В София се строят нови 17 детски градини

Все още няма места за 10 хиляди деца
16 сеп 2020 09:23, Нели Христова
30
В София се строят нови 17 детски градини
Снимка: БГНЕС

Над 10 хиляди деца в София все още не могат да посещават детска градина, защото липсват места. Въпреки приетото решение да се компенсират финансово родителите на тези деца, това не решава проблема, затова и дебатите продължават.

Според независимия общински съветник Борис Бонев всяка от последните десет години кметът на София Йорданка Фандъкова обещава как до една-две, до три години изцяло ще бъде решен проблемът с недостига на места.

"Резултатът - всяка година много деца остават извън системата на общинските детски градини и ясли, и родителите им, ако имат тези средства са принудени да плащат за частни детски градини, което е тежко икономическо последствие върху тях самите", коментира още Бонев пред БНТ.

Според него проблемът не е само социален, а и икономически, защото понякога се налага единият от родителите да напусне работа, за да се грижи за детето си. Бонев каза, че е внесъл доклад, който цели постигането на първите стъпки по решаването на проблема с недостига.

Общинският съветник от ГЕРБ Димитър Вучев коментира, че децата са безспорният приоритет на София и доказателството за това е свършеното през последните години.

"Над 100 са новите сгради в рамките на Столична община, новопостроени и такива с обновена фасада или вътрешност. В момента се строят 17 нови детски градини", заяви Вучев.

Той допълни, че от началото на годината до 15 септември има разкрити над 900 места, а до края на годината ще има построени още поне 5 сгради.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"ако имат тези средства са принудени да плащат за частни детски градини, което е тежко икономическо последствие върху тях самите"Изводът е:- имат средства- принудени са- тежко им е Не ми стана ясно само дали им е тежко че имат средства? Или че им е тежко че са принудени? Или са принудени да имат средства?
4
0
 
14
 
! Отговори
Дани преди 3 години
Всяка година едно и също. Когато моите деца се мъчех да запиша в детска градина беше преди толкова време ... е, вече са гимназисти и проблема още е налице.
3
0
 
17
 
! Отговори
Строител преди 3 години
Къде са тези 17 градини, които се строят в момента? Звучи ми доста съмнително да е истина...
2
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лъжи, лъжи и още гербави лъжи!И така 11 години.
1
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ОПГ бсп-дпс не харесва това