БАН: Нужна е стратегия за изравняване на доходите у нас

Доц. д-р Григор Сарийски пред Bloomberg TV Bulgaria
15 сеп 2020 12:07, Анисия Иванова
66
БАН: Нужна е стратегия за изравняване на доходите у нас
Снимка: БГНЕС

Намаляването на бедността у нас може да се случи, ако се предприемат мерки, насочени към изравняване на доходите. Трябва да се повишат разходите за социална защита, независимо дали през косвени данъци или налагане на стръмна данъчна скала. Това е въпрос на политика и дългосрочна стратегия, заяви доц. д-р Григор Сарийски, Икономически институт на Българската академия на науките (БАН), в предаването "Бизнес старт" Bloomberg TV Bulgaria.

Гостът взе отношение по темата с предложените промени в определянето на линията на бедността в България в рамките на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

"Идеята е социалният министър да предлага линия на бедността, когато има забяне на темпа на растеж на БВП. Ако предложението бъде прието в първоначалния му вид, министърът ще може да определя линията на бедността, както му харесва. В този смисъл това едностранно определяне е доста спорно", коментира доц д-р Сарийски. "С доходите под линията на бедността са били близо 19% от българското населението по данни на Евростат".

Още по темата

Доц д-р Сарийски посочи, че индексът Джини (бел. р. който се използва за статистическа характеристика на разпределенията на благата в едно общество) се е увеличил от около 36 до 41.

"Богатите стават все по-богати, а бедните едва се издържат", уточни той.

Освен това гостът посочи, че имаме един от най-ниските дялове от БВП на разходи за социална защита.  

Доц. д-р Григор Сарийски подчерта, че стратегията за усвояване на евродства трябва да е изпълнима, защото иначе част от средствата могат да бъдат спрени или да трябва да се възстанови част от получената сума.

Според госта е трудно да бъдат заложени изпълними мерки и цели по отношение на конкурентоспособността, защото "конкурентоспособност със слабо подготвени хора не може да се изпълни".

"Трябва да има обективен критерий за оценяване на истинската подготвеност на хората на пазара на труда", каза още той.

Целият разговор - във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонименмда мда..добре и всичките тия с 3-5к/месечно напускат странта, щото аз примерно това не бих го търпял - достатъчо мангета изхранвам и без това. И накрая си оставате с пръст в гъзъ точно вие дет ревете, че няма справедливост в тоя всят, тия дето нито ви се бачка, нито ви се учи, нито ви се развива и ***. *** ;)
55
0
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Какви укрити доходи? Капиталистите не искат да плащат! Извън София всичко е на МРЗ, независимо от длъжност и образование, с редки изключения, там където има добри предприятия!
54
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Европа ножицата между бедни и богати е най-много разтворена в България и продължава да се разтваря. Разликата между двете средни заплати (медианата и официалната) е показателна за това. Преди 1989 година медианата беше 98% от официалната. През 1994 година е вече 90%, през 2002 е 80%, през 2014 е 70%, сега е 60% от официалната, т.е. половината от хората са със заплати под 60% от официалната средна заплата. Тази разлика между двете средни заплати е следствие от голямата разлика в заплатите.
53
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Доходите до 1000 лева трябва да се облага двойно или тройно, примерно с 20% или 30%, а останалите както е сега с 10%. Това е нужно заради масовото укриване на доходи.
52
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Заплати до хиляда лева не трябва да бъдат облагане с данък,от хиляда до три хиляди данъкът трябва да е 30%,над три хиляди 50%
51
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
eeeh, parva chastna banka...eeh, monika iosifova top bankerska exsapruga...eeh, sergei stanishev...eeh, vashite dobri pari v nashite dobri race...eeeh, elena ioncheva cok babait agent...vse po voini i po orajeini pari odi da snima...:-)))
50
2
 
5
 
! Отговори
.!. преди 3 години
Бре парите са в София 80-90% и останалите 20-10% ги делят другите 3 големи града! Това е така понеже главно, да не кажа единствено, Софииски фирми печелят държавни и европеиски поръчки за направата на каквото и да било! А след като една поръчка се спечели от такава фирма то 40% от парите за поръчката отиват по неизвестни нам места и джобове! Та така!
49
2
 
4
 
! Отговори
Програмист преди 3 години
Нали искахте демокрация и капитализъм? На ви сега, какво се оплаквате? Който иска да се квалифицира може да го направи само от интернет, пълен е с безплатни материали. А това за заварчиците е вярно - ако си направи труда да изкара една сертификация почват от три бона и отгоре. Преди години ми се наложи да намеря 50 заварчици с определен сертификат - едва ги направихме 20 след двумесечно обикаляне из села и паланки.Социално равенство е когато мързеливите искат да получат наравно с работещите
48
1
 
