Адвокат: Най-агресивните полицаи на 2 септември – от провинцията

Затягане на белезниците е сред най-честите нарушения
11 сеп 2020 09:38, Петя Славова
140

Някои от задържаните на големия протест на 2 септември вече бяха освободени - някои с "подписка", други - с малка гаранция, а трети - без никаква мярка.

Адвокат Людмил Рангелов заяви в "България сутрин", че съдът правилно е преценил ситуацията, в която са извършени по-агресивни действия от страна на протестиращите. Това не е действие, извършено без основание, повод и мотив. Протестът е зареден с емоция и с неочаквани ситуации, обясни той.

Адв. Рангелов не очаква вълна от дела и разследвания срещу служители на реда заради полицейско насилие. По думите му много трудно може да се установи кой точно полицай е извършил действията.

"Персонализацията е трудна и в обратния смисъл, но не толкова. Полицаите, които задържат дадено лице, се разпитват в съответното районно. Обратното е доста трудно. Най-вероятно жалбите ще потънат в административната въртележка", коментира юристът пред Bulgaria ON AIR.

"На 2 септември най-агресивни от полицаите са били тези, които са дошли от провинцията. Не са достатъчно обучени и не се съобразяват с категорично записаното в закона за МВР, че сила се прилага абсолютно пропорционално на отсрещното действие", обяви адв. Рангелов.

Още по темата

И изтъкна, че най-честите закононарушения са прекаленото затягане на белезници и поставянето на задържаните лица за дълго време по корем и очи върху терена или пода на буса. Той допусна, че в някои случаи това се дължи на неопитност, но в други прилича на изтезание.

Мнението му за замърсяването на сгради с яйца и домати не се различава от отношението му към графитите.

"Хвърлянето на яйца и домати никъде нищо не е решило в политически и обществен план", отбеляза адв. Рангелов.

На 23 септември Европейската комисия ще представи доклада за това докъде е стигнала България в борбата с корупцията и спазването на върховенството на закона.

"Този доклад ще бъде особено важен. Такива доклади ще бъдат изготвени за всички страни по определени пунктове за върховенството на закона. Ще можем обективно да видим къде се намира България в тази скала", заяви юристът.

За финал адвокат Рангелов посочи, че не вижда кардинални промени в проекта за нова Конституция. Според него целта на проекта е да вкара обществото в процедура и да се спечели политическо време.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
9
 
14
 
! Отговори
До 91 преди 3 години
В тъй наречента "провинция",която всъщност е цялата държава без София,НЯМА почитатели на ГЕРБ --------------Аха то затова, повечето градове от провинцията са с кметове на герб. Тия левите фенове сте малкото останли промити пенсионери дето мечтаете пак да дойде червената армия, че да заживеете в домовете на успелите граждани, както едно време.
94
5
 
14
 
! Отговори
гражданин преди 3 години
НАЛИ ОБИЧАТЕ РУСНАЦИТЕ И РУСКИЯТ ФОЛКЛОР -В ТОЗИ РЕД НА МИСЛИ АДВОКАТЪТ МНОГО ПРИЛИЧА НА :*КАСЧЕЙ БЕСМЕРТНИЙ!!!!!
93
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нормално полицаите от провинцията да са по ядосани, все пак знаете ли какви ги вършат съпругите им, докато те са в София и ги замерят с яйца и домати, ама те жените им не са виновни, просто им е много самотно в дългите, горещи летни нощи, да се сърдя на Бойко, за едните бонуси
92
3
 
19
 
! Отговори
SS преди 3 години
Адвоката не е стоял под ударите на паветата и гърма на бомбите! Лесно е отстрани да критикуваш! А полицаите и техните началници (най вече началниците) показаха пълен непрофесионализъм! Но такова е нивото.
91
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
гавазите на баце при кат снимки от храститепри дрогата пак са намесени ченгетапри мокрите поръчки нсопри общестенните поръчки баце и сие нали си имат бухалки мвр нап митници....като погледна нагоре самоз **а*д*н*и*ц*и ,ония в парламента като погледнат от горе на долу виждат само собсвените си ла * ***
90
15
 
