Доц. Чорбанов: БГ ваксина за COVID-19 поне след година

Първият етап на разработване е доказването на ефективността, обясни специалистът
10 сеп 2020 14:15, Ния Христова
24
Доц. Чорбанов: БГ ваксина за COVID-19 поне след година
Снимка: БГНЕС
Резултатите от работата по българската ваксина за коронавирус ще бъдат ясни до една година, година и половина. Това заяви пред БНТ доц. Андрей Чорбанов от Департамента по имунология в Института по микробиология към БАН.
 
Той обясни още, че при разработване на ваксина първият етап е доказване на ефективността й. След това се правят тествания за противопоказанията. Очаква се късната есен ще започнат тестването на българската ваксина срещу COVID-19.
Още по темата
 
"Трябва хората да знаят, че през годините много от ваксините, които се разработват в света, просто не могат да бъдат използвани поради странични реакции. Много от тях няма как да се предвидят, особено при нови генерации ваксини, каквато ще е тази срещу COVID-19", допълни доц. Чорбанов. Според него е невъзможно на този етап да има готови ваксини срещу коронвирус за широко приложение по света, поради късия период за разработване.
 
Експертът от БАН призова всички родители да пуснат децата на училище, защото социализирането за тях е важно и от здравна гледна точка. Доц. Чорбанов е на мнение, че у нас няма много болни, а растящият брой на заразените се дължи на повечето тестове, които се правят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари