Какво следва при болен от коронавирус - джипитата още нямат указания

Заповедите били противоречиви и объркват лекарите
Обновена: 21 сеп 2020 09:21 | 21 сеп 2020 09:21, Камелия Цветанова
76
Какво следва при болен от коронавирус - джипитата още нямат указания
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Общопрактикуващите лекари все още нямат ясен алгоритъм и не знаят какво точно да правят в случаи на заразяване с Covid-19, било на деца в училище, било при други пациенти. Това заяви пред БНР д-р Виктория Чобанова, общопрактикуващ лекар и председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари за София област.

Още по темата

Първоначалните съвети към пациента по телефона включват стандартния набор от мерки при вирусна инфекция. Ако до два дни не започне подобрение, д-р Чобанова вика пациента за преглед и оттук започват неяснотите, разказа тя.

„Ето, в София се разкри логистичен център за пациенти с коронавирусна инфекция. Оказва се обаче, че не можете да отидете и да кажете – имам съмнения, че съм с коронавирус, изследвайте ме. Това е само за тези, които са минали първоначалния път и са стигнали до линейката. И ако вас линейка не ви закара в този център, никой няма да ви обърне внимание там. А се рекламира, че всичко било безплатно“, коментира д-р Чобанова.

В по-малките населени места даже няма лаборатория, където човек да се изследва, уточни д-р Виктория Чобанова.

По думите й, това, което остава за общопрактикуващите лекари, е да се ориентират по клиниката, за която вече знаят доста. В първите дни обаче няма как да се разграничат симптомите на коронавирусната инфекция от тези на стандартните инфекции през есенно-зимния сезон, допълни общопрактикуващият лекар.

Месеци след началото на епидемията вече би трябвало да се реагира „по-спокойно и по-целенасочено“, смята д-р Чобанова.

Тя изтъкна, че има противоречеви заповеди, които са в сила и които объркват джипитата.

Като вариант за справяне със ситуацията личните лекари търсят начини за снабдяване с тестове, които да използват на място, в кабинета, срещу заплащане, поне за някои от пациентите, съобщи още д-р Виктория Чобанова. 

Според нея „със сигурност наличието на сапун и по-честото миене на подовете в училищата ще проработи, ако не заради коронавируса, то поне заради другите инфекции, които се предават с мръсни ръце и които са чести в училищната среда“.

„По отношение на маските съм доста резервирана. Маската върши работа, когато се носи правилно. Когато имаме деца, на които не им е първи приоритет да пазят маските си чисти, когато тези маски падат на земята, слагат се в чантите, сменят се между децата, нали разбирате, че някаква съществена предпазна сила няма да имат“, отбеляза общопрактикуващият лекар.

„Това е въздушно-капкова инфекция, която дългосрочно всички ние имаме риск да се разболеем над 90%. Кой ще преболедува по-леко, кой по-тежко, вече е отделен въпрос“, допълни д-р Чобанова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
2
 
2
 
! Отговори
Феминистът преди 3 години
Нямали инструкции, нямали указания, нямали алгоритъм как да се подчиняват. Да, цялата им система е изградена на архаичния принцип за безпрекословно подчинение и нищо друго. Само където безпрекословното подчинение, за разлика от армията, е прикрито и се изразява преди всичко в безусловно преклонение пред авторитета на началника. Дори и армията претърпя дълбоки реформи, но те, лекарите - никога. Същите са си като професионална организация, както и преди 100 години.
52
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нишката се къса в РЗИ, точно при отговорните за овладяването на ситуацията.
51
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е то от техния цирк на напълно ненужните *** джи пи та колко хора са умрели, спират достъпа до всеки специалист. Трябва веднага да се търсят специалисти ако си болен и да си платиш.
50
1
 