7
 
! Отговори
Софиянец преди 3 години
Интересно, в София също няма почитатели на Гроб. Едвам нагласиха кметските избори с манипулации и ромски вот.Къде тогава, по дяволите, са почитателите на Гроб?
89
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В тъй наречента "провинция",която всъщност е цялата държава без София,НЯМА почитатели на ГЕРБ,болшинството са за левите от БСП и останалите по смесените райони за ДПС,а най-малко са за десните и малките партийки,софиянци качиха Бойко и подкрепят десните,така че,не хвърляйте вината пак на "провинцията",че ни писна!
88
13
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сигурно полицията трябва да умолява - моля ви граждани не правете така, моля ви.Както в щатите се молят на чернокожите...
87
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Боко тиквата остава на власт, това вече е решено от задкулисието и презокеанските господари
86
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Посегателството над длъжностно лице е престъпление. Полицията не трябва да агресиращите протестиращи, а да ги смаже с железен юмрук.
85
9
 
16
 
! Отговори
Бунгар преди 3 години
Oсвирепялия башибозук изпитва удоволствие да се гаври с полицаите ,които по задължение трябва да осъществяват обществения ред./Башибозук-сбирщина от непрофесионални войници/,това е превода от турски.
84
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре де, хора, искате да махнем Баце, ама откъде ще намерим алчен, тлъст и *** мафиот от СИК да ни управлява?
83
2
 
11
 
! Отговори
антарктидец преди 3 години
ех, тоя комплекс София срещу провинцията... селянията е състояние на дyха и съзнанието, а не месторождение.. акцентът на статията е друг, но пусти комплекси ей... затова цял живот ще сме в калта, щото не сме единни като народ, затова и ни мачкат отвсякъде...
82
6
 
6
 
! Отговори
до протестърите преди 3 години
нали протестирате срещу БОРИСОВ 3 и му искате оставката, какво общо имат полицията и отделните полицаи, нещо протестът се прехвърля за 10-ти път от едно на друго
81
9
 
15
 
! Отговори
до 78 преди 3 години
Не се заблуждавайте, че ще подаде оставка Гешев. Внушиха ви да искате оставки на куп-за да не се получи нито една оставка.Гешев не е избран от народа. Не може да дава оставка на народа.Триото не искат оставки.Манипулират ви. Триото има поръчка - работят пиар за нова партия. Съберете си ума и не се поддавайте на употреба. Пазете се! После вие ще ядете бой, а триото отново като на 2ри ще стоят отстрани. Не се продавайте! Нищо няма да променят. Ще дойдат червенокафявите и ще пуснат бесилките.
80
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А сега да видимЕ кой е по-тарикат, дали вие гражданята с дипломите, или аз дето идвам от обора, ама сега съм с униформа, имам значка и палка!
79
6
 
12
 
! Отговори
ОФ преди 3 години
те и комунистите на 9/9/44 са били еднашепа, когато Отечественият фронт е завземал властта, ноооооо... Червената армия и структурите на КГБ постепенно ликвидират КОАЛИЦИОННИТЕ СИ ПАРТНЬОРИ, подменят командирите в Българската армия, първоначално като се назначават ПОЛИТКОМИСАРИ, то сега ролята на ПОЛИТКОМИСАРИ назначени от Фигуранта са отровителите
78
8
 
1
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
До ямболска евтина обувка Какво стане бе колега нали ден като си в нета после 4-5 дена те няма а па си все тука май не помниш какви си ги плещил одеве а?
77
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Даваш карта и палка на пр.имитива и той почва да бие!Дори не е нужно заплата да му даваш, садистичната му душичка е удоволетворена.
76
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Озверялият башибозук изпитва радост от побоя на граждани. Нищо ново.