Ген. Мутафчийски: Дистанция и маски, докато няма ваксина срещу COVID-19

Генералът получи почетното звание "Доктор хонорис кауза" на ВВМУ
19 сеп 2020 17:26, Анисия Иванова
132
Ген. Мутафчийски: Дистанция и маски, докато няма ваксина срещу COVID-19
Снимка: ВМА

Началникът на Военномедицинската академия генерал-майор дмн Венцислав Мутафчийски получи почетното звание "Доктор хонорис кауза” на официална церемония във Висшето воемнноморско училище "Никола Вапцаров" във Варна, съобщиха от ВМА.

На церемонията присъства и министърът на отбраната и вицепремиер Красимир Каракачанов.

След церемонията ген. Мутафчийски каза, че за него е висока чест да получи това звание, а специалността „военен лекар” вече се утвърждава и има перспективно бъдеще.

По думите му и в момента специалистите от ВМА са на мисии зад граница.

В момента те са три - в Африка, Азия и на Балканите, обясни Мутафчийски. И допълни, че за военните лекари, участващи в мисиите, се изискват качества, които трудно се изграждат в цивилните университети - да бъдат силни, волеви, устойчиви офицери, които могат да вземат бързо решения и да остават непоклатими, независимо от предизвикателствата.

Генералът коментира и ситуацията с COVID-19.

Докато още не е открита ваксина срещу коронавируса, която да е безопасна и да дава сигурност, трябва да правим това, което световната научна общност популяризира - да спазваме социална дистанция  и да носим маски, припомни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На теория всичко е ясно, на практика хората докога мислите, че ще издържат?
97
11
 
7
 
! Отговори
ИНАКОМИСЛЕЩИЯ преди 3 години
ЧУДЕСНА Е ПРЕПОРЪКАТА НА ГЕНЕРАЛА ЗА ДДД (ДЕЗИНФЕКЦИЯ,ДИСТАНЦИЯ,ДИСЦИПЛИНА),САМО ЧЕ,ПОРАДИ ЕДНА ИЛИ ДРУГА ПРИЧИНА ТАЗИ ПРЕПОРЪКА Е НЕПРИЛОЖИМА ЗА УЧИЛИЩАТА!ТОЧНО ЗА ТОВА,НОВАТА УЧЕБНА ГОДИНА ТРЯБВАШЕ ДА ЗАПОЧНЕ ТАКА,КАКТО ЗАВЪРШИ ПРЕДИШНАТА С ОНЛАЙН ОБУЧЕНИЕ!ТАКА ЩЯХА ДА СЕ ПРЕДПАЗЯТ И УЧЕНИЦИ И УЧИТЕЛИ.КОЛКОТО ДО ТОВА,ЧЕ ЕДВА ЛИ НЕ КАЧЕСТВОТО НА ОБРАЗОВАНИЕ ЩЕ СЕ СРИНЕ И ВСИЧКО СЕ ПРАВИ ЕДИНСТВЕНО И САМО В ИМЕТО НА ДОБРОТО НА УЧЕНИЦИТЕ И УЧИТЕЛИТЕ НЕ СЪМ СЪГЛАСЕН.
96
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този човек е кукла на конци на хората, които се опитаха да ни убият с изкуствена болест
95
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И като ни затвориха по домовете и плашеха с чували и трупове,какво постигнаха освен че съсипаха живота на много хора, да не би ,,вируса'' да изчезна ? Каза се ясно ,включително и от този ,че маските не могат да ни предпазят,за какво са тогава тези циркове ,но стадото трябва постоянно да се държи в стрес и да се побърква от страх за било и не било!
94
25
 
15
 
! Отговори
Бай Иван преди 3 години
Честито! Повечето от нас драскачите тук не можем и на малкия пръст да му стъпим на човека, но това не ни пречи да ми даваме оценка. Респект към Мутафчийски!
93
21
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поздравления за генерал Мутафчийски!
92
1
 
13
 
! Отговори
Хемус преди 3 години
Ето ви нещо конспиративно!Не съм чул,видял и усетил това лято,стомашно-чревни инфекции!Във въздуха ли пръскат нещо или просто ви бях написал,че това лято морето беше много чисто!
91
10
 
23
 
! Отговори
България над всичко преди 3 години
Мутафчийски, плъх. разкарай се
90
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Общинските съветници от ВМРО и ГЕРБ Карлос Контера и Зафир Зарков са внесли доклад, с който предлагат промяна в обслужването по няколко тролейбусни и автобусни линии. Искат да махнат автобусни линии автобус 306 и да разредят интервала на тролейбус номер 5 обслужващи младост.Имайки предвид гъстотата на квартала спазването на дистанция в метрото ще бъде невъзможно.
89
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо генерал,военен лекар и коремен хирург,респект за което,се занимава с пандемия от респираторен вирус?Толкова ли нямаше епидемиолог да се заеме с това? Ето такива простички неща никой не обяснява.
88
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Откога награждават затворници?
87
21
 
9
 
! Отговори
Успех преди 3 години
Дано повече българи последват примера му и се образоват ,защото има живот извън мазето с буркани ,кисело зеле и вино
86
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дано титлата да идва с комплект тоалетни принадлежности, скоро ще му трябват.
85
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре де заразявайте се аз нямам нищо против щом искате да сте болни или да умрете това е ваш избор.Но защо искате да навредите и на хора които нямат нищо общо с вас и не споделят безумните ви желания да развивате стаден имунитет. Няма доказателства за дтаден имунитет това е някакъв имагинерен термин.Моля посочете доказателство за стаден имунитет сред дори една известна болест. От грип ли от спин ли от хепатит ли от туберкулоза ? Как и от какво ще развивате имунитет и как си го представяте?
84
9
 
24
 
! Отговори
Тато из Правец преди 3 години
Народът ще ви съди !!! Вие сте престъпници ,продали се за пари и титли !!!
83
12
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя докога ще се разкарва неваксиниран и без маска, руснаците създадоха ваксина, да ходи да се ваксинира.
82
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хайде стига сте се правили на Баба Ванга. До сега всички коментари са, за незадължителна ваксина. Що се правите на по умни от сума ти доценти и професори, на позиции отговарящи за общественото здраве. Дори и сега противогрипните ваксини не са задължителни, за населението.
81
11
 
11
 
! Отговори
Човек преди 3 години
Големи маси хора у нас не усещат времето, в което живеем. По- лесно и по- удобно им е да вярват на какви ли не конспирации, в устата им само думите"пари" и "измама", без да се замислят сериозно по един чисто здравен въпрос. Може би част от тях ще осъзнаят грешката си, но за съжаление за мнозина ще бъде твърде късно.... Знам, че ще има много минуси от неосъзналите се, но ще се радвам поне няколко души да обърнат по- сериозно внимание на съветите на специалистите.
80
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А катооткрият ваксината според сегашните ви нареждания си мисля, че ще я направите задължителна. Д-ре, коя ваксина срещу вирус е 100% ефикасна? И децата знаят че вирусите мутират. Ако можеше с ваксина сегашните ваксини срещу грип защо не са в имунизационния календар?Естествено въпросите ми са риторични.
79
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Човекат, който искаше да се спазва стриктно И да се засилят меркте, едва ли, е искал смарта на много хора.Да умрат много, за да имаме стаден имунитет, искаше нештастникатдр. Мангъров, срещу когото за стана ген. Мутафчийски.