Д-р Симидчиев: Заразяването с COVID-19 в училищата не е проблем

Очаква се ръст на положителните тестове
20 сеп 2020 17:07, Ния Христова
89
Д-р Симидчиев: Заразяването с COVID-19 в училищата не е проблем
Снимка: БГНЕС
"В училищата заразяването с коронавируса не е проблем, проблем е разпространението на вируса. Училищата няма да се превърнат в центрове на боледуване или в центрове на тежки проблеми за здравната система. Те ще станат още един канал за разпространение на инфекцията към рисковите за боледуване… Трябва да говорим как и защо се разпространява вирусът, а не да говорим конкретно за една или за друга дейност", каза пред БНР д-р Александър Симидчиев, експерт пулмолог. 
 
Той допълни още, че ако имаме система, която да проследява какво се случва с разпространението в училищата, ще може да се помисли как да бъде контролиран процесът.
 
Д-р Симидчиев подчерта, че е желателно, когато физическата дистнация представлява трудност, да носим маска.
 
"Маските водят до измеримо положителен ефект на намаляване на честотата на заразяване между хората. Няма публикации в научната литература, които систематично да показват, че се увеличава вредата от носенето на маски. Ако носим систематично маска, ще имаме по-лека зима, защото ще намалее и честотата на класическия грип, на парагрипа и на другите респираторни вируси".
 
Пулмологът припомни, че репродуктивното число на вируса варира от 1-2 до към 2-0, което означава, че един човек заразява между 1,2 до двама други средно.
 
"Средно взето за популацията един човек заразява между един и двама други. Целта е да свалим заразността под единица, тогава епидемията ще изгасне. Физическото дистанциране и носенето на маски целят това".
 
Д-р Симидчиев е на мнение, че коронавирусната инфекция не е безобидна, "но не е и драматично тежка или особено опасна":
 
"Трябва да сме разумни в мерките, а тези мерки са лесни и приложими. Ако сме отговорни към социума, в който живеем, ще свалим репродуктивното число на вируса и пандемичният процес ще се самоограничи. Това заболяване не е особено опасна инфекция. То е неприятна респираторна инфекция, която има своите последици, особено за хронично болните хора. Ние можем да управляваме този процес с нашия разум. Тук борбата е между генетичната информация на вируса и на нашия разум. Вирусът използва на всеки генетичната информация, за да се разпространява, но ние не използваме обединения си мозък, за да можем да се справим с този проблем".
 
Пулмологът поясни, че все още не съществуват данни, че имунизацията срещу класически грип води до различно боледуване от коронавируса:
 
"Положителното е, че премахваме един от играчите, който предизвиква висока температура и респираторни симптоми".
 
Д-р Александър Симидчиев прогнозира, че процентът от общо направените тестове, които са положителни, ще нарасне.
 
"Това говори, че вирусът се разпространява повече, но не значи, че се боледува по-тежко. По-тежкото боледуване ще се изразява в покачване на броя на хоспитализираните и на тези в интензивно отделение. С данните трябва да се работи разумно".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"В училищата заразяването с коронавируса не е проблем, проблем е разпространението на вируса...Те ще станат още един канал за разпространение на инфекцията към рисковите за боледуване"Какво повече да коментираме? Този същият "лекар" каза преди 2 дни, че се провеждал ЕКСПЕРИМЕНТ как децата пренасят вируса към домовете си. И това щяло да се проучва. А сега агитира да се ваксинираме против "другия играч", т.е. сезонния грип. Има ли съвест този?
19
2
 
8
 
! Отговори
Сделано в Китае преди 3 години
Браво, новият Почетен Член на Китайската Ком-Партия!
18
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Крайно време е да прекратим всичките дивотии и да преминем към изграждане на стаден имунитет!
17
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 14"Бесимптомен човек НЕ ЗАРАЗЯВА ДРУГИТЕ"В голяма грешка си.
16
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо не ми отговорите? Това,което написах за коклюша е вярно и ако си направите труда да прочете ще видите, че тази болест все още е масово срещана, а се установява,че в последно време се е увеличила заболеваемостта сред ваксинираните възрастни. Та защо не се правят аутопсии на починалите? Може би със съответните изследвания ще се види, че е коклюш например, и ако наистина ги е грижа за хората да се промени нещо при имунизациите Та теориите на конспирацията да не се окажат практика.
15
1
 
3
 
! Отговори
Мутафчийски-Бенатова преди 3 години
Разбира се, че не е, все пак тази Есен-Зима ще се мре Яко!
14
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бесимптомен човек НЕ ЗАРАЗЯВА ДРУГИТЕ, защото не кашля и не киха. Самото дишане не пренася вируси.
13
4
 
7
 
! Отговори
учен преди 3 години
Вирусът е толкова малък, че успешно преминава през мембраните на която и да е маска. Запишете си го някъде
12
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Прав е. Само противогрипните ваксини не е хубаво да ги рекламира точно сега, щото се видя, че в държави, в които по-масово се ваксинират против грип имат повече по-тежки случаи.
11
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С тези шамански заклинания да обединим мозъците си този е следващият здравен министър.
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този фирос е насякъде. Никакви мерки няма да помогнат.
9
1
 
8
 
! Отговори
Да резюмираме преди 3 години
Неразумният вирус печели битката срещу обединения разум на човечеството.Личи си, че добрият доктор е специалист по дишането, а не по мисленето.
8
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще ми обясните ли, разумно моля, с какво този вирус е по-различен от всеки друг вирус? корона вирусите не са се появили миналата година. Аз съм се борила с коклюш при малкия ми син, когато беше 8годишен, зарази се, защото не е ваксиниран по медицинска преценка. Разви тежка пневмония и повече от 6 месеца беше борба за живот. Сега обаче има естествен имунитет и личната каза, че няма нужда да се реимунизира. Пневмония може да развивият И ваксинирани,но заразили се повторно с коклюш.
7
1
 
19
 
! Отговори
:) преди 3 години
"На чужд гъ.з и сто тояги са малко"
6
6
 
13
 
! Отговори
123 преди 3 години
Симидчиев е платено докторче като Годжи. Скоро и той ще се покрие като си вземе парите.
5
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нещо не разбирам заразяването на учениците не било проблем, а това че те може да заразят родителите си какво е да не говори за бабите и дядовците им.
4
0
 
3
 
! Отговори
ДивоК преди 3 години
Да Батко, прав си:)
3
0
 
3
 
! Отговори
ДивоК преди 3 години
Батко защо да е факт?
2
1
 
11
 
! Отговори
ДивоК преди 3 години
Прав е д-р Симидчиев, че Ковид в училище не проблем, но с какво е различно заразяването в мола или в бара? Ако едно заболяване протича с " нечувана ярост" и се мре яко то него и в Щатите стотици хиляди умрат за половин година, а заразяването не е проблем. Къде е проблема?
1
14
 
10
 
! Отговори
Батко преди 3 години
Този сме го слушали и не е особено интересен! Факт е, че не се касае за особено опасна инфекция, но за съжаление се третира като такава в част от мерките и не е особена тежка! Но докато и бялата магия е в играта нищо добро не ни очаква. Побъркаха хората, докараха ги до паник атаки, увеличение на психичните и други заболявания, а сега ще побъркат и децата.Оставка и затвор за тези фашисти!