Радев и Борисов да се разберат, за да няма разрушителен конфликт

Джипът и лайфовете не са добър подход, коментират специалисти
Обновена: 8 сеп 2020 11:16 | 8 сеп 2020 10:45, Петя Славова
466

Управлението на кризи, каквато разпознават в политическата ситуация у нас през последните 62 дни, е труден процес, но как се преодолява той?

Председателят на Народното събрание - Цвета Караянчева, вчера заяви, че президентът Румен Радев опитва да участва в метежи. Ако някой иска да влезе във властта, първо трябва да се яви на избори, настоя тя.

Още по темата

"Разделението разсича както обществото, така и властта. Една част от властта - президентът, е срещу друга част. В социалните мрежи градусът е много висок и отдавна е преминат добрият тон. Най-тъжното е трудността да се води разумен разговор. Всяка от страните има много ясна позиция - доста непримирима и радикална, яростна я отстоява като не е склонна да чуе другата. Това прави кризата трудно управляема", заяви социалният антрополог Харалан Александров пред Bulgaria ON AIR.

"Тези кризи се появяват периодично. Това не беше неочаквана криза. Беше очаквана от 2-3 години. Знаеше се, че това разделение в обществото го има, просто сега пролича. Съвпадна с пандемията. Тази криза е абсолютно неуправляема, за разлика от предишните. Едва ли има изход от това, което в момента се случва. Една от двете страни ще трябва да отстъпи в близките седмици", каза от своя страна PR експертът Максим Бехар.

Според Александров отговорността е във властта.

"Този, който има по-голяма сила, носи отговорността. Това е като в семейството. Ако децата се скарат, родители не са си свършили работата, но ако родителите са се скарали, не може да обвиняваме децата, че са подивели".

Според него правителството и премиерът Бойко Борисов трябва да говорят с недоволните и да се предложат конкретни начини за излизане от кризата. Било грешка, че в ГЕРБ нямало номер 2 и че Борисов е ограничил изявите си.

"Трябва да имат много ясни послания и действия. Това с джипа и лайфовете във Facebook не е добър подход. Конфликтът между премиер и президент е очевиден, минава границата на нормалното общуване. Това са двете институции, които трябва да намерят общ език, защото става дума за България", обясни Бехар в "България сутрин".

Харалан Александров се съгласи с него и подчерта: Иначе тръгваме към разрушителен конфликт. Това е безумие и води към революционно разрушение.

Двамата са оптимисти, че Радев и Борисов ще отстъпят и ще потърсят форма на помирение.

"Голяма изненада е, че нито една от двете страни няма ясни послания. Емоциите са взели категорично връх, разумните аргументи и послания много трудно биха могли да бъдат използвани", каза още Максим Бехар.

"Винаги отговорността е във властта. Когато се сбият децата, нещо родителите не са свършили като хората. Властта се държи битово", посочи посочи Александров, но подчерта: Никой не може да отрече, че прокуратурата е хиперактивна в последната година.

Социалният антрополог е на мнение, че трябва да има разделно протестиране, тъй като сега, когато се съберат на едно място всички недоволни, ставало нещо противоестествено.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


466
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
353
8
 
7
 
! Отговори
Изборите са изход преди 3 години
Изходът от политическата криза са изборите. А икономическата криза Бойко и некадърната му дружинка вече са я приготвили. Но Бойко знае, че няма да спечели избори с машинно гласуване, организирани от временно правителство. Вече не, и това ще му е краят. Затова шикалкави.
352
5
 
9
 
! Отговори
Така е .. преди 3 години
И най лошия мир е по добър от добрата война.Явно Радев не го знае.А бил генерал.....
351
2
 
4
 
! Отговори
Я па ти.. преди 3 години
До Анонимен 384 И избора на Радев за президент ли е фалшифициран ?
350
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Проблема е че не се яви нито един достоен Българин и в прав текст да заяви готовност да посредничи в името на България всички плъхове са заели позата на сеирджии и коментатори
349
6
 
