Доц. Чорбанов: Няма смисъл от UV лампи срещу COVID-19 в училищата

PCR китове разграничват коронавируса от грипове от тип А и Б
17 сеп 2020 13:28, Ния Христова
31

 

Няма смисъл от UV лампи срещу коронавируса в училищата. Това смята доц. Андрей Чорбанов - ръководител на Лабораторията по експериментална имунология към Института по микробиология при БАН.

"Ясно е, че А и B UV вълните са вредни. UVC е доста по-безвредна като дължина, но има изключително слаба проникваща способност. Тази вълна като ефект е на кратко разстояние - буквално сантиметри. Ефективността на тези лампи е ниска, ефектът е стражарски - много по-демонстративен, отколкото реален", обясни той в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Доц. Чорбанов изрази несъгласие с това да се делегира на училищата възможност за "всякакви експерименти". Според него дневната светлина върши доста повече работа срещу коронавируса в помещенията.
 
"Огромната част от полезните бактерии се намират във вътрешността на нашите организми. Но повърхността на кожата на хората има страшно много организми, които имат своята протективна роля. Кожата отделя голямо количество ензими. Постоянното дезинфекциране в никакъв случай не е полезно за кожата и за организма", настоя още той.
 
Той изтъкна и факта, че контролът при децата е различен, когато са във ваканция и на училище. Експертът от БАН е категоричен, че ще се откриват позитивни случаи, ще се затварят училища и ще скочи броят на протестиращите - родители, които няма да имат възможност да си вземат отпуск и да гледат децата си вкъщи.
 
"Вече на пазара има PCR китове, които разграничават грипове тип А, Б и коронавируса. Това е един добър бизнес. Цената на един тест е между 5 и 6 долара", отбеляза доц. Чорбанов.
 
Той е на мнение, че лечението с кръвна плазма е рисков метод, тъй като пряко зависи от индивидуалния донор. Голяма част от хората имат група антитела, които не ги правят болни, но са изключително силен фактор за много тежко протичане на заболяването, обясни той.
 
"Ако вземете плазма от човек, който е успял да преодолее заболяването и я пренесете в един здрав човек, който боледува от коронавирус, това ще бъде смъртоносен фактор", подчерта доц. Андрей Чорбанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Наизкачаха всякакви ,които са заплатени от сзо, за да перат мозъците на поколението,което не е живяло във соц.времената и малко е учило,а и не се интересува от истината.Жалко!Представям си редици от концлагеристи,които чакат банята си...
27
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чета и не вярвам на ушите си!!! Колко малоумно изпаднал трябва да си за да твърдиш откровени лъжи, родени от болното ти подсъзнание за да станеш известен и да подхраниш болното си его???
26
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Здрав човек, който боледува от корона вирус.Този по какво е доцент, по полагане на асфалт?
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този ид*иот ако е казал наистина това което е написано в последното изречение да си скъса собственоръчно дипломата, да посипе главата си с пепел и да върви на майната си. Та това за което е казал че щяло да убие пациента е ЕДИНСТВЕНАТА доказано ефективна терапия. Абе закривайте го този БАН, това е някакъв развъдник на ненормалници.
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поредният Менгеле Мангъров.
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Pen 12"Какво е PCR китове"Kit, англ. - комплект
22
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лампите да се изберат и включват вечер или рано сутрин,след тях проветряване,целта е да се пестят пари и да се уронва здравето на крехките подрастващи,затова се рекламира тяхната вреда и безмисленост.По всякакъв начин да се съкращава населението....
21
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мощността на прахосмукачките е намалена уж с цел да се пести енергия,а целта е некачествено почистване,за да дишаме гъби и др.При климатиците също има уронване на пречистващите агенти и устройства,прикрити зад еко изисквания и уж мерки,витамин Д,е компрометиран,след като в САЩ,здравето на населението се повишило след 50те години,когато е бил препоръчван....
20
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всичко що е отречено,значи допринася за човешкото здраве и удължава живота,това обяснява липсата на добри лекарства и добавки от близкото и далечното минало във фармацевтичния пазар,защо в новите перални машини липсва 70тия градус?Защото при тези градуси измират почти всички организми,които не ни трябват по дрехите,а малко хора перат на 90 или слагат дезинфектанти,защото си пазят дрехите или са алергични.Целта е болестотворните микози и други да си остават по нас,същото е с мощността на прахосму
19
2
 
4
 
! Отговори
О хо хо преди 3 години
ВИРУСИТЕ СИ УМИРАТ САМИ И БЕЗ ЛАМПИ, А САМО СЛЕД ПРОСТО ИЗСУШАВАНЕ. ПОВЕЧЕ СЕ ПРЕДАВАТ ОТ ЧОВЕК НА ЧОВЕК КАТО ГРИПА И ПО- МАЛКО ЧРЕЗ ДОПИР, НО МОЖЕ И ТАКА. ЗАТОВА МАСКИТЕ ПАЗЯТ. КИТАЙ СЕ ОТЪРВАХА ОТ ВИРУСА САМО С ЕДНИ МАСКИ И ДИСЦИПЛИНА.
18
0
 
3
 
! Отговори
Обективно преди 3 години
ВЪОБЩЕ НЕ Е ОБЯСНЕНО ДОБРЕ.
17
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те в наленските училища каквото и да сложат пак ще върлуват хиляди бацили. Набутали са децата, като сардини а хигиенистката ако смени веднъж кофата с вода на етажа, който забърсва си е събитие.
16
7
 
3
 
! Отговори
тези бандити преди 3 години
Има в ютюб филми за експериментите които е правил с деца доктор менгеле в нацистка гармания. тука бойко борисов явно и той реши да изтезават и убиват българските деца.
15
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"...един здрав човек, който боледува от коронавирус..."Хем здрав, хем боледува.Хем боледува, ама не от болест, а от причинител - коронавирус, стрептокок...
14
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За момента няма, защото могат и да седят на отворени прозорци, но след месец, като стане студено какво ще правят. В София са средно по 28-30 деца набутани в тясна и задушна стая.
13
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всяко лекарство е вредно, но тънкия момент е в дозата и правилното им приложение. И с УВ е така, метода е много удобен, при спазване на определени дози и правила.Всъщност, то с всичко е така. Освен какво да използваш, е нужно да знаеш и как, за да извлечеш полезност, а с нея винаги върви и доза вредност. Така че много му здраве на доцента. Приказва защото нещо трябва да каже.
12
1
 
12
 
! Отговори
Pen преди 3 години
***, какво е "PCR китове" ? Стига сте вмъквали чужди думи в българския език.
11
4
 
11
 
! Отговори
Totenkopf преди 3 години
Боже отново ли този "доцент", който е виждал истинска лаборатория само на картинка? БАНаджия хрантутник и търтей зийнал с уста да *** ли *** от народните пари, такива вместо да са на некоя бара да чукат камъни, ги канят по ТВ да разправяй лакърдиите си и безумните си "мисли". Няма ли некой който го види на улицата да му плесне един шамар поне?
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По какво ги разграничават като ги пускат през центрофуга.
9
3
 
13
 
! Отговори
Jj преди 3 години
Започвам да се чудя по какъв критерий медиите си избират събеседници. Очебийно е, че не е по интелект. Явно по потенциал за скандални и провокативни изказвания ... Много тъжно