Какво следва при болен от коронавирус - джипитата още нямат указания

Заповедите били противоречиви и объркват лекарите
Обновена: 21 сеп 2020 09:21 | 21 сеп 2020 09:21, Камелия Цветанова
76
Какво следва при болен от коронавирус - джипитата още нямат указания
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Общопрактикуващите лекари все още нямат ясен алгоритъм и не знаят какво точно да правят в случаи на заразяване с Covid-19, било на деца в училище, било при други пациенти. Това заяви пред БНР д-р Виктория Чобанова, общопрактикуващ лекар и председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари за София област.

Още по темата

Първоначалните съвети към пациента по телефона включват стандартния набор от мерки при вирусна инфекция. Ако до два дни не започне подобрение, д-р Чобанова вика пациента за преглед и оттук започват неяснотите, разказа тя.

„Ето, в София се разкри логистичен център за пациенти с коронавирусна инфекция. Оказва се обаче, че не можете да отидете и да кажете – имам съмнения, че съм с коронавирус, изследвайте ме. Това е само за тези, които са минали първоначалния път и са стигнали до линейката. И ако вас линейка не ви закара в този център, никой няма да ви обърне внимание там. А се рекламира, че всичко било безплатно“, коментира д-р Чобанова.

В по-малките населени места даже няма лаборатория, където човек да се изследва, уточни д-р Виктория Чобанова.

По думите й, това, което остава за общопрактикуващите лекари, е да се ориентират по клиниката, за която вече знаят доста. В първите дни обаче няма как да се разграничат симптомите на коронавирусната инфекция от тези на стандартните инфекции през есенно-зимния сезон, допълни общопрактикуващият лекар.

Месеци след началото на епидемията вече би трябвало да се реагира „по-спокойно и по-целенасочено“, смята д-р Чобанова.

Тя изтъкна, че има противоречеви заповеди, които са в сила и които объркват джипитата.

Като вариант за справяне със ситуацията личните лекари търсят начини за снабдяване с тестове, които да използват на място, в кабинета, срещу заплащане, поне за някои от пациентите, съобщи още д-р Виктория Чобанова. 

Според нея „със сигурност наличието на сапун и по-честото миене на подовете в училищата ще проработи, ако не заради коронавируса, то поне заради другите инфекции, които се предават с мръсни ръце и които са чести в училищната среда“.

„По отношение на маските съм доста резервирана. Маската върши работа, когато се носи правилно. Когато имаме деца, на които не им е първи приоритет да пазят маските си чисти, когато тези маски падат на земята, слагат се в чантите, сменят се между децата, нали разбирате, че някаква съществена предпазна сила няма да имат“, отбеляза общопрактикуващият лекар.

„Това е въздушно-капкова инфекция, която дългосрочно всички ние имаме риск да се разболеем над 90%. Кой ще преболедува по-леко, кой по-тежко, вече е отделен въпрос“, допълни д-р Чобанова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мерките не действат. Вируса ще премине през когото трябва, каквито и мерки да се взимат.
32
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Белорус не въвеждат никакви задължителни мерки и ситуацията не е по-различна от другите страни където въвеждат мерки.
31
5
 
4
 
! Отговори
ДжиПи преди 3 години
Е то няма как да си болен от нещо дето не съществува.
30
4
 
3
 
! Отговори
До 36 преди 3 години
Разбира се, дразни им се колкото изскаш. Но когато си с симптоми и просто трябва да действаш, в такъв момент просто правиш определени неща по разрешаване на проблема. Когато всичко премине, и аз мога да им се дразня.Но през процедурата минах и забележки сериозни нямам. Но е много важно да си доволно здравно осигурен. Имаше опит да си говорим на въпреки, но след като проверих, тона се смени, и даже останах доволен от вниманието.
29
2
 
16
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 3 години
Едно...джипи,пакетирано в найлони,целуффани,каки и...маски,какво може да прайй -нищо.Само може да гледа...уплашено и да се чуди как да те експидира по...бързо от кабинета.
28
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всичките тези дезинфекции причиняват коронавирус
27
1
 
2
 
! Отговори
хо-ха-хи преди 3 години
бълъци сте вий балъциииииНе е къс, ама е дебел и целия е за вас!
26
0
 
