Дългът от 5 млрд. лв - в какво ще ги вложим

След месец, два е възможно да има още по-добри условия на финансовия пазар
21 сеп 2020 22:50, Нели Христова
76

Правителството взе външен дълг за 5 млрд. лв. Те са с матуритет 10 и 30-години.

"Не е ясно за какво ще се използва, защото има излишък, тоест тези плащания, които са бюджетирани вече - има източник, от който биха могли да бъдат извършени. Но така или иначе ние имаме нужда от финансов резерв. Съществува риск да се наложи да се обявят допълнителни средства от хазната за подкрепа на фирмите, които могат да пострадат от една втора вълна на пандемията. Най-важното - това са средства, които бяха планирани със Закона на държавния бюджет", каза финансистът Емил Хърсев за "Денят ON AIR".

Според него сега е точният момент за това.

"Тези емисии се подготвят от инвестиционни посредници, водещи банки и техните специалисти в областта на инвестиционното посредничество. Това са едни от най-добрите специалисти на света. Това не са български мислители. Българското Министерство на финансите е ползвало услугите на сериозни финансови институции. Това са лидери на световните финансови пазари", допълни Хърсев пред Bulgaria ON AIR.

Той смята, че след месец, два е възможно да има още по-добри условия на финансовия пазар.

"В момента има глад за финансови инструменти, които макар и минимални, но положителна доходност. В България имаме навик за всяка емисия на държавен дълг да изригваме по три пъти, по три пъти да псуваме Министерството на финансите", каза още финансистът.

Емил Хърсев подчерта, че сме на прага на една несигурност, но е добре да присъстваме в емисионния календар на света.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щ3 ОТИДАТ ЗА ПЕНСИИ И ЗАПЛАТИ НА ЧАНТАДЖИИТЕ , МНОГО ЯСНО. ПОНЕЖЕ Е ЯСНО , ЧЕ СОЦ. НИ СИСТЕМА ОТДАВНА Е СРИНАТА. КАТО СВЪРШАТ СЛЕД 2 МЕСЕЦА ЩЕ ДРЪПНАТ ОЩЕ 5 .
45
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички финансисти излизат и казват сега е момента за кредит а да излязът и кажат сега е момента да се вдигне заплатите говедарите на стадодото си вдигат заплатите на 3 месеца защото по закон трябвало спи народе дълбок сън.
44
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щом ти отпускат заем значи си Стабилен!Значи България при Борисов и ГЕРБ има стабилно доверие у отпускащите такива заеми!
43
1
 
14
 
! Отговори
Дълъг дълг преди 3 години
В шкембето на пеефски, в студения резерв на дон домат, в жабката на жипката и естествено в нагласянето на предстоящите избори, защото евраците от чувала(29 млрд.), може и да се позабавят.
42
2
 
15
 
! Отговори
Анономен преди 3 години
За шкафчета прекрасен дълг.
41
5
 
16
 
! Отговори
Иван преди 3 години
Всички експерти баят едно и също. А аз да попитам читателите неексперти - ако ви се обади някой и ви предложи примерно милион почти безлихвен заем , който да изплащате тридесет години, ще го вземете ли, ако нямате идея за какво ви е и е ясно че ще го плащат децата ви....
40
6
 
10
 
! Отговори
Ганчос не влага ! преди 3 години
Той раздава от джипа .... НО само на който си иска !
39
0
 
4
 
! Отговори
Ахмед преди 3 години
А какъв е БВП на България и по колко можем да покриваме от задължението годишно?
38
3
 
9
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
До ЗозоПих водка до вечерта с едни приятели. После съм заспал. Преди малко се събудих, ама като гледам в каква поза бях и как ме понаболват някои части...Май не са ми били приятели!А уж се запознахме в клуба на Герб Младежи в Самоков...
37
3
 
10
 
! Отговори
Бг народ преди 3 години
Опитахме се да разглобим гербавото лего по културен начин-елементче по елементче и прибиране в кутията. Не се получи-елементите са се разтекли и корупцията ги е споила.Следва внезапен прилив на гняв у детето, няколко шута в конструкцията и после стъпкване на попиляните части!
36
3
 
15
 
! Отговори
Хм !? преди 3 години
В какво ще ги вложим???? В чекмеджета, в чекмеджета ще ги вложим...
35
13
 
3
 
! Отговори
Курнелий Радеффф преди 3 години
Все анонимни червени наркомани се ***. Яд голям, няма денги за червените сополанковци.
34
5
 
10
 
! Отговори
Handel преди 3 години
Ние в нашто село Цървуланово, където както преди два дена лично другаря Бойко Борисов каза че са дошли милиардите, си ги редим в чекмеджетата.
33
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Боко: Има ли пенсионери в това село? Стадото: Има. Боко: А получихте ли допълнително по 50 лева върху пенсията? Стадото: ДА! Боко: Ама по 50 лева допълнително, вече три поредни месеца? М? Стадото: ДАААААА!!! Боко: Питат Ме, къде са петдесето милиарда дълг дето Съм взел. Ами ето ги, в народа са! Стадото: УРААААА... ГЕРБ ГЕРБ ГЕРБ ГЕРБ ГЕРБ ГЕРБ... (по действителен случай - вчера в село до Велинград)
32
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Наблюдава се засилено търсене на чекмеджета...
31
2
 
7
 
! Отговори
diana21 преди 3 години
Според мен, най-добре би било част от парите да се инвестират в държавни предприятия, особено в ниши, които са неконкурентно способни или губещи, а са нужни на обществото - като например болниците. Това не означава, че там ще се върне соц. организацията, но със сигурност контролът може да бъде засилен, както и организацията да бъде променена в съответствие със съществуващите условия така, че отрасъла да стане печеливш не за сметка на високи цени на обслужване, както и да се търсят точните хора
30
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще ги влагаме в подкупи и нови коли за прапрапра внуците на комунистите !!!!
29
2
 
10
 
! Отговори
Гого преди 3 години
Мани го милярдите! До тях простосмъртни не могат да припарят! Но вимето на водещата поне поне е достъпно за нашите очи!
28
4
 
9
 
! Отговори
Ники преди 3 години
Дали са ги на мафията, да си ги искат от тях!
27
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Егаси статията, нищо не разбрах. Остава да предположа за какво ще се ползват ...амииии ще ги откраднат ха-ха