Радев и Борисов да се разберат, за да няма разрушителен конфликт

Джипът и лайфовете не са добър подход, коментират специалисти
Обновена: 8 сеп 2020 11:16 | 8 сеп 2020 10:45, Петя Славова
466

Управлението на кризи, каквато разпознават в политическата ситуация у нас през последните 62 дни, е труден процес, но как се преодолява той?

Председателят на Народното събрание - Цвета Караянчева, вчера заяви, че президентът Румен Радев опитва да участва в метежи. Ако някой иска да влезе във властта, първо трябва да се яви на избори, настоя тя.

Още по темата

"Разделението разсича както обществото, така и властта. Една част от властта - президентът, е срещу друга част. В социалните мрежи градусът е много висок и отдавна е преминат добрият тон. Най-тъжното е трудността да се води разумен разговор. Всяка от страните има много ясна позиция - доста непримирима и радикална, яростна я отстоява като не е склонна да чуе другата. Това прави кризата трудно управляема", заяви социалният антрополог Харалан Александров пред Bulgaria ON AIR.

"Тези кризи се появяват периодично. Това не беше неочаквана криза. Беше очаквана от 2-3 години. Знаеше се, че това разделение в обществото го има, просто сега пролича. Съвпадна с пандемията. Тази криза е абсолютно неуправляема, за разлика от предишните. Едва ли има изход от това, което в момента се случва. Една от двете страни ще трябва да отстъпи в близките седмици", каза от своя страна PR експертът Максим Бехар.

Според Александров отговорността е във властта.

"Този, който има по-голяма сила, носи отговорността. Това е като в семейството. Ако децата се скарат, родители не са си свършили работата, но ако родителите са се скарали, не може да обвиняваме децата, че са подивели".

Според него правителството и премиерът Бойко Борисов трябва да говорят с недоволните и да се предложат конкретни начини за излизане от кризата. Било грешка, че в ГЕРБ нямало номер 2 и че Борисов е ограничил изявите си.

"Трябва да имат много ясни послания и действия. Това с джипа и лайфовете във Facebook не е добър подход. Конфликтът между премиер и президент е очевиден, минава границата на нормалното общуване. Това са двете институции, които трябва да намерят общ език, защото става дума за България", обясни Бехар в "България сутрин".

Харалан Александров се съгласи с него и подчерта: Иначе тръгваме към разрушителен конфликт. Това е безумие и води към революционно разрушение.

Двамата са оптимисти, че Радев и Борисов ще отстъпят и ще потърсят форма на помирение.

"Голяма изненада е, че нито една от двете страни няма ясни послания. Емоциите са взели категорично връх, разумните аргументи и послания много трудно биха могли да бъдат използвани", каза още Максим Бехар.

"Винаги отговорността е във властта. Когато се сбият децата, нещо родителите не са свършили като хората. Властта се държи битово", посочи посочи Александров, но подчерта: Никой не може да отрече, че прокуратурата е хиперактивна в последната година.

Социалният антрополог е на мнение, че трябва да има разделно протестиране, тъй като сега, когато се съберат на едно място всички недоволни, ставало нещо противоестествено.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


466
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
373
0
 
1
 
! Отговори
!?!?!? преди 3 години
За кое точно?
372
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Радев новият ЛевскиДокато се кандидатира за президент се е развивал само в професионалната си сфера.мда, типично за съвестви офицер - чукал счетоводителката Дуся и пил водка 20 години :) Нашия по изключение уредил и 2 апартаментчета за себе си и за мурвата си :)
371
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Радев и Борисов да се разбератче кво има да се разбират - Крадев отива в затвора за държавен преврат.
370
2
 
4
 
! Отговори
Хахаха преди 3 години
крадеф е левски ама варянта Пфк Прецаканн Футболен Клуб
369
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Подобрение на икономическото положение на семействата в България няма да има след като идва световна икономическа криза. Ще става по-зле.Няма значение коя партия ще състави правителството.
368
10
 
5
 
! Отговори
Радев новият Левски преди 3 години
И да мучите и да плювате Радев е новият Левски!!!!Радев 90-та година е бил на 26 години. Докато се кандидатира за президент се е развивал само в професионалната си сфера. Не се е занимавал с политика, не е правил далаверки, няма обръчи от фирми, нито крадливи обшествени поръчки, не е приватизирал, няма хотел, не е бил доносник или бивш мафиот. В това отношение е направо бяла лястовица в Българските политически среди. Радев е всичко което МУТРАТА *** не е, а мечтае да е!!!! В САЩ оценили простия летец като бъдещ стратегически лидер...... https://mobile.frognews.bg/article/201349/
367
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Радев доста усилия положи, за да се стигне до тук и да не си говорят двете институции.Напъва се, напъва се и му се получи.Няма връщане назад.Само импийчмънт.
366
9
 
