Митовете за маските - кое е вярно и кое фалшива теория?

Способна ли е да причини задушаване или да спре вируса?
10 сеп 2020 16:30, Петя Славова
70
Митовете за маските - кое е вярно и кое фалшива теория?
Снимка: БГНЕС

Твърде рехава, за да задържи вируса или, напротив, способна да причини задушаване. Тези и други теории за маските продължават да витаят из медийното пространство в противоречие с тяхното носене, въпреки че са били опровергани от много учени в продължение на месеци. "Дойче веле" прави кратък анализ на основните теории, станали популярни в последно време.

Причинява недостиг на кислород: НЕВЯРНО

Фалшивата идея за „хипоксия“ – недостиг на кислород – е една от най-разпространените. Някои публикации в социалните медии дори твърдят, че маските могат да убият.

Както обаче много лекари обясниха, маската не е затворена верига, тя позволява на кислорода да премине, подчертава например д-р Yves Coppieters, епидемиолог и професор по обществено здраве в Свободния университет в Брюксел.

От друга страна, това може да създаде „чувство на дискомфорт, което в същото време създава впечатление за задушаване, но е психологическо. В случай на човек в добро здраве маската не му пречи да извършва нормални ежедневни дейности, добавя той.

Хората дишат собствения си въглероден двуокис: НЕВЯРНО

Към тази идея се добавя и много популярната теория, че с нея вдишвате собствения си въглероден двуокис. Тъй като това не е затворена верига, „почти целия издишан въздух излиза навън, обяснява Шейн Шапера, директор на програмата за белодробни заболявания в държавната болница в Торонто (Канада).

Опасност от получаване на гъбични инфекции: МНОГО РЕДКИ

Сериозните гъбични инфекции са рядкост“, обяснява Франсоаз Дромър, ръководител на отдел "Молекулярна микология" и Националния референтен център за инвазивни и противогъбични микози към Института "Пастьор" във Франция. При препоръчаните условия на употреба е невъзможно гъбичките да се развият вътре в маска.

За да изгние една маска, например, тя трябва да бъде оставена влажна в стая, пълна с плесен или в компост, в продължение на седмици, добавя Дромер, като напомня, че маската трябва да се сменя на всеки четири часа.

Тъй като човешките същества имат нормални бактерии в устата и ноздрите си, когато говорим, изхвърляме капчици слюнка и може да има гъбички и бактерии, които остават в маската, казва Даниел Пауа, професор по обществено здраве в Национален автономен университет в Мексико.

Повечето от тези агенти не причиняват болести, защото са обичайната флора на устната кухина, подчертава той.

Маските пропускат вирусите: НЕВЯРНО

Теорията, че маските пропускат вируси, защото дупките в решетката са по-големи от вирусите, също е много популярна.

Първо, размерът на вирусните частици не е от значение. Размерът на капчиците, които съдържат вируса, е от значение, а маските ги филтрират прекомерно, обяснява д-р Джулиан Лейбовиц, професор по микробна имунология в Тексаския университет A&M.

От друга страна, хирургичната маска не работи като цедка, а филтрира според други физически принципи като ефекта на инерцията и електростатичното улавяне, за да спре възможно най-много капчици, дори малки, според Жан-Мишел Корти, професор по физика в университета "Сорбона" в Париж и изследовател в лабораторията Kastler Brossel.

И маските не трябва да бъдат 100% ефективни, за да играят съществена роля в забавянето на епидемията, отбелязва вирусологът Бенджамин Нойман от Тексаския университет А&M.

Световната здравна организация (СЗО) ги счита за ефективна мярка за ограничаване на разпространението, в допълнение към физическото разстояние и измиването на ръцете. И още, когато се носят масово, тъй като носителите им се защитават взаимно.

Продължаващата употреба на маски причинява пневмония: НЕВЯРНО

Твърдение, че използването на маски може да доведе до пневмония, циркулира в социалните мрежи поне от 28 юли и е споделено повече от 1000 пъти. Експерти обясняват, че правилното използване на маски не води пряко до пневмония, но предупреждават, че лошо боравенето и мръсната маска може да доведе до белодробна инфекция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
1
 
! Отговори
Д.ИВАНОВА преди 3 години
Кой ще понесе отговорност за всяване на паника и къде се покри генерал МУТАФЧИЙСКИ след изявлението си "ЯКО ЩЕ СЕ МРЕ"
57
1
 
