Проф. Витанов: Вирусът не е разпространен така, както ни внушават

"Здравната ни система ще издържи няколко седмици по 500 случая на ден"
18 сеп 2020 09:08, Ния Христова
134

 

Ще се отрази ли връщането в училище на разпространението на COVID-19 у нас? Математикът от Националния оперативен щаб - проф. Николай Витанов, е категоричен, че така рискът се повишава.

"Това, което наблюдаваме в момента, не е свързано с тръгването на учениците на училище. След 22-23 септември може да кажем, че случаите са следствие на повишения риск в училищата. Няма десетки хиляди заразени ученици, има единици. Този вирус не е чак толкова разпространен в тази държава, колкото някои опитват да ни внушат", обясни проф. Витанов в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Според него засиленото спазване на хигиенни навици ще доведе до това, че обикновеният грип може да намалее. Той смята още, че при достигане на 7000 заразени ученици (1% от всички) или 25 затворени училища, министерствата вече трябва да реагират.
 
"В училищната крепост много важна е ролята на учителите. Най-важно е какво ще стане в дома - моята крепост. Жените са началниците на семейната крепост. Детето като се прибере, го посреща майка му, кара го да си измие ръцете, праща го в банята... Очаквам в следващия месец да няма кой знае какви големи проблеми. Критичен ще бъде ноември. Там се появяват благоприятни условия за развитие на вируса и други инфекции", коментира математикът.
 
"Като нищо може да имаме около 800 починали. У нас смъртността може да е повишена, но все още е под средната за света", подчерта проф. Витанов.
 
Той изтъкна, че първата вълна на коронавируса е приключила в края на август и началото на септември. При втората вълна се очаква броят на случаите да надхвърли 200 на ден.
 
"Българската здравна система вече е подготвена да издържи няколко седмици по 500 случая на ден. Засега поведението на българските граждани е такова, че не се налага затягане на мерките. Добре е тази извънредна епидемична обстановка да бъде удължена. Така се дава възможност на правителството и здравните служби да налагат ограничения, които биха могли да намалят броя на случаите, които ни се прехвърлят от чужбина", разясни гостът.
 
Проф. Витанов отбеляза, че основният проблем за разпространението на вируса у нас са Испания и Великобритания, където работят много български граждани.
 
"Това може да се влачи с години, ако не се намери ефективна ваксина или ефективно средство да се облекчат страданията на хората, които го карат в момента. Процентът на заразени е много нисък, разпространението е бавно", каза още математикът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига сте лъгали най-безочливо, защото ще дойде Видов ден и той ще бъде страшен за вас!
65
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименДа, да, да, прочети малко история и ще видиш че кучетата лаят - кервана си върви ;)
64
18
 
29
 
! Отговори
Екатерина преди 3 години
Затворила съм се вкъщи с две маски, очила, шлем и каска и по цели нощи чакам вируса а той все не идва и не идва. Докога, докога. Ужас всички ще умреме ама нека да е по-скоро.
63
15
 
28
 
! Отговори
Жаклин Первезова преди 3 години
Аз обичам този вирус. Той ми дава свободата да не работя, да си ктоя в къщи пред телевизора, да бягам от контакти с хората и да си сменям маските пред огледалота на всеки два часа. Много съм секси.
62
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Според мен нека всеки гледа работата си.Това е вероятно бъдещият, прицелил се в мястото на преброителя-всезнайко михаил константинов.
61
12
 
34
 
! Отговори
Минка преди 3 години
Всеки ден ще ни напомнят за вируса, всеки ден ще има болни, заразени и умрели, докато тази пуста ваксина ни я доставят и ни я сложат и тогава ще мирясат алчните за власт и пари. Нима не разбрахме всички за какво става въпрос, СВЕТОВЕН РЕД и това се говори от години, но ето че с този вирус ще покорят цял свят. Здравето е над всичко и ето това е начина да ни направят послушни овце. Стадото овце ще слуша пастира, иначе стрижат да кръв. Ще ни доят и стрижат и ще си мълчим, всички ще бъдем следене.
60
10
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма спиране на вирусна инфекция предавана по въздушно-капков път!Това е!Маски,шлемове,скафандри е ала бала!
59
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Новият Кашпировски-мън-мън-мън,може да вали,може и да не вали....Сложете си и по една чаша с вода пред телевизора.
58
6
 
3
 
! Отговори
един от разлог преди 3 години
затворете Банско :)po ky]ite kato ku`eta
57
12
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички радетели на коронавируса,които превърнаха хората в мухи без глави в най близко бъдеще ,ще си хапят лактите.Тези,които идват след тях,ще им потърсят сметка за безобразията.Често срещано явление в човешката история.
56
21
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Първата вълна на корона вируса, дето ни е подминала, не беше точно първа вълна, а просто бяха взети правини мерки навреме. Ама сега зорлем се мъчим да стигнем американците и да си направим втора вълна с много трупове и много болни. Да сме и ние като другите!
55
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И кво се получава - значи целта им е 7000 заразени ученици, + по мин. двама заразени възрастни около тях, + по поне още двама възрастни заразени, контактни на предните, + непредвидим брой учители, + непредвидим брой лекари (някой ще се занимава с тия болни, съответно рискът и при тях се повишава). От тия всичките, около 5% умрели, с тенденция % да се повишава в края на процеса, заради натоварването на мед. персонал. Интересно математикът колко трупа очаква от тая сметка и вижда ли се сред тях?
54
4
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е най-голямото престъпление, което се е случвало през 21-ви век и ще си остане такова до края на века!
53
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Джордж Сорос мрази белите и азиатците, които са най-силно развити в света! Той краде пари и иска да ги дава на африканските аборигени!
52
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо мъчите и ученици и родители,и учители?Така и така ще се мине на дистанционно обучение.
51
10
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига вече с тези и диотщини! Стига с тези маски - те заразяват с коронавирус! От личен опит ви казвам! Болестта е лабораторно произведена и нарочно ни заразиха с нея за намаляване на населението и прерзпределение на пари!
50
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много ясно, че в момента заразените ученици са единици. Защото не са се заразили в училище, а всеки в собствената си среда. Ама сега ще го предадат на другарчетата в училище. Това явно е желан резултат, след като тоя се прави, че не схваща. Май са решили просто да ни пуснат да го изкараме, пък който оцелее.
49
1
 
14
 
! Отговори
Хемус, преди 3 години
Лечението е във ветровито време да събирате опадали листа!Най-добрата терапия срещу разбирачи от всичко!
48
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Съвсем скоро отварят и университетите. Присъствие и лекции без маски? Мисля, че първи ще пострадат преподавателите от ВУЗ.Недомислици са тези присъствени занятия!
47
4
 
17
 
! Отговори
Staktikmist преди 3 години
Трябвало е да му сложат една кристална топка на бюрото за достоверност.