Глоба до 200 лв. и арест до 15 дни за хвърлено яйце по парламента

Важно е протестиращите да познават законите
174
Глоба до 200 лв. и арест до 15 дни за хвърлено яйце по парламента
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Хвърлянето на яйца по обществени сгради е нарушение на обществения ред, а това по полицаите не е по-различно, дори може би е по-унизително. Това коментира адвокат Марин Марковски пред Нова тв по повод на протеста пред парламента на 2 септември, когато напрежението ескалира и се стигна до сблъсъци между граждани и полицаи.  

Той допълни, че този, който е хвърлил яйцето, трябва да бъде наказан.

Още по темата

„Законът казва, че той трябва да бъде установен и отведен в Районният съд. От 100 до 200 лв. е глобата и до 15 дни задържане в Районното”, каза още адвокат Марковски.

Според него е много важно човек да знае закона и да реши дали иска да го наруши или не.

Марковски коментира, че протестът е свещено и демократично право и е в основата на демокрацията. Той е на  мнение, че и това е пътят към по-доброто.

„Опитът да се влезе в парламента – това е забранено от закона за митингите и събранията, както и от правилата, свързани с обществения ред. Това като проява може да е разбираемо психологически, но законът го забранява. Полицията в този случай има право да употреби и сила, и помощни средства. В закона се казва, че силата трябва да е пропорционална на това, в каква степен е нарушен обществения ред”, обясни адвокат Марковски.

Той добави, че има наредба, според която, при употреба на газ или спрей, трябва да се знае какъв е той, както и в какви случаи може да се употребява. Този спрей не може да уврежда човешкото здраве.

Той подчерта, че полицията трябва да опазва обществения ред, без да унижава честта и достойнството на гражданите, и без да нарушава телесната неприкосновеност. Според него зад тези фрази се крие човешко отношение, което на моменти е липсвало. Всяка лека телесна повреда от длъжностно лице при изпълнение на служебните задължения се наказва с до 3 години лишаването от свобода, защото употребата на сила по закон се прекратява веднага, когато отпадне нейната необходимост. От момента на прекратяването вече има престъпление, обясни Марковски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


174
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименВСИЧКИ ЗА КОИТО ГОВОРИШ СА НАЗНАЧЕНИТЕ МИЛИОНЕРИ, КОИТО ТРЯБВА ДА СЕ КЛАНЯТ САМО НА ЕДИН БОГ- НА ТОЯ В КРЕМЪЛ.
51
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Радев в Генерал Тошево: "Божков звучи по-убедително от обвинителите"
50
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колега Марковски има нормативна йерархия! България е член на Съвета на Европа и от там имаме обвързващи договорености, като Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи! Освен това има европейски решения на съда на ЕС според, които е нормално изразяването на недоволство, чрез хвърляне на домати, яйца и червена боя! Така, че ако някой вярва на Марковски се е за негова сметка!!!
49
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
45- НЕ ЛЪЖИ- МАРТ 2013Г ББ СИ ПОДАДЕ ОСТАВКАТА ЮЛИ 2014Г КТБ ФАЛИРА- НЕ ЗНАМ ЗА ШИШИ, НО ЗНАМ ЧЕ 500 000 ЛВ Е ИЗТЕГЛИЛА ЕЛЕНА СТАНИШЕВА- ЗА КЪФ ЗАЕМ ОТ ББ ЛОМОТИШ...
48
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
к.49, въпросът ти е смешен. Какво общо имат протестите с Русия? Нали не смяташ, че Цв.Василев, Черепа, феновете на "Левски" и тези на ЦСКА са руссофили? Обединява ги едно: всички те искат правителството на Пожарникаря да падне. Жандармеристите и частните охранители ги пребиват, но те не се отказват. Да видим кой кого! Не смятам, че зад СИКаджията стоят президент Trump и Макрон. Само ЕНП е зад тях, защото очевидно делят с ББ парите отпускани по фондовете и Covid-19.
47
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до к.30Никой не го е питал ББ какво иска? Правителството на Орешарски бе тогава склери! От една страна ДПС, а зад Цветан Василев БСП и ДСБ/Дай България/. Каква комбина с ББ те гони? Прокуратурата бе погнала ББ и ЦЦ. Та той си го бил избрал? Хаха! Имаше и публични заплахи от трибуната на Парламента за разправа! Спора бе между двамата, дето бутнаха ББ, чрез постановките на Мая Манолова, Бареков, и футболните агитки на БСП. Много къса памет!
46
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На Запад всеки спазва законите. Във България тези, които ги създават и трябва да ги контролират най - много ги нарушават. Това му е гадното да му се не види. Хвърлянето на яйца и домати си е гаменска постъпка, но едва ли е най- грозното нарушение на правилата.
45
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За Аки баки колко е?
44
2
 
