са Русофилите - те викат: Като падне правителството и ще се присъединим към Мафиотска Роша - и там ще ме уредят да взимам пари без да работя!!! Третите са фенове на Слави Мултака - те си викат: Важното е чалга да свири 24/7 и далаверата да върви!!! ТА ТИЯ ЛИ СА ПРОМЯНАТА :D
65
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ТОЗИ КОЙТО ПРЕМЕСТИ НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ В ПАРТИЙНИЯ ДОМ Е ПРОКЛЕТ ОТ БОГА И ОТ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД!
64
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При всенародно въдтание всички тия неща спират да действат. Ако не искат да има яйца и кютек-Тиквата да подава оставка. НАРОДЪТ го уволни....
63
5
 
10
 
! Отговори
Папурко преди 3 години
Комунистите ограбиха бабите ми, дядовците ми, майка ми, баща ми...ограбиха и мен...сега пари нямам....въртя си едно евтино сиджирче и им гледам сеира, как ще се избият помежду си за пари.
62
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ТОВА НЕ Е ПАРЛАМЕНТ А ПАРТИЙНИЯ ДОМ - ДОМЪТ НА ЗЛОТО.
61
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
57- ОГЛЕДАХ ТИЯ ДНИ РЕШЕНИЯТА НА СЪДА - Е НЯМА РЕШЕНИЯ НА СЪДА, КОИТО ДА РАЗРЕШАВАТ МЯТАНЕ НА ЯЙЦА И ДОМАТИ ВЪРХУ СГРАДИ НА ДЪРЖАВНИТЕ ИНСТИТУЦИИ- НО СРЕЩНАХ ИНТЕРЕСНИ РЕШЕНИЯ ЗА КЛЕВЕТАТА И СВОБОДАТА НА СЛОВОТО- ТРЯБВА ДА СЕ ДОКАЖЕ ПРЕД СЪДА, ЧЕ С ДУМИТЕ КОИТО Е ИЗРЕКЪЛ/КЛЕВЕТАТА/ РЕЗИЛ ГАДЕВ Е ИСКАЛ ДА НАВРЕДИ НА ЧОВЕКА КЪМ КОГОТО СА ОТНЕСЕНИ, А ТОВА Е НАЙ ЛЕСНОТО- ВСИЧКИ ДУМИ НА ГАДЕВ СА КЛЕВЕТИ- ЦИТИРАМ"- УПРАВЛЯВАЩАТА ШАЙКА ПРЕВЪРНА БГ В БЛАТО"- ТОВА ПРЕДИ 4 ГОДИНИ.
60
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сутринта на спирката чета разлепени инструкции. Първо яйцата, после домати, чушки, няколко пиратки, ушеви има колкото щеш и ставало зеленчуков омлет със свинско. Умрях от смях.
59
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 52За аки баки нищо не е споменато, но ще е върха на простотията на "протестиращите"Като мразите парламента, какво ви е виновна сградата? Бийте политиците...по азбучен ред..абв, боец, бсп, и т.н.!:D
58
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Д.С.БАкожпод протест разбираш да мяташ бомби тогава е забранено да. Колкото и да те шокира това нещо. Ако под протест разбираш да си на регламентирани места и да си крещиш просто тогава е разрешено и никой нищо няма да ти направи. Тъй че стига рева.
57
10
 
10
 
! Отговори
БОДИЛ преди 3 години
Защо имаме закони, които не се спазват ??? Кой си позволява да нарежда на шефовете на полицията да не се спазват законите ??.?? Много всички говорят за правова държава, а всички те гледат как нищо не се случва когато се погазват законите !!??? Нима в Франция, Германия, Англия няма демокрация, но полицията си върши работата по закон и не позволиха анархия ,а тук простотия, злоба, анархия до втръсване , само защото БКП реши да сваля законно избраното правителство с метежи и връщане на комунизма
56
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Масата протестиращи може да не са от БСП, но тъкмо БСП и ДПС ще дойдат на власт после. Това с националното спасение сме го гледали при Беров 1995 г и това доведе до фалита *** 15 банки.
55
10
 
9
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
Това е БГ "Демокрацията" Който Протестира- в Затвора!!! Хунтата иска това!! България след дълъг 32 годишен Преход -се върна в Началото -НАЧАЛОТО НА МИЛИЦИОНЕРЩИНАТА -ПОДСЛУШВАНЕТО И ДИКТАТУРАТА! ДОРИ МЕДИИТЕ СА В СТИЛ КОМУНИЗЪМ -ТЕ СА НАВЕДЕНИ И МЪЛЧАЛИВИ КАТО ПОСТОЯННО ХВАЛЯТ ДИКТАТОРА!БЪЛГАРИЯ НЯМА НИЩО ОБЩО С ЕВРОПЕЙСКА ДЪРЖАВА- ТЯ ПО СКОРО Е АНАДОЛСКА ДЪРЖАВА!
54
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
АДВОКАТЪТ НА ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ КОГА ЩЕ БЪДЕ АРЕСТУВАН И ОСЪДЕН, А РЕЗИДЕНТА НА КРЕМЪЛ- НЕГО КОГА.
53
4
 
19
 
! Отговори
народът преди 3 години
Не щем правителство на Черепа и Путин!