Ще забави ли пандемията строителството на АЕЦ "Белене"?

България трябва да бъде износител на енергия
Обновена: 15 сеп 2020 22:24 | 15 сеп 2020 22:22, Нели Христова
35

В публикуваната нова енергийна стратегия до 2050 г. е предвидено известно отлагане в реализацията на втора атомна централа. През 2035 г. би трябвало да задейства Първи блок, през 2040 г.  -Втори блок, а през 2050 г. 5 и 6 блок на АЕЦ "Козлодуй" не трябва да съществуват. Това каза в ефира на "Денят ON AIR" енергийният експерт проф. Атанас Тасев.

Според него управляващите са изразили ясна позиция, че проектът ще се състои.

"Няма никакъв сценарий, при който да не се строи нова енергийна централа. На сайта на министерството вече може да се види проекта за нова енергийна програма", обясни експертът пред Bulgaria ON AIR.

Той бе категоричен, че България трябва да бъде износител на енергия. По думите му страната ни няма да се откаже от строителството на енергийна централа.

"Аз бях при министър Томислав Дончев. Той отрече да има елементи на забавяне, свързани с пандемията. На този етап нито правителството, нито участниците, които са 5, са се отказали. Те са подписали протоколи за конфиденциалност. Това подписване беше последната стъпка от процеса. 2030 г. трябваше да излезе първият блок - очевидно има забавяне. Но не виждам основание проектът да не се реализира", подчерта проф. Тасев.

Специалистът изтъкна, че най-чистият водород се получава в резултат на електролизата. Той увери, че България има инфраструктура за потреблението му.

Относно липсата на гаранции от страна на държавата за реализирането на бъдещата централа, експертът каза, че бъдещите акционери трябва да вникнат повече в детайлите на проекта.

"Условията, които държавата постави, са много тежки. Само огромни корпорации могат да участват, защото няма никакви държавни гаранции. Няма и допълнителни средства от държавата. Бъдещите кандидати за съсобственици трябва да се запознаят в детайли - те трябва да оценят дали цената е истинска. Възможно е да има редукция", допълни той.

Проф. Тасев отбеляза, че атомните централни работят 8000 ч. без прекъсване и де факто са устойчиви източници на електроенергия.


35
Още от Общество
Ден 69 на протест: Майките от "Системата ни убива" с отделен митинг
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
4
 
2
 
! Отговори
Баи преди 1 седмица
Тая работа да има частна атомна централа е като да предложим на търг : атомна бомба и кои има пари си купува , а като реши я детонира
Такова великолепие на тъпотата само в - бг може да има
29
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Белене е икономически неизгоден, но явно има да се изпълнява поръчка и Бойко тихичко продължава работата по него. Това са милиарди за руски и западни фирми. Отделно, че площадката е компроментирана. Освен това е в сеизмична зона. Или викате, то след 20г. няма да има българи, какво толкова ако се случи нещо с нея?
28
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Големият борец срещу руското влияние Боко банкянския идьот, след като подари на Продия газопровод, ще надене на шията и руският Белене.
27
1
 
5
 
! Отговори
ananio преди 1 седмица
А АЕЦ Белене изгоден ли е ?
26
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Никога повече рушкиПроекти.
25
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен

Това не е руски проект,а български,българите вече са купили реакторите от руснаците, дори по беше европейски,руснаците само трябва да я построят и си заминат,нищо повече.
Трябваше БСП с Орешарски да си доизкарат мандата,грешка бе,че ГЕРБ тогава взеха властта и умишлено спряха парите на Орешарски,за да падне от власт,изобщо големи ядове ще бере България от лошото управление на България през последните 11 години,нито един български интерес не бе защитен, а само чужди интереси
24
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Няма да строите. Ядрената енергия е опасна. Не!
23
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Руснаците отдавна да я бяха построили и да са си заминали и сега да имаме работещ АЕЦ Белене с евтина ел. енергия!
Заради французите спряха двата ни реактора,а Белене не беше построена,сега може би е късно! Доган поне построи каскадата,но само за неговия си район.
22
2
 
6
 
! Отговори
келеша преди 1 седмица
проф. Атанас Тасев ... що кинти направи този покрай беляНЕ , а още няма проект на централа дори ... гласи се да гуши още 20 години ... :):)
21
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Джон бог да го прости Макейн каза, че не може руска централa да се строи на тази територия. Сега не знам Джо какво ще каже, ако стане прецеденT.
20
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Краварите няма да ни разрешат. Ние сме в НАТО а Китай не е. Толкоз за Белене.
19
2
 
4
 
! Отговори
V преди 1 седмица
Росатом стри два АЕЦ в Китай . Седми и осми реактор на АЕЦ Тянван и трети и четвърти на Сюйдапу .Другите китайците си ги строят .А много реактори са на фаза проектиране и документи. Тия дето ги правят по френска технология ,китайците не дават ниаква информация за строителството на самите француза .Да не говорим въобще за лицензиране. Строят и не дават информация на тия дет е тяхна технологията.
18
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Мда, никакви централи не ни трябват. През 2050 няма да има българи на територията.
17
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ох, на баце централата! Поне едно чекмедже ще напълни.
16
3
 
2
 
! Отговори
999 преди 1 седмица
А КАКВО СТАНА С МЕЖДУНАРОДНАТА ЦЕНТРАЛА ВЪВ ФРАНЦИЯ, ОСНОВАНА НА ТЕРМОЯДРЕНИЯ СИНТЕЗ, доколкото си спомням е съвсем нов тип за добив на енергия?
15
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Росатом строи в Тианван 5 и 6 ВВР руски реактори. Китайците строят френски и американски лиценз. В Белене реактора е ВВР и никой освен Росатом не може да го пусне в експлоатация. Нека да видим кой крив и кой прав.
14
5
 
1
 
! Отговори
V преди 1 седмица
До Анонимен

А на китайските фирми дето строят в Китай кой им ги лицензира ? Росатом строи само една част от тези над 30 реактора в Китай. Много от тях се стрят от китайски фирми ,а не от росатом. Всичко е въпрос на управление. На нас все някой ни пречи да си забъркаме бетона. На китайците що не им пречат. Правят ги бързо и евтино . А в България обратно после Путин е виновен. На калпавия у.й вълната му пречи. затова да сменим у.я ;)
13
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Това е един гьол като цялата територия на бегето. Нищо не става освен буферна зона на ЕС с Турция
12
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Затова Фраматом и Алстом подписаха меморандом с Росатом. Корейците и китайците са статисти.
11
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Технологията е руска. Без Росатом никой не може да лицензира реактора. Такъв е закона.