Линията на бедност ще е 369 лв. догодина, скокът е с 6 лв.

Социалният министър ще може да я определя при спад на БВП
100
Линията на бедност ще е 369 лв. догодина, скокът е с 6 лв.
Снимка: БГНЕС

369 лв. ще бъде размерът на линията на бедност за 2021 г. Той е с 6 лв. по-висок в сравнение 2020 г., реши правителството.

Определеният размер отразява потреблението на най-ниско доходните групи от населението и индекса на цените на малката по състав кошница и е в съответствие с намаления икономически ръст и предприетите бюджетни разходи за преодоляване на икономически и социални последствия от Ковид 19.

Така финансовата подкрепа за около 670 000 хора с трайни увреждания ще нарасне с 1,9% и ще запази покупателна си способност при очаквана инфлация от 0,1% през 2020 г.

С друго решение Министерският съвет прие Постановление за допълнение на Методиката за определяне на линията на бедност за страната. Промените се налагат заради влошената икономическа ситуация, предизвикана от разпространението на коронавируса.

С тях се създава възможност за определяне на линия на бедност за страната, когато през предходното тримесечие на текущата календарна година Националният статистически институт е отчел забавяне на темпа на растеж на Брутния вътрешен продукт.

В този случай министърът на труда и социалната политика може да предложи размер на линията на бедност на базата на обективна информация, съобразена с възможностите на бюджета, който не може да е по-нисък от равнището й през текущата година.

При прилагането на новата методика линията на бедност за 2021 г. ще се промени, в зависимост от ценовата динамика и потреблението на най-нискодоходните домакинства по време на пандемията.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
6
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 3 години
Майка е бивша учителка по френски, завършена френска филология. Взима 250 лв пенсия, или по около 2кг домати на ден.По времето на бай Тошо баба ми, бивша магазинерка взимаше 60лв пенсия или по 10 килограма домати на ден. Без да обръщам внимание в различните квалификации, мога грубо да приема, че стандарта на живот е паднал ПЕТ ПЪТИ спрямо другаря Живков.
24
3
 
1
 
! Отговори
До Поручик Ржевски преди 3 години
Така,значи Борисов е виновен,че майка ви взема 250лв пенсия.За да е добре,жената трябва да взема примерно 1300лв.Посочи ми една държава в света,която с идването си на власт премиер вдига пенсията с 600% при статични цени? Ако ми посочиш такава ,с двете си ръце ще гласувам против Борисов! Пенсиите,приятелю,се изчисляват и определят по начин и формули много преди Борисов да е на власт.
23
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така е, щом ви клати БКП-то (Герб, БСП, ДПС, Воля, Патриоти) оргазъм ще ви пише в досието!
22
0
 
14
 
! Отговори
Асана преди 3 години
Е мaйкa ми получава 300кинта пенсия, как да стане!
21
2
 
17
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 3 години
По времето на НДСВ може МРЗ да е била 150 лв, но за 5лв можеше да хапнеш прилично в ресторант. Сега за 50лв може да хапнеш прилично в ресторант.Изчислявай тези МРЗ не в левове, а в килограм домати например за да се ориентираш по-добре в мизерията в която ни набута ГРЕБ
20
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Реши правителството. Как го изчиисли, че и на 9 завършва. Като си плати човек ток, вода, тел, тв и отделно разхеърляни по месеци годишните данъци за жилище, ГО, винетка, синя зона, недай Боже и да има наследствена съборетина с място извън града и какво му остава? Май няма да му останат и за по дебело въже. Мародери им казват на тив, дето в бедствие богатеят и лоясват за сметка на населението
19
2
 
9
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 3 години
Какво представлява линията на бедност?Имаш по 12 лв на ден за ядене, предимно хляб.Подслон безплатен, тоест на улицата.Дрехи от контейнер за ***.Да ви таковам и линията на бедност. Майка ми е бивша учителка с 250лв на месец пенсия, добре че аз я спонсорирам
18
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кое ви дава право да обвинявате за всичко това Борисов? Про управленията преди него да не бяхте по-богати?Я да сверим цифрите!Ще останете дълбоко изненадани,но бързо забравихте последните НДСВ с каква икономика ни оставиха: МРЗ=150л.А 95.За Луканов и Виденов няма и да отварям тема.Борисов ли е виновен,че когато работихте за олигархията и бизнеса й,тя не ви осигурява на реалните заплати ако изобщо ви е осигурявала.То толкова и редовно ги получавахте.А безработицата от 40% Борисов ли е виновен?
17
0
 
1
 
! Отговори
До 7 преди 3 години
Я кажи с какво са по-добре от нас ?
16
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Една пура на Бойку.
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ухаааааа..........много беда живей Борисов
14
0
 
4
 
! Отговори
Психодиспансер преди 3 години
Много бе! ...;))))))))))))))))
13
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ПУТИН-''СПОРЕД СВЕТОВНАТА БАНКА СРЕДНАТА КЛАСА СЕ ОБРАЗУВА ОТ ЕДНА И ПОЛОВИНА МИНИМАЛНИ ЗАПЛАТИ- 70% ОТ РАБОТЕЩИТЕ В РУСИЯ СА СРЕДНА КЛАСА..."УИКИПЕДИЯ- МИНИМАЛНА РАБОТНА ЗАПЛАТА В ЕВРОПА ЗА 2020Г- РУСИЯ- 118ЕВРО+59ЕВРО ПОЛОВИН МИНИМАЛНА=177ЕВРО- 346.18ЛВ- ЗНАЧИ НАШАТА ЛИНИЯ НА БЕДНОСТ Е ПО ВИСОКА ОТ СРЕДНАТА КЛАСА В РУСИЯ- А НЯКОЙ ИСКА ДА НИ ПРИБЕРЕ В ЕВРАЗИЯ.
12
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гола статистика.... Хората тотално обедняха
11
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Скокът" ли прочетох?
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ХА СТИГА СТАРИ ОПОРКИ- ИЗМИСЛИ НЕЩО НОВО...
9
6
 
7
 
! Отговори
селянин преди 3 години
па на мене 300лв са ми цигарките а и 500 лв за ракийка най мако требеа за жената сметките манджата па и две любовници имам как ке се живее ненам
8
1
 
11
 
! Отговори
DiplPsy преди 3 години
Зависта и злобата изяждат българите и не дават възможност на нормалните да успяват. Парите не правят човека по качествен даже напротив. Качеството на човека зависи от възпитание, обучение, култура. Иначе е животно.Просто.
7
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пита се, колко "линии на бедност" е имало в едно чЕкмедже?Даже Косово, Албания и макетата са по-добре от нас - "проспериращата евроЧленка мутренска държава"
6
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
но точно "най-нискодоходните домакинства по време на пандемията" и една маска не са получили но високите четирицифрени пенсии си получават добавките просто така, без какъвто и да е било морал и етика.За мен това е вопиеща несправедливост от герб.