Проф. Кантарджиев: Едва ли ще се стигне до затваряне на училищата

Може да има увеличение на случаите, добави той
Обновена: 21 сеп 2020 10:13 | 21 сеп 2020 09:36, Ния Христова
27
Проф. Кантарджиев: Едва ли ще се стигне до затваряне на училищата
Снимка: БГНЕС
"Не смятам да се стигне до затваряне на училища. Родителите и учениците са отговорни". Това каза в ефира на bTV директорът на Центъра по заразни болести и паразитни болести Тодор Кантарджиев. 
 
Той обясни, че е възможно да има леко увеличение на случаите като подчерта, че установените досега заразени ученици и учители не са се заразили в училище. До момента над 500 ученици са поставени под карантина.
 
"При контакта на учениците - сега след първата седмица в училище - се очаква увеличение на заболелите", добави Кантарджиев. Той изтъкна обаче, че е важно по какъв начин се спазват мерките.
 
Кантарджиев обясни и какво е движението на заболяването у нас през последните месеци. 
Още по темата
 
"След лятото през септември има лек спад на заразените с COVID-19", каза той.
 
Кантарджиев категорично заяви, че маските намаляват разпространението на заразата и даде пример, че ако имаме индекс на разпространение 1 към 2 или един човек заразява двама, при носене на маски този индекс става 1 към 1. 
 
Кантарджиев сподели възмущението си от безотговорното говорене, включително и от негови колеги, че вирусът е слаб и носенето на маски се пренебрегва.
 
"Няма и една научна статия против маските", каза той. Кантарджиев добави, че навлизайки в сезона на гриповете, маските създават допълнителна защита и от тях.
 
"Ще има продължаване до края на ноември на извънредната епидемична обстановка", каза още той.
 
"Прекалено е пак да има изолация по къщите", заяви Кантарджиев и добави, че се надява да не се стигне до тази мярка.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ех, какъв умник е този доктор: "Отговорността била на родителите"? Ако деца се заразят-родителите виновни , ако няма заразени деца-това е благодарение на взетите мерки от НОЩ и кадърното