10
 
! Отговори
До 32 преди 3 години
Чакай от министерство или от щаб да ти пишат в форума. Много важен се мислиш. Обикновен пациент с висока температура. И пред инфекциозния кабинет бях единствен в 20:00 вечерта, щото личния ми си го вдигна в 19:00.А бърза помощ с температура има да чакаш, та да ти втърсне. Там също имат приоритети. А да дойдат на съмнителен за Ковид, се обличат като космонавти, и после линейката се дизенфикцира и поне час е извън системата.Не мислиш или се мислиш за много специален.
25
2
 
5
 
! Отговори
терминал 2 преди 3 години
младежи , спасявайте се , после ще съжалявате .
24
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бойко взе парите, каза чакай малко.Болници и лекари - все по-малко!Заеми и чекмеджета - има!САМО ***!
23
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Личните не преглеждат при съмнения за Ковид, щото рискуват да разнесе заразата из практиката си. Ако си сотрицателен тест, може.И тези указания са на РЗИ, щото ако се случи ще го накажат, карантинират всички които е преглеждал около заразения пациент, по списъка на прегледите му. Единствената причина, да слушаш съвети на медицинска сестра, е че не си чул такива на Лекар. Но ти вземаш последното решение. Имал си пари дал си. Бързал си явно.
22
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 27Лъжеш! От министерство ли си, от щаб ли си, но лъжеш! С линейка да идеш ще те изследват, иначе не! Не че не могат, но нямат време, нямат ресурс! Можеш ако се чучнеш там и чакаш няколко часа или пуснеш връзки. Иначе никой няма и да те погледне щото примерно не усещаш вкус от пет дена и те боли гърло. Е, ако си на умирачка е друго.
21
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Казват,че смъртността в България за първите 6 месеца на 2018 и 2019 е по-голяма от тази за същия период на 2020.Също казват,че процента хоспитализирани и заразени по време на извън.положение е приблизително еднакъв с този около днешната дата,когато от 4 месеца сме разпуснати- протести,публика по стадионите,плаж,МОВове,фитнеси,заводи и т.н.Някой компетентен и вещ да обясни !
20
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе кой го интересува каква заповед е издал "министъра на здравеопазването"?? Има си конституция и закони! Ми той като поиска така може да издаде заповед и да ме застрелят!
19
4
 
4
 
! Отговори
До 20 преди 3 години
Не се прави на лъжливото овчарче, и съветвай други да го правят. Лично минах през специализиран кабинет. Там ти правят преглед, и при съмнение ще ти вземат безплатно проба.Естествено при висока температура и поддута буза, не чакай. Не работят неуки. И други неща проверват, но като наистина ти се наложи, сам ще разбереш.
18
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до умника N 19 - И какво се прави при симптоми, бе пич? Замъкваш се до Рамус и плащаш там 100 лева? За да ти излезе плюсчето и да те приеме после някой насериозно! Няма друг път за обикновените граждани!
17
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То бива функционално неграмотни, но това е страшно. От цялата информационна кампания на НОЩ, сайта коронавирус.бг, сайта на здравното министерство, РЗИ и толкоз форумни експерти, да не се ориентираш след 5 месеца, ако имаш симптоми какво да правиш, е трагично и безотговорно.Лично минах през системата, и се очувам на коментари на хора които не са се ориентирали. Може би са икономически мигранти, които виждат личния си на три години веднъж. Но дори и така да е има 112, несериозно е. Излагате се.
16
2
 
4
 
! Отговори
офф преди 3 години
Боко джитка с жипката си, вместо да строи и разширява болници за заразни болести!
15
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Престанете да лъжете, че изследват пациентите безплатно в инфекциозните кабинети! Идете с температура и се пробвайте! Пробвайте се да извикате линейка при по- тежки симптоми! А може да се пробвате и екип за проби от вкъщи са ви вземат - дори платено! Може и са стане, ама след седмица пробване!
14
5
 
6
 
! Отговори
Спец преди 3 години
Коментарите са по зле и от статията. Естествено ,че щом няма лечение нама и точна процедура. Така е в в целия свят ,а и няма как да е по друг начин , защото това е Вирус. Може да ви няма нищо , може да има свръхреация на организма; може да е по леко от настинка, може и да е сериозна клинична картина, може и да отключи различни заболявания. И вместо да си чешите езиците , просто се пазете и заздравявайте организма си .