Кой с какви шансове е за бъдещ парламент? Таванът на Слави – 600 000 избиратели

Колко консолидирани са те и кои са новите политически субекти?
322
Кой с какви шансове е за бъдещ парламент? Таванът на Слави – 600 000 избиратели
Снимка: БГНЕС

За БСП започва нов исторически етап. Компромисната, консенсуална, отстъпчива БСП, създадена от Луканов и Лилов, вече е в историята, според актуална политическа прогноза от Аналитична мрежа SOPHIA.

След кампанията за пряк избор Корнелия Нинова сломи съпротивата на средните нива в партията, на "бившите". Има картбланш за действителна смяна на поколенията и обновяване на БСП, според анализаторите.

Освободена от перманентната вътрешна заплаха и борби, Нинова получава реален шанс за нова архитектура на политиката си, но далеч не е сигурно, че ще може да се възползва от него. Хоризонтът ѝ е четиригодишен и в неговите рамки, наред с изграждането на екип от нови млади хора, ще трябва да решава включително и въпроса с отглеждането на наследник. Тънкостта е в това дали ще бъде „силен“ или „силов“ лидер.

Според прогнозата властовото изхабяване на Красимир Каракачанов, а напоследък и на Ангел Джамбазки, съчетано с поддържащата роля, която ВМРО играе в сегашното правителство, понижава шансовете на партията за самостоятелно влизане в парламента. Още повече, че съжителството с "Атака" отдавна е приключило, а НФСБ са сведени до електорално незначими отломки, посочват те.

Традиционните теми на ВМРО - Македония, роми и т.н. са в дисонанс с основните дискусии в обществото, което означава, че без радикален жест партията е пред тежка ситуация - това обстоятелство като че ли се осъзнава от лидерите на ВМРО.

Какъв би могъл да бъде този жест? Предизборна смяна на лидера (Джамбазки вместо Каракачанов) е вече недостатъчна. Курс към посредничество в днешната криза и дистанциране от ГЕРБ? Перспективата е несигурна.

От това пряко следва (без да е сигурно) курс към предизборна коалиция с ГЕРБ, което прави много вероятна предизборна коалиция със СДС и ВМРО - "ГЕРБ +". Зестрата на тези две малки партии е електорално значима, може би около 100 000 гласа.

След осъдителната присъда на Веселин Марешки и с оглед на неговото поведение по време на обсъждането на идеята за ВНС, шансове за влизане в парламента той практически няма.

Предположението, че „Воля“ би могла да се консолидира предизборно с „Възраждане“ и „Атака“ е подкрепено от някои геополитически наблюдения. Точката на замръзване, до която е достигнал Марешки обаче, прави малко вероятно той да бъде поканен в подобно начинание. Това означава, че може да станем свидетели на съюз „Възраждане“ + „Атака“, който да направи опит да прескочи парламентарната бариера.

Вече никой не се съмнява в доскоро сензационното изречение, че партията на Слави Трифонов би могла да бъде поне трета политическа сила. Трифонов избра много необичаен начин за участие в политическия живот в преддверието на изборите: не е на площада, не издига политически лозунги, не води публични преговори, само коментира отстрани и… расте. Позициите, които зае, бяха много промислени и отчасти рисковани: против истерията с коронавируса, против ВНС (идея, която се корени в неговия референдум).

Повечето социолози оценяват тавана му на 600 000 избиратели, което, при определени обстоятелство, може да се окаже достатъчно, за да стане повече от трета сила. Да не говорим, че никой още не го е виждал как действа на самата политическа сцена - как решава за минути току-що възникнал проблем, пишат анализаторите.

За първи път от години десницата е напълно консолидирана под ръководството на Христо Иванов и Атанас Атанасов и има шанс да добавя влияние дори извън познатите мрежи. Това я прави сигурен участник в парламента с поне 300 – 350 000 потенциален електорат. От друга страна тя се намира в пика си и темите, които обсъжда, не изглеждат перспективни за сериозно разширяване на влиянието. Така че всичко над 400 000 гласоподаватели изглежда като неправдоподобен успех. Ако не направят груба грешка, ще са значим участник в политическия дизайн на страната от следващия парламент.

"Отровното трио" и Мая Манолова: нов политически субект ли са?

"Партията на Мая" до последния момент би треперила дали е влязла или не е влязла в парламента. "Партия на Отровното трио", както и да се нарече тя, просто трудно би влязла в парламента. Движение, начело със знакови леви и десни фигури, вече е легитимирано в очите на мнозина. В този случай може да се очаква подобно обединение да получи рамо и от президента Радев.


Прогнозата е на независима аналитична мрежа в състав: Радослав Илиев, Тончо Краевски, Андрей Райчев, Кънчо Стойчев, Първан Симеонов, Владимир Йончев, Мира Баджева, Явор Дачков. Координатор: Стела Райчева.

