Очаква ли се да има недостиг на противогрипни ваксини?

Пациенти споделят, че всяка година се ваксинират срещу грип
Обновена: 11 сеп 2020 23:19 | 11 сеп 2020 23:10, Ния Христова
11
Очаква ли се да има недостиг на противогрипни ваксини?
Снимка: Pixabay
Противогрипната ваксина не може да помогне срещу коронавируса, но може да помогне да не боледуваме от грип и да повиши имунната ни система.
 
Така смята общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова, която има над 2500 пациенти. Част от тях са възрастни хора с придружаващи заболявания и попадат в рисковата група, пишат от bTV.
 
Противогрипните ваксини и тази година ще са безплатни за хора над 65 години. Вече са започнали да се оформят и списъци с желаещи.
 
Лекарите предупреждават, че през последните 4 години има дефицит. Опасенията са, че тази година ситуацията ще е още по-тежка. 70-годишната Красимира Димкова е сред чакащите. 
 
Тя споделя, че би си сложила противогрипна ваксина, защото е с множество придружаващи заболявания. 
 
"Наистина хората са стресирани и искат да изкарат по-леко зимния сезон и поне да са сигурни, че ако се разболеят това няма да бъде сезонния грип", каза д-л Николова. 
 
Родителите също се притесняват от наближаването на сезона на вирусите. Притесненията им са свързани с това колко често ще се налага децата им да остават вкъщи, ако се стигне до спиране на цял клас. 
 
Личните лекари са категорични, че най-големият хаос ще се създаде около тестването на децата, защото нямат право да изписват направления. 
 
"Поставям се на мястото на родителя как обикаля с дете с 38 градуса от едно място на друго. От един специалист на друг. Винаги системата трябва да работи в полза на пациента", обясни още личният лекар. 
 
Още не е изяснен и въпросът колко често родителите ще имат право на безплатните тестове и кой ще плаща за тях, ако семейството няма финансова възможност. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
" да повиши имунната ни система" Колко метра ще я повиши?
7
0
 
2
 
! Отговори
Какво преди 3 години
Не ви разбирам. Който иска да се ваксинира, който не да не се
6
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изобщо не ме интересува.Не тровя организма си с излишна и вредна химия.
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Задължително ли е да ревна?
4
3
 
0
 
! Отговори
Антиваксърите преди 3 години
да си гледат шизофренията.
3
4
 
8
 
! Отговори
Имам преди 3 години
Един въпрос. След като всички ходим с маски на закрито и твърдят, че маските помагат срещу респираторни инфекции, за какво са ни противогрипни ваксини? Нали и заразените от морбили били намалели по време на пандемията. Тука се върти страхотен бизнес с безполезни ваксини. До сега не е направена ефективна ваксина против грип. Обърнаха ни на опитни мишки с тия ваксини.
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В крайна сметка,,ще има ли недостиг на противогрипни ваксини,,, каквото е заглавието.И защо питат джипито д-р р Г.Николова.
1
5
 
8
 
! Отговори
славянин преди 3 години
Има една-единствена ваксина, която пази от болести - това е животът съобразен с Природните и Космически закони, всички пенсии, които познавам и се ваксинират срещу грип всеки есенно-зимен период си боледуват от грипа, толкова ги ''пази'' ваксината!