5
 
! Отговори
70% за Радев преди 3 години
Ама вие глухи ли сте, бре....70% от НАРОДА подържа протестите и ясно и простичко иска:ОСТАВКА на бай *** и ИНСТРУМЕНТА каскет Каренин с незабавни честни избори.....Президентът е одобряван и спокойно се разхожда сред протеста от тия подкрепящите го 70%... Алюуу антрополозите събудете се, времената се промениха!!!
365
12
 
7
 
! Отговори
ОБЩ ЕЗИК ЛИ! преди 3 години
Никога двете институции- Президентството и Изпълнителната власт няма да намерят общ език, защото докато Радев е напълнил Президентството с дс-агенти -съветници и има една единствена задача поставена от Решетников- извеждане на България от ЕС и НАТО, то изпълнителната власт, начело с Бойко Борисов има противоположната цел- изграждане на нова, свободна и независима България всред цивилизованите европейски държави и Свободния свят. бг
364
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нека правителството се съсредоточи върху изпълнението на своите задължения в месеците, оставащи до парламентарните избори. С упорития си отпуск да подаде оставка, овластените от ГЕРБ показват, че се смятат за незаменими. Сега остава да докажат това и на дело. Българите чакат видимо подобряване на икономическото положение, както на страната, така и на семействата си. Дали ще бъдат създадени условия за това, зависи само от правителството. Оправдания със сушата, кишата и корона-вируса не важат.
363
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Радеф трябва където види г-н Борисов да му целува ръката,той му подари президенското място и сега за благодарност другаря насъсква хората един среу друг и пак са му виновни полицаите които охраняват него и Деса ....нямам думи,незабавна ОСТАВКА НА др.РАДЕФ ЗА НИЩОПРАВЕНЕ
362
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези двамата няма как да се разберат. Нещата се задълбочиха много и са или или. Връщане назад не може да има. Надявам се ние Българите да излезем разумни и да не се подвеждаме по нечий акъл. Нека да гледаме на нещата прагматично.
361
0
 
4
 
! Отговори
Ротшилд преди 3 години
"Черепът в Дубай". Не бях чувал за такъв град в Русия...ама Нямам въпроси.....
360
8
 
18
 
! Отговори
злоба и ненавист преди 3 години
3ащо Румен Радев продължава с яростната конфронтация, истеричните брифинги и лавината от обвинения към всички останали??? Явно да отклони вниманието от себе си и поредицата от афери в собствения си екип. За да ни подтикне да спрем да питаме какво всъщност работи той самият, как изпълнява ролята си на държавен глава, за какво получава петцифрената си заплата. Откакто Гешев му разрови блатото на Дондуков 2 , съвсем е озверял, виждайки как кирливите му ризи ще лъснат.
359
0
 
4
 
! Отговори
До 384продължение преди 3 години
...само защото всичките му приятели са от опозицията!
358
2
 
8
 
! Отговори
До 384продължение преди 3 години
Имаха клуб на СДС (и аз бях за тях), много ентусиазирани местни млади хора. Не сме си откъсвали очите от урната, видяхме я отвътре преди и след гласуването. Когато изсипаха, голямата маса бяха червени бюлетини, БСП победи. Това беше факт, независим от огромните митинги, много по големи от вашите сбирища и всички СДСари бяха убедени, че изборите са фалшифицирани. И те може и да са били някъде, но аз с очите си видях огромната маса червени бюлетини, затова винаги имам едно на ум, когато някой, който никога не е бил наблюдател, настоява че има фалшификации, само защото всичките му приятели са от
357
4
 
7
 
! Отговори
До 384 преди 3 години
"Избори проведени от мутрите се фалшифицират и мутрите печелят. Затова се искат предсрочни избори, за да са честни. Толкова ли е сложно?"___Защо не я хвърлите тази енергия в наблюдавене на честността на изборите, вместо да ос^рате града? Разпределете се по секции, заснемете протоколите и сверете резултата! Просто и ясно. Но се опасявам, че ще сте разочаровани от резултата! Говоря от личен опит от първите демократични избори след 10ти: записах се като наблюдател от "честни избори" и пътувах с още някой до едно селище в югозападна Б-я.
356
8
 
11
 
! Отговори
Партиен член преди 3 години
Какво има за разбиуране ?! Радев дас си подава оставката и да се омита ! Стига са ни пълнили главите с неговата "загриженост " и непоклатимост главно за ...БСП и митингад жиите! Оставка за Радев !!! Той не изпълнява задълженията си спрямо ЦЕЛИЯ НАРОД - покровителства само една м,алка част ?! Това може ли да бъде президент ?! Ами - доказа, че повече няма за кога да се чака!
355
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Радев е истински българин, за разлика от някои тикви, които са от друг етнос!
354
12
 
6
 
! Отговори
Веселяка преди 3 години
Положението е ясно. Оставка на Борисов и служебен кабинет.