Представените вероятности са условни и не отразяват социологическо проучване на общественото мнение, а са обосновани хипотези на база политическата логика. Освен логиката, в политическия процес действат и поредица случайни или извънредни фактори, които могат да дадат влияние.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


322
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
242
4
 
19
 
! Отговори
Изборни резултати преди 3 години
БеСеПе-ту - 85%Славчо Учидолски - 85%Майчето Костинбродската - 85%Герберастите - 0%Резултатите са повече от 100% , защото сме интервюирали повече от 8 души.Да живеят всички бесепета по земните кълбета.Пиче-лим убидително.
241
18
 
6
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Комуниста борисов да дава оставката и да ни дойде някой да ни дигне мерезето и серезето да живеем богато като капиталисти.
240
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БългаринА , бсп върхът ли е ??Останаха с измамна председателка и кохорта пудели
239
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От кога болшевиките от ДБ са десни?!? Те се коалираха със ЗЕЛЕНИТЕ. ДБ са крайно лява, марксистка партия. Още ли усояват да озлъжат някой, че са десни?!? А да, забравих умнокеасивите, които си мислят, че са десни са върха ня сладоледа, но постоянно подкрепят леви идеи. :-) неосъзнати но арогантни и с голямо его. :-)
238
13
 
6
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Абе ГЕРб бе! България вечно на дъното!!! Само ГЕРБ и само на дъното!
237
16
 
11
 
! Отговори
всички плюещи преди 3 години
по слави не осъзнават едно ...че той НЯМА да се бъде министър председател !! не смятам , че избирателите на слави го вигдат той да управлява а по скоро да е гарант , че партията му ще излъчи способни хора технократи които да поемат управлението . то е ясно , че слави няма знния да управлява но е достатъчно да знае какво иска да се промени и да създаде екип който да го направи. а че може да суздава екип го виждаме с екипа който е създал и НЕ Е ОСТАВИЛ никой на улицата дори и след БТВ !!поне 1 млн
236
9
 
28
 
! Отговори
От трън, на глог!? преди 3 години
Един селянин си отива, друг вече се задава. Този чалгар ще е по противен и от Боко. Снощи не го ли гледахте как се държа пред един журналист. Той на всичките си гости говори на ти, снощи го раздава тежко, искаше журналиста да му говори на вие, егати селянина. Още не влязъл в парламента, а вече се о.***. Новата шайка която се оформя, ще е по зле и от Боковата. Народе!!!, докога ще ни лъжат селски тарикати?
235
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чалгаря пъпеша, чалгаря пъпеша-полиглота-преводача от англиийски език-ще гласувам за него
234
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Напред Славчо - чалгарю!
233
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 248Ти просто потвърждаваш тезата от римско време. "Дай кръв и зрелища и дори Рим да гори народа ще се радва." В очакване съм да дойде българският аналог на Калигула, белким си имаме второ магаре (истинско) в парламента освен г-н Пеевски.
232
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До РеалистАко хората гласуват за Слави, то ние сме *** народ който си заслужава ***. За справка видео от 96та за обявяване на г-н Рашидов за гл. мултак от Мултигруп. Славчо и там си присъства. https://youtube/watch?v=onl6H1wqha8
231
11
 
5
 
! Отговори
Алтернатива има преди 3 години
До Анонимен 251: С тая философия (всеки сам да се оправя) ще си останем вечно най-бедната държава в ЕС. Трябва да отстраним корумпираните и некадърни политици, иначе тази държава няма да се отлепи от дъното. А некрадливи политици е имало и ще има. Трябва да им се даде възможност да покажат какво могат. Докато бат'ви Бойко управлява държавата от джипа си и от фейсбук и си пълни чекмеджето това няма как да стане.
230
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Деца, не разбрахте ли, че НЕКРАДЛИВ политик няма. Той партията ще си смени, но няма да спре да краде, да си урежда децата в чужбина и да живее на ваш гръб. 40 години ви слушам как еди кой си щял да дойде. Ами не дойде, хващайте си и си оправяте живота, всичко си зависи от вас не от политиците.
229
20
 
11
 
! Отговори
Тикволандия преди 3 години
Отстраняването на крадливата и некадърна гербаджийска дружинка не е политическа, а национална задача. Само когато това стане, тогава ще можем да се отлепим от дъното. След три мандата на Бойко вече изоставаме и от предпоследните в ЕС.При третия мандат на Бойко вече сме далеч зад Румъния. Те вървят напред като костенурка, ние - като ***. Още един мандат на Бойко и никога няма да ги стигнем.Най-вероятно след изборите ще има шарен парламент и ще се наложи да се състави експертно правителство.
228
22
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз ще гласувам за Славчо защото ще прави маймунджулъци и ще разсмива нещастният народ.И вместо да седя до късно да му гледам циркаджилъците,ще си го пускам редовно през денят за да ми оправя настроението когато не ми е весело.Останалите просто са скучни,и нямат никаква артистична дарба.Те дори нямат кожени *** с които да са интересни.
227
9
 
10
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
Заради това, че няма за кого да гласуват, хората може и за Слави Трифонов да гласуват. За мутрите не става, за БСП не искат, ДПС не е тяхната партия и кой остава? Остава Слави и ще гласуват за него, както преди години гласуваха за ГЕРБ, преди това за НДСВ, а в първите години след 1989 гласуваха за СДС по същата причина. Чалгар или пазвантин, няма голяма разлика.
226
5
 
20
 
! Отговори
с това трябваше преди 3 години
да започнете, та да се разбере, че тов е поредната чървена манипулация"Прогнозата е на независима аналитична мрежа в състав: Радослав Илиев, Тончо Краевски, Андрей Райчев, Кънчо Стойчев, Първан Симеонов, Владимир Йончев, Мира Баджева, Явор Дачков. Координатор: Стела Райчева."
225
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не съм гласувал никога в България само в испания един път през 2006 за Сапатеро.Ако има партия която да има в плановете си изкарване на България от расисткият режим ес,сащ,нато ще гласувам.
224
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 242Изненадани ще са само хората, които си получават новините от днеска пика монитор и подобни ...
223
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 240Ем тамън и ти да топнеш чушката ...