13
 
! Отговори
Хаха преди 3 години
До СтаниславТи или нямаш деца, или просто живееш в измислен свят. ВСИЧКИ деца на света са небрежни, особено момчетата. Идея си нямаш какво правят, когато мама я няма да подвиква указания.
49
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
РЗИ има написани ясни правила за контактни лица които подлежат на Карантина и изследване, въпроса е, защо МОН не ги спазва и нарушава? Учителите прекарващи над 6 часа дневно в стая с над 30 деца не се водят контактни даже и да има заразени.директен (лице в лице) контакт с пациент с COVID-19 на разстояние до 2 метра и продължителност над 15 мин.престой в затворено помещение (напр. класна стая, болнична стая, стая за срещи и др.) с пациент с COVID-19 за 15 мин. и на разстояние минимум 2 метра
48
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Kak raboti bg krematorium? Video?
47
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Na 58Sreden prast.
46
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
krematorium.
45
3
 
4
 
! Отговори
КЕЕЕФ преди 3 години
14 дни ще си лежа аз от болеста ковидлъжа!
44
5
 
15
 
! Отговори
Станислав преди 3 години
Всеки който се изказва против маските в училище изкарва нашите деца за най-*** деца в света. Щели да си изтърват маската и да си я слагат пак, все едно да кажеш че щели да си изтърват сандвича на обяд и да го ядат въпреки всички. Едва ли има толкова *** деца или другата теза, че щели да си ги разменят маските помежду си. То с тези изказвания изкараха децата ни за бавно развиващи се които по цял ден си изтърват всякакви предмети по земята ядат ги след това, разменят си нещата и т.н.
43
14
 
5
 
! Отговори
Проблемен тип преди 3 години
Хора разберете, аз много искам да се заразя с ковид. Правя всичко възможно - ходя навсякъде където има много хора -кина, кръчми, концерти, карам колело по тротоарите на слалом между пешеходците, в киното си свалям маската, нарочно пипам седалките с ръце, ям пуканки с тия ръце и все не се заразявам. Защо? Какво не ми е наред, в мен ли е проблемът или във вируса, моля помогнете. Аз искам да се заразя едно хубаво така, да се потя, да кашлям в моргата, да ме возят в черен чувал в черен камион и т.н.
42
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пичът бил доволно здравно осигурен и затова му боли обърнали внимание. Няма лошо, ама и тези дето не са толкова важни трябва са се изследват бързо и достъпно, не за друго, ами защото в противен случай разпространяват заразата сред всички останали.
41
0
 
16
 
! Отговори
Родопчанин преди 3 години
Елате в Смолян и ще Ви направят тестове от софийската лаборатория "РАМУС", която е пуснала пипалата си за дейност в цяла България! Пробите се вземат от лаборатория към МБАЛ Смолян, първо платени 120 лв в РАМУС-Смолян и куриер ги транспортира да София! Чудя се защо в МБАЛ Смолян да няма лаборатория за тези проби...!!!??
40
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много искам да се заразя с Ковид 19. Къде и как мога да го направя? Благодаря.
39
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пари да ми дават, няма да се тествам. А те искат хем да ме тестват, хем аз да им платя и то на една доста завишена цена. Имаше една приказка, че перфектното робство е когато робът сам плаща за оковите си, при това доброволно!
38
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
6 месеца и още нямат?
37
2
 
17
 
! Отговори
lekar преди 3 години
Само плашите хората с това Кови19, нови рестрикции, нови мерки, нови чували за "трупове". И как така аз за да мога да се изследвам трябва да плащам 100 лв на лаборатория при положение че:1. Тестовете за ковид струват 30 евро в Германия2. Вече на повечето лаборатории са заплатени 45 лв за тест и 15 лв за обработка на пробите.3. Плащал съм и още плащам сто и кусур лв на месец за осигуровки като % удръжка към заплатата.
36
9
 
10
 
! Отговори
Ковид 20, 220 преди 3 години
Ако не се чувстваш добре веднага трябва да отидеш на някое оживено обществено място и да се опиташ да заразиш колкото се може повече хора. Това е твой граждански дълг. Избави нещастниците от мизерното им съществуване в Тикволандия. Те така или иначе са обречени, спести им дългогодишната агония.
35
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БауА не така. Щаба си съществува и си взимат възнагражденията. Спря да съществува съвета в който бяха проф. Костов , Мангъров т.н..
34
1
 
5
 
! Отговори
До 42 преди 3 години
По форум няма да разпространявам такава информация. Всичките ми лични приятели обаче знаят. Това е достатъчно по моите разбирания.Ако чуеш в лични разговори за един доволен, значи имаме общи познати.