4
 
! Отговори
До 47 преди 3 години
ПРОБЛЕМЪТ НА БГ НЕ СА НИТО БЕДНИТЕ, НИТО БОГАТИТЕ. А ЛИПСВАЩАТА ЧЕСТНОСТ И ОБЕКТИВНОСТ ПРИ ИЗДИГАНЕТО НА РЪКОВОДНИ КАДРИ. ДОКАТО НИ УПРАВЛЯВАТ ПОСРЕДСТВЕНИ, НЕКАДЪРНИ, НО АГРЕСИВНИ ХОРА от всички партии - ТАКА ЩЕ Е.
47
1
 
3
 
! Отговори
До 45 преди 3 години
КОНКУРСИТЕ В БГ НИКОГА НЕ СА БИЛИ ЧЕСТНИ. ПОВЕЧЕТО СА ДЕЦА НА ДРУГАРИ, НАШИ ДЕЦА. КАДЪРНИТЕ СА ЧУЖДИ ДЕЦА. Е ТОЧНО ЗАРАДИ ТОВА НАС НИ УПРАВЛЯВА ВИНАГИ ВОЙНСТВАЩАТА ПОСРЕДСТВЕНОСТ. ФАКТ.
46
2
 
4
 
! Отговори
Не разбирате нищо преди 3 години
Проблемът на България не са бедните. Проблемът е че нямаме достатъчно богати хора. Дори и най богатите ни бизнесмени са бедни спрямо техните колеги в западните държави. А процента на милионерите е прекалено нисък. Трябват ни повече капиталисти които да създават повече високоплатени работни места и да се образува по голям процент средна класа за да се увеличи потреблението и да се задвижи колелото на икономиката.Всичко друго и приказките за някакви комунистически фантасмагории.
45
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
""Трябва да има обективен критерий за оценяване на истинската подготвеност на хората на пазара на труда"Ами то го има и се нарича заетост.
44
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хората още преди хиляди години са осъзнали простата и неизбежна истина че социалното равенство е невъзможно. Винаги ще има йерархия в обществото и винаги ще има много бедни и малко богати които да командват капитала и политиката. Само простацитее и наивниците които им вярват продължават да правят опити да наложат някакво измислено социално равенство и естествено всеки път се провалят с гръм и трясък.
43
2
 
7
 
! Отговори
Комунизмът не работи преди 3 години
Нищо не може да направите. Така е устроен светът винаги да има много бедни малко богати които да ги командват и експлоатират. Дори и в Библията е написано че който има ще ми се даде още повече, а този който няма ще му се вземе и малко което има.Или казано на Български "Пари при пари отиват".
42
2
 
7
 
! Отговори
До 41 преди 3 години
НАЙ- БОГАТИ СА ТЕЗИ, КОИТО ГОВОРЯТ ЗА РАВЕНСТВО И СПРАВЕДЛИВОСТ. ГОВОРЯТ ЕДНО, ВЪРШАТ ДРУГО.
41
1
 
6
 
! Отговори
До 40 преди 3 години
КОМУНИЗМЪТ Е ИЗВРАТЕН КАПИТАЛИЗЪМ, ПРИКРИТ ЗАД ЛЪЖИ ЗА РАВЕНСТВО И ОБЩИ ПРИКАЗКИ. ДНЕС В РУСИЯ ИМА ПАРТИЕН КАПИТАЛИЗЪМ С НАЗНАЧЕНИ ОТ ПУТИН ОЛИГАРСИ. НЯМА НИТО СОЦИАЛИЗЪМ, НИТО КОМУНИЗЪМ.
40
3
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Богатите нека да са богати, но не с такъв индекс 41% спрямо бедните, т.е. ножицата между богати и бедни да бъде малко отворена, а не както сега, почти наполовина! Хората искат достойни доходи, а не яхти, ферарита и палати! Ако богатите не прибираха 90% от печалбата си, заплатите щяха да бъдат прилични!
39
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре комунизма казва, че трябва да сме равни, защо тези които го казват са милионери. Например Радев, Нинова, Добрев и всички на Позитано 20 . Явно има прости и неграмотни хора, но защо ги лъжеш, че сме равни.
38
2
 
4
 
! Отговори
Ние сме прокълнати преди 3 години
За 30 г американска евроатлантическа демокрация и ценности про стите българи не разбраха ли, че преди 89 стратегиите не бяха много, но се пишеха на правец 8ц и се изпълняваха предсрочно. Сега се пишат на таблета, и като се види че епълна глупост се пише следващата като ъпдейт на предходната с ново еврофинансиране, като грешката е в графата, грешка на растежа, на младата демокрация, неразвито гражданско общество и др НПО соросидни про сто тии ..
37
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези комунисти от край време се опитват да изравнят цената на тротинетката с тази на ферари ама нещо все не им се получава на горките...