12
 
! Отговори
Батко преди 3 години
Важно е и управляващите да познават и спазват законите!
43
10
 
4
 
! Отговори
до к.39 преди 3 години
Бунгар, не плашете хората с БСП. Основната маса протестиращи са млади хора, платени хора на Божков и Цв.В., електоратът на ДБ, феновете на ЦСКА и Левски - последните заради желанието на ББ да фалира синия клуб. Така че следващото правителство ще бъде такова на националното спасение, а не на БСП. Всички посочени има да ви връщат доста накипяла омраза заради жестокостите на жандармеристите и командосите.
42
4
 
13
 
! Отговори
Въпрос преди 3 години
Защо никоя държава в Европа не иска с хубава Русия ? Украйна и Беларус даже се обърнаха срещу тях...
41
2
 
1
 
! Отговори
източняк преди 3 години
До Западняк - а това го знаеш, защото на запад, ти си този, който чисти *** на западняците... ама преди да Хвърли /не фърля/ оставката, полицията е ограничила "фърлянето" до един домат, като е набила кратуните на вандалите... ама на запад е така, законите се спазват от всички, затова и протестите са адекватни, с разрешение и всичко по канален ред, и полицията ако се отклони протеста от установеното взема мерки, а правителствата подават оставка, защото им става ясно, че на хората им е писн
40
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всеки събира 500човека, това било "народа". Блокира кръстовищата, хвърля яйца по полицайте и всяко правителство е длъжно да подаде оставка? Вие чувате ли се? За какво се провеждат избори тогава? 2016-та ноември ББ подаде оставка защото Курделия подозираше, че като Фигуранта стана президент ГЕРБ бяха загубили легитимност. Е, изборите показаха друго. За разлика от Кънчо. Хайде седнете си на задниците, че чуждестранни инвеститори и кредитен рейтинг отиват по дяволите.
39
2
 
10
 
! Отговори
прашкаджията адвокат преди 3 години
от НБУкога ще бъде арестуванобстрелваше парламентас пъдпъдъчи яйцас бойна прашкаарестглоба затвор?
38
8
 
5
 
! Отговори
до к.30 преди 3 години
Не забравяйте, че най-големите вносители с лично договорена лихва бяха магистратите и 1-2 дни преди КТБ да фалира те си изтеглиха влоговете.Второ: Пеевски имаше доста голям кредит и не го поддържаше. Именно този кредит и някои други операции на Д.П. потопиха КТБ. За оздравяването й трябваше държавата да отпусне 600 млн. евро стабилизационен заем . ББ отказа такъв и държавата "влезе" вътре с 4 млрд.лв. Така че може да се предполага, да не кажа - да се смята, че ББ игра комбина с Д.П. ББ и С.Ц.
37
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За палатка на кръстовище с изглед към паметника на съветския окупатор, колко е глобата или се дава медал "дружба" за вярна служба !?
36
9
 
22
 
! Отговори
Народа не е навън! преди 3 години
Това е протест на Мафията, с платени агитки, а Костовисти и БСП-ари са една шепа хора!!! Това не е "народната воля" - това е желанието на една шепа хора, да дойдат техните партии на власт (партии, които едвам влизат в парламента)!!! И понеже и те осъзнават, че това няма как да стане с редовни избори, започват да трошат и нападат, което няма как да го позволим!!!! Бой по канчета - хулиганщината се наказва с бой и затвор!!!
35
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От руснаци във Варна гъмжиНалитат отвред като степни оси.Шумни, кресливи,подпийнали даже."Нали сме "Гейропа", ги питам. Що дирите тук?Кокорят се диво, залитат, но отвръщат в хор:"Потому что здесь для нас почивка, одмор!""И здесь хорошо! И солнце нас сгрява!Слънце ли? Няма тук за вас "хорошо"Нали сме "Гейропа" и вам здесь не дано.Тук няма почивка за вас, натрапници същинеканени гости в нашите европейски къщи.Във Варна няма място за вас след "Кримнаш",а още по-малко на чудния варненски плаж.Я чиба оттук, "дорогые друзья"Для вас только чемодан, вокзал и Москва!
34
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БСП е първата резерва на господарите за Борисов. Не очаквайте нещо да се промени ако смените едни евроатлантици с други. Но ГЕРБ ще бъде сменен само когато господарите решат, а САЩ и ЕС подкрепят ГЕРБ и Борисов, така че протестите са смешни.
33
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А ако яйцето е снесено от кремълската гарга в Президентството !