Животът в социалните мрежи води до рисковете с опасните селфита

Трагедията коментира психолог
21 сеп 2020 16:05, Петя Славова
5
Животът в социалните мрежи води до рисковете с опасните селфита
Снимка: БГНЕС

Психолог коментира трагичния инцидент, при който на жп линия в столиния квартал "Дружба" загина момче, опитвайки се да си направи екстремно селфи.

"Докато има социални мрежи и децата ни живеят в тях, ще се поемат такива рискове, защото тяхната действителност е да се сравняват и доказват", обясни пред БНТ психологът Ина Антонова.

"Децата ни са търсещи. Това да намерят начин да се отличат, да бъдат индивидуалисти е нормална черта на подрастващите", отбеляза тя.

Още по темата

Подрастващи искат да бъдат възрастни, но им липсва критично мислене. Това те го компенсират, като оформят собствени критерии. Не можем да им повлияем чрез нашия собствен опит, продължи психологът.

"Те ще се срещат винаги с предизвикателствата, ще трябва да минат своя път, да направят своите грешки", категорична беше Ина Антонова.

Според нея размиването на действителността и илюзията за нея, която създава социалната мрежа, при децата е нормално да се случва. Това се преодолява чрез личния пример на родителите.

"Не можем чисто лекционно да предаваме на децата опит - "не прави така, защото може да се случи това", добави тя.

Като родители трябва да се грижим децата ни да развиват способностите, а не им "връчваме телефона, за да можем да се отървем от него", акцентира Антонова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Все едно тинейджърите не са правили глупости и преди селфитата.
2
1
 
2
 
! Отговори
Иван преди 3 години
Как пък не се научиха че ВЪРХУ вагони не се правят селфита - че попадат под волтова дъга там??? Колко още деца трябва да пострадат от това???
1
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кажете го на Борисов, да спре да кара джипката и да си прави филмчета.Той премиер ли е или шофьор? Стига ни е пускал филмчета, а да слезе на жълтите павета и да се порадва на народната "любов".