Омбудсманът: Фактурите на "Топлофикация" са объркани, искам яснота

Защо при драстичното намаление на газа върнатите суми са символични, пита тя
16 сеп 2020 09:30, Анисия Иванова
48
Омбудсманът: Фактурите на "Топлофикация" са объркани, искам яснота
Снимка: БГНЕС

Изпращам препоръка към "Топлофикация" да оптимизира информацията във фактурите така, че хората да са наясно какво плащат. Това каза пред bTV омбудсманът Диана Ковачева.

"Абсолютно объркващо е с разлики между окончателните съобщения към фактури и изравнителните сметки, които хората получават. Те не могат да разберат какво пише във фактурите. Абсолютно се нарушава Директивата за енергийна ефективност, в която се казва, че трябва да бъде ясно", допълни тя.

Ковачева посочи, че в институцията на омбудсмана жалби за сметките си от "Топлофикация" са подали десетки граждани.

"Те изобщо не могат да разберат какво трябва да платят. "Топлофикация" не издава фактури на гражданите и това е един въпрос, който аз поставям към тях, защо те не предоставят фактури? "Топлофикация-Пловдив", Плевен и Велико Търново дават фактури. Във фактурата има крайна сума - тотал, ясно е какво плащаш. Вчера с граждани, които искаха да си получат фактурите, се опитахме да поискаме от "Топлофикация" издадени. Отказват да ги дадат с претекст, че не са юридически лица", обясни тя.

Ковачева показа и няколко сметки на граждани, които са подали оплаквания, като в началото се посочва някаква огромна сума от на 1300 лв. със срок за плащане 14 септември, а на втора страница има друга сума - 400 лв. Това е сумата, която трябва да се плати, но не е ясно защо на първа страница е голямата сума.

Националният омбудсман коментира и че има дялово разпределение за следващия сезон, което е като прогноза какво ще се потребява: "Хората обаче ги плащат сега, защото мислят, че трябва да ги платят на части тези суми, обясни Ковачева.

Тя ще присъства на изслушването на "Топлофикация- София" в Комисията по енергетика днес, за да зададе въпросите на гражданите, както и защо при драстичното намаление на природния газ за отоплителния сезон върнатите суми са символични.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
0
 
! Отговори
Наемател преди 3 години
Към #топломера,който изглежда е голям разбирач!Ако си чел правилно,в жилището не е живяно 10 години ,второ апартамента е 50 квадрата и трето нямаше никакви стари задължения към топлофикация.Откъде изсмукаха тази изравнителна сметка от 700лв?Това за мен е грабеж.
39
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
пълна боза във фактури и вглавите им- алчността няма край
38
2
 
1
 
! Отговори
топломера преди 3 години
#наемателя. - Обезвъздушаването е елементарно, даже неграмотен човек може да го направи. При индивидуалните топломери също има процент обща част дори при неползване на услугата. Зависи от сградата, саниране, изолация. Обикновено процентът е незначителен , но с натрупване за почти година може да стигне с лихвите и голяма сума. 700 лева са нереално много но зависи и апартамента какъв е , ако е 300 квадрата е едно ако е 75 - друго. ТЕЦ дава неограничено топла вода и отопление срещу коректност.
37
0
 
3
 
! Отговори
Наемател преди 3 години
Нанесох се в жилище под наем ,през декември 2019.Жилището не е обитавано от 10 години.Собствениците живеят в чужбина.Измръзнах от студ,защото не бяха обезвъздушени радиаторите.Изненадах се,когато видях изравнителната сметка (01.05.2019_30.04.2020),сумата е 700лв,която дължа?!Настръхнах!Оправдание на "топлото",че не е подсигурен достъп при отчитане.Заявих посещение и срещу 30лв.подсигурих достъп!Сега тръпна в очакване.Дали ще е пореден удар ,обир или незнам как да го нарека.
36
0
 
