Кога социалният министър ще определя линията на бедност?

Обсъждат различни варианти за пенсиите
13
Кога социалният министър ще определя линията на бедност?
Снимка: БГНЕС

Социалният министър ще предлага еднолично размер на линията на бедност само при спад на брутния вътрешен продукт и само при особени обстоятелства, в каквито е страната ни в условията на Covid-кризата.

Тази промяна в методиката ще одобри правителството, обяви министър Деница Сачева пред социалните партньори.

Още по темата
Държавата предлага за догодина прагът на бедност да е 369 лева или ръст с 6 лева спрямо тази година. По данни на Евростат през 2019-а с доходи под прага са били над 1,3 млн. българи или 18,6 на сто от населението.

"С размера на линия на бедност е обвързана финансовата подкрепа за хората с увреждания, за най-уязвимите групи, които имат нужда от социална подкрепа също ще бъдат осигурени допълнителни средства от системите за социално подпомагане. В числово изражение мога да ви информирам предварително, че увеличаването на линията на бедност на 369 лева ще има отражение от 21,5 милиона лева за добавките за хората с увреждания", уточни тя, цитирана от БНР.

Все още няма политическо решение дали и през месеците ноември и декември всички пенсионери ще получават по 50 лева добавка към пенсиите си. Сачева коментира, че има и други обсъждани варианти.

"Да се предложат и активни политики с тези средства по отношение на индексация на част от пенсиите. Това е решение, което предстои да бъде взето", посочи тя.

Във втория пакет от антикризисни мерки, приет от правителството, се реши по 50 лева да получават без доходен тест всички пенсионери за месеците август, септември и октомври. Това струва на държавата по 106 милиона лева за всеки от трите месеца.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кога ли? Когато министърката обеднее!
8
0
 
6
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
Държава която пише "Нова научна Фантастика" а ТЯ е- че деца близнаци получават месечна детска надбавка (пари) за ЕДИН ЧОВЕК??? (или казано ако единият близнак направи Престъпление- ТО вероятно ще влязат и ДВАМАТА в Затвора) ЧЕ ИМА ЛИ ПО СОЦИАЛНА ДЪРЖАВА НА СВЕТА!!!!?? ШУЛЕВА ЕДНО ВРЕМЕ (НДСВ) СПРЯ ПАРИТЕ ЗА ДЕЦАТА И ПОЧНА ДА ИМ РАЗДАВА БУРКАНИ С КИСЕЛИ КРАСТАВИЧКИ И ДОМАТИ -ЗАЩОТО МАЙКИТЕ ОТ ТЕЗИ 25 ЛВ МЕСЕЧНО -СИ КУПУВАЛИ ЦИГАРИ)))) ИНТЕРЕСНО НА КОЙ БЯХА БУРКАНИТЕ)) и ще Искате деца после
7
0
 
15
 
! Отговори
Наденица сачева преди 3 години
Социалният министър, след падането на тиквеното правителство и след разследване за корупция и отнемане на имуществото, може да се запише на борсата за 9лв на ден или да се върне на село да копае картофи. Така ще може да определи линията на бедност лично.
6
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Веднъж намерих на улицата 20 лв, на другия ден още 20 и баба ми даде 10 за рден.Ето вашите 50 лв 'помощ'.
5
0
 
13
 
! Отговори
k.k преди 3 години
Гнусотия-Оставка.
4
0
 
16
 
! Отговори
Ммм преди 3 години
Мутри вън.
3
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като и видя тъпата физиономия ми става ясно какво ще направи за народа.Поредната слуга на Тиквата.ПозорТова ли са кадрите на ГЕРБ?
2
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази ми открадна 10 лв. от преизчислението на пенсиите за работещите пенсионери, което направиха през април автоматично, без да подаваме заявления за преизчисление. Оказа се, че са преизчислявали само за стаж, без да вземат предвид размера на осигурителните вноски. Може да се обжалва един месец след излизане на решението, което въобще не получих. Алчни мошеници!
1
4
 
23
 
! Отговори
Активист на БСП преди 3 години
Тоя крокозъбел ли,бе !!!Момата що бозала 30 години и учила,учила ,та се забравила ! Накрая си купила дипломите!