Бивш шеф на НСО: Полицията се забави на 2 септември

Служителите на реда са в нелека обстановка
Обновена: 14 сеп 2020 22:42 | 14 сеп 2020 22:41, Веселина Йорданова
19

Докато протестите имаха по-мирен характер, органите на реда се справяха отлично - имаше баланс. На 2 септември нещата придобиха друго измерение. Имаше немалка група провокатори, която предизвика агресия."

Това каза бившият началник на НСО ген. Румен Миланов в ефира на "Денят ON AIR" във връзка с т.нар. Велико народно въстание от 2 септември, при което имаше ескалация на напрежението и сблъсъци на демонстранти с полицията.

"Полицейските служители са в една нелека психологична обстановка. Полицаят бива руган, хвърлят му камъни, бомбички - а той си е на поста. Трябва да се отдава необходимото уважение към полицейските служители. Основна грешка беше, че се допуснаха агресивните хора, които създадоха напрежение. Полицията се забави да реагира своевременно спрямо тях.  Полицаите се справиха с променлив успех", коментира ген. Миланов пред Bulgaria ON AIR.

Експертът изтъкна, че за да се случи един такъв протест, като този от 2 септември, следва да има сериозна подготовка за него.

"Ако зависи от мен, аз бих направил една среща между полицията и лидерите на протеста, за да може да се изяснят позициите. Общият враг са тези, които създават напрежение и опасности. Сред протестиращите има всякакви хора - и млади, и деца, които могат да бъдат наранени. Ако футболните агитки се държат нормално, не би трябвало да бъдат спирани. Ако реагират остро, те би трябвало да бъдат задържани и респектирани", обясни ген. Миланов.

Той подчерта, че е недопустимо органите на реда да носят боксове и специални нашивки.

"Полицаят не е престъпник, за да използва инструментариума на престъпността. Той трябва да използва инструментите на властта. Не е възможно полицейските ръководители да не са видели нашивките на своите служители. Преди всяко мероприятие се извършва инструктаж", категоричен бе бившият началник на НСО.

Според него българските охранителни структури нямат ефективен модел на управление и това създава множество проблеми пред органите на реда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Генерале, ако за шефове на МВР, по-конкретно на униформената полиция, бяха назначени хора от кариерата, а не тези пишман главни и старши комисари, нямаше да се стигне до побоища и изблици на садизъм. Можеше за охрана на МС, НС и на МВР да се определят такива от столицата, а не селяни от маЙна си Райна и тогава нямаше да се стигне до проливане на кръв. Но ББ назначи министъра на МВР, сетне тези под Терзийски си разпасаха поясите и тя стана, каквато стана. Сетне се ра-з-л-ая Каракачна
12
1
 
2
 
! Отговори
До 5 преди 3 години
Второ: Какво като се срещат с някакви си лидери? Това не са мои лидери. Дреме ми за тях. Аз протестирам без да имам лидери. Не съм упълномощил никой .########Кой си бе ,КА У Н ,че да упълномощаваш?Народа си е казал думата на изборите. И пак ще се произнесе март месец .
11
1
 
2
 
! Отговори
До 10 преди 3 години
защитават и че подържат законно избрано ,НО загубило подкрепата на народа правителство което #######Дали е изгубило подкрепа на народа ,става ясно на изборите.Съвсем не съм убеден ,че народа са тези 4 ,5 хиляди по площадите.По скоро са отрочетата на червената номенклатура и някои други платени и заблудени.
10
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Новите шефове на МВР и СДВР след падането на кабинета ББ-3 са##########Не избързвайте другарю ,с падането на кабинета.Март месец ще стане ясно.
9
0
 
1
 
! Отговори
@ к.10 преди 3 години
Новите шефове на МВР и СДВР след падането на кабинета ББ-3 са в правото си да уволнят дисциплинарно "отличилите се" при подавяне на протеста на 02.09.2020 полицаи, както и техните началници. стига да искат това. Двадесет заплати накуо не се дават задължително, а трябва да се заслужат с вярна и съзнателна служба на ДЪРЖАВАТА, а не на това или онова правителство.
8
0
 
0
 
! Отговори
към к.12 преди 3 години
Извинете, не "Влеко", а "леко".
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мисля, че началниците на МВР се втурнаха да изпълняват презглава влеко наЛу_дни-Чавите заповеди на премиера, с което допринесоха за кърВавия завършек на 2-и септември. Струва ми се, че тези от СДВР и конкретно този на униформената полиция на своя глава взеха решение протестите да се окървавят. Отзвукът стана международен, което не е от полза за рейтинга на МВР. Тези началници на полицията не си ли правят сметка, че кабинетът ББ-3 няма да е вечен и те няма да са вечно на постовете си?
6
0
 
2
 
! Отговори
полицая кзпълняал преди 3 години
Команди ,кой ще издаде команда задържаните да се бият ? И как един не отиде като вижда как колегата му бие някой да каже спри бе колега ....ами мине и той го измаа еди път ,че друг път да не смеел да скача на полицията ,за респект !
5
0
 
2
 
! Отговори
те са наясно кого преди 3 години
защитават и че подържат законно избрано ,НО загубило подкрепата на народа правителство което не иска на инат да подаде оставка и че те са единствените които го държат на власт .Много ясно че хотата ще ги обиждат. След като не са съгласни да са срещу народа знаят какво да правят. е знам ,че рано ги пенсионират и взимат доста заплати накрая НО.....всеки прави избор....
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Редовият полицай не чака, редовият полицай не бие наляво и надясно. Той изпълнява заповеди. Лично на мен ми е интересно кой издаде тези заповеди на 2 септември. Защото редовите полицаи бяха използвани, а сега полицаите това, полицаите онова. А трябва издалият заповедите да отговаря за това и да отиде където му е мястото.
3
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Първо: ченгетата не са се забавили. Те чакаха да си тръгнат тяхните ходе,дето хвърляха пиратките. И тогава запопнаха да бият наред жени,деца.....Второ: Какво като се срещат с някакви си лидери? Това не са мои лидери. Дреме ми за тях. Аз протестирам без да имам лидери. Не съм упълномощил никой .
2
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Миланов бише шеф н нсбоп
1
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този никога не е бил шеф на нсо