1
 
! Отговори
Д.ИВАНОВА преди 3 години
Маска от здрав човек се носи само ако е здравен работник или влиза в запрашена или заразена среда-за "ДРУГО"се ползва противогаз.Относно "ефективността" трябва да се подменя /особено тези за еднократна употреба/на не повече от 30 мин.Груба сметка-дневно минимум 20 лв.само за маски.М/у другото са внос от КИТАЙ
56
0
 
0
 
! Отговори
r3v0lv3r преди 3 години
До Поручик Ржевскизащото си слаб поручик, женчо си станал от постоянно поене и лежена.
55
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До МатематикътЕ и? Какъв е проблемът? Не е отровен и разликата за кислорода е по-малка от половин процент?
54
2
 
4
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 3 години
Значи да вярвам на Дойче веле, че не задушават? А не на собствения си нос, който се задушава?Това задушаване, което чувствам явно е фалшиво.
53
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Маските пропускат вирусите: НЕВЯРНО"E АБСОЛЮТНО ГРЕШНО - ДАЖЕ НА МАСКИТЕ ИМА , УКАЗАНИЕ КОЛКО ПРОПУСКАТте и за това лекарите се разболяват и то много, щото получават високо вирусно натоварване, нищо че са с маски
52
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тука има един човек с дефицит на разум.
51
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изброените в статията доктори са като онези в рекламите на гел за тоалетна чиния - нито са доктори, нито хигиенисти.
50
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не мога да дишам с тях, трябва ми кислород, затова я нося като шал да не плаша овцете около мен, че съм без маска. Колкото до артикула, има доктори които твърдят обратното и аз вярвам на тях на не вас подкупници от медиите и СЗО глобалистите. Заврете си маските там дето не грее слънцето.
49
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Още един мит - грипът бил по-смъртоносен от коронавируса, което не е вярно.
48
3
 
9
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Всеки нормален човек знае, че тези теории са лъжа, само ковидиoтите им вярват и продължават да измислят нови лъжи.
47
1
 
5
 
! Отговори
Човек преди 3 години
До математика: Приятел, това тяхното се нарича недостиг на умствен капацитет. Затова не схващат...
46
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма категорични доказателства че маските предпазват.Всичко това обслужва китайската индустрията за маски. Китайците пуснаха вируса и сега богатеят за наша сметка.Фарма индустрията и тя е в подем.Това е. Всичко е пари.
45
3
 
4
 
! Отговори
Математикът преди 3 години
Що сте сложили минуси на 42 ри коментар бе, глу-паци? Щото не можете да смятате и по биология сте имали едвам тройки нали?Елементарно изчисление е, без лично мнение и предположения - при дишане с маска издишания преди това СО2 е около 1% от поетия след това въздух.
44
6
 
6
 
! Отговори
този живот си е мой преди 3 години
От къде накъде някой се е загрижил да не лепна вируса.Ами ако искам да получа естествен имунитет по-скоро?Или ако имам имунитет вече?Трябва ли да се разкарвам по улиците с намордник.Това е първата стъпка. После ще стане задължително да ходим по улиците със скафандри.
43
2
 
7
 
! Отговори
Хмм преди 3 години
Спощо момчета и момичета... то нашиО нЕма да вЕрва на нЕкакви си лекари. Той знае всичко. От това да си смени крушката, през смяна на мотора та чааааак до мениджмънт на футболен отбор. Оказа се че 80% от населението страда от някъв вид асма ама май се оказа, че по-скоро е психоза. Как може децата да носят маски и никое ама никое да не ореве пейзажа ама чичо Ваньо и леля Пенка направо само дето не умреха. Смешници!
42
7
 
15
 
! Отговори
Мнение преди 3 години
Колкото гащите спират пръд.нята, толкова и маската спира вирОса!
41
4
 
6
 
! Отговори
Ъхъ... преди 3 години
Стигнах до "Дойче Веле"... Стига ми... Ясно ми е... Не продължих нататък...
40
8
 
15
 
! Отговори
Обективно преди 3 години
Мен маските не ме задушават, периодично ги свалям под брадата, когато около мен няма хора. Който го задушават - няма си и 1% на идея как ще го задуши вирусът. Избирайте. Ваша воля.
39
7
 
9
 
! Отговори
Tobi преди 3 години
Боже Господи , кой написа глупостта че маските не задушават? Аз направо смятам че помагат да дишаме по добре. За вируса да не говорим, направо го убиват. Всички медии започват да приличат на психиатрии - бръщолевят небивалици. Какво падение.