25
 
! Отговори
анализатор(истински) преди 3 години
"Радев и Борисов да се разберат"ПО-OЛИГOФPEHСKИ социологически коментар не съм чувал.АЗ ЕДИНСТВЕН ЛИ СИ МИСЛЯ, ЧЕ РАДЕФ Е ОБИКНОВЕН #***
348
5
 
14
 
! Отговори
Т.Живков преди 3 години
Ха-ха-ха-.... Как може да се разбереш с човек, който освен коремното в началото на мандата си нищо полезно не е направил! А бе само яде от държавния комат, дрънка празни приказки ( не остави празник без очерняне) и ПЪР ДИ!!!!! ***!!!
347
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ти Кауне Хасковски, кажи нещо да си направил досега, освен критика, критика? Нещо конкретно да си предложил, с което да подобриш състоянието на българския народ?НИЩО! Само нарушаваш Конституцията! Какво прави Конституционния съд, та не предприема нишо ?
346
3
 
18
 
! Отговори
Alex2 преди 3 години
Да се разбереш с човек който иска цялата власт през задния вход а нема нужда !
345
3
 
9
 
! Отговори
Припомням преди 3 години
През 2014 г. омразното комунистическо правителство на Орешарски беше свалено на 404-ия ден от непрекъснатите ежедневни протести...
344
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нали уж щяхте да махате мутрите от властта? Хайде махнете ги, ако ще ги махате или се махнете от улиците. Такъв заспал бунт не е в полза на никого, не виждате ли?
343
4
 
12
 
! Отговори
Радев-матрьошка преди 3 години
Радев е като руска матрьошка. Отваряш го, а от вътре изскача дългата глуповата Деса. Отваряш Деса, а от вътре изскача ***. Отваряш ***, а от вътре изскача Путин...
342
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
КАКВО ИМА ДА СЕ РАЗБИРАТ? БОРИСОВ СИ ОТИВА.
341
8
 
15
 
! Отговори
Радефф-импичмънт преди 3 години
Първо Радев в затвора за държавна измяна на Родината по сегашната Конституция и тогава лустрация и ВНС !
340
17
 
6
 
! Отговори
Шефа преди 3 години
Как военен генерал , мъж на честта ще се разбере с престъпна мутра?Изключено е !Единствения правилен ход е Борисов , с наведена виновно глава , с дълбок поклон , да се оттегли назад от властта!Няма друг начин!
339
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Избори проведени от мутрите се фалшифицират и мутрите печелят. Затова се искат предсрочни избори, за да са честни. Толкова ли е сложно?
338
5
 
12
 
! Отговори
До Вълканов преди 3 години
Няма "основен спор за принципита на управление" след като няма страна с която да се спори. Искащите искат "оставка" и отказват разговор за каквито и да било принципи на управление. Те искат "стани за да седна", буквално месеци преди изборите, в разрез с всякакв принципи на управление. Това положение се пренася и във форумите.
337
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как може един честен човек да се разбере със селски тарикат(за неразбралите Боко). Ами не може.
336
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
парашутист някой ни го натреси и сега го действа като марионетка
335
1
 
7
 
! Отговори
До 374 преди 3 години
Странно как СЪДЪТ никога никого не осъжда и все прокуратурата виновна! Даже когато "всеки знае" какви се творят, както сам отбелязвате, все не им стигат доказателствата.... Май съдът е проблем?О, ама съдът е единствената институция срещу която н НЕ се протестира, там бяха "наши" хора, нали така? Хитро!
334
7
 
5
 
! Отговори
Вълканов преди 3 години
По-голямата част от изказващите се във форума търсят междуличностния, а не основният спор за принципите на управлението. Сипят се хули и обиди, ей така безгрижно. С плюнки и омаскаряване на кой да е от спорещите е показател на неинформираност и прекалени симпатии към изпълнителната власт по възможна причина, че са презадоволени.