1
 
! Отговори
Програмист преди 3 години
то народа едва чете и пише, едва смята без да ползва пръсти, а те и фактура ще им слагат!Срамота!
35
0
 
1
 
! Отговори
Това е така! преди 3 години
Като си гледам сметката за парно и ми отнема около половин час за да хвана някаква логика и разбера кое, за кое е, защо и за какво се плаща!Опростете фактурата и я напишете така че тя да бъде разбираема!
34
1
 
2
 
! Отговори
НАРОДЪТ преди 3 години
Аз пък искам по 1М евро на калпак. За всеки. В България. И всеки месец по 10К евро джобни . На всеки. В България. Безусловно. Иначе революция.
33
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз никакво връщане на нищо не получих. Мошеници!
32
2
 
4
 
! Отговори
Сандо преди 3 години
схемата на Вальо Топлото още върви изглежда
31
1
 
4
 
! Отговори
мхм преди 3 години
Хайде по-голям натиск, а не някакви фиктивни глупости
30
2
 
9
 
! Отговори
... преди 3 години
Значи язе не знам колко *** требе да сте!? Единственото което прави топлофикация е да зема едни пари от гражданите (особено от тия дето редовно плащат) и да ги дава на текущо оправящата ни партия! Сметките сега са високи поради простата причина, че идат избори! *** ли сте толкоз години досега да не го разберете това!? Като доказателство мога да ви кажа, че въпреки падналата цена на газа с 70% ще плащате доста по-големи сметки! *** като немате акъл, така ще е!!!
29
0
 
1
 
! Отговори
L. преди 3 години
Да правим разлика между сбъркани и объркани сметки.
28
3
 
9
 
! Отговори
Аврамъ Бакалинъ преди 3 години
До гостИ аз това ги питам вече 2 месеца но нашенеца явно обича да го грабят официално и да окат срещу тоя който гледа да им оправи държавата ! И затова и топлофикация нек и водата пишат яко надути сметки докато тълпата врещи срещу герб и боко но кой да забележи истинския враг..! И ТО ВРАГ КОЙТО КОЛКОТО ПОВЕЧЕ НИ ЩАВИ ТОЛКОВА НИ Е ПО ГОТИНО СЯКАШ.!
27
2
 
7
 
! Отговори
Обективно преди 3 години
Да плаща наем за тръбите минаващи през частните имоти или да ги изкарва овън и да влизат в апартаментите на тези които желаят.
26
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За да се врязумят тези грабители от "Топлофикация - София", първо трябва да се промени Закона за енергетиката, за да може всеки, който пожелае, да се откаже от услугите и. Това обаче скоро няма да стане, защото от принудителните вземания "Топлофикация" пълни нечии джобове в Софийска община и по-нагоре. Затова: тотална промяна на системата!
25
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
тази е толкова безполезна ама се напъва да отчита дейност
24
1
 
10
 
! Отговори
гост преди 3 години
До Анонименче защо протести пред Столична община, а не пред Топлофикация или топлинните счетоводители?
23
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ПСИХИЧЕСКИЯТ ТЕРОР, който Топлофикация практикува по принцип над своите клиенти, е неизвестен на или насърчаван отвисоките етажи????Т. нар. протести и въстания обаче нито дума не скандират срещу терора на Топлофикация. А зимата е на прага. Та?
22
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Закривайте я тая мафиотска ***.От 30 години все на загуба работят и все объркват фактури.
21
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тотална изpoдщина е да им намалят с 53% газа, със задна дата повече от година... и после да се окаже, че при едно и също потребление аз не само нямам да вземам, ами имам да им давам над хилядрка...Да питам - ако го нямаше това намаление каква щеше да ми е изравнителната сметка - 3000 лева ли? Яко са оцапали пейзажа, ама нищо няма да им се случи. Излиза че е по-добре да не бяха намаляли газта. Тогава изравнителната ми сметка беше 50-100 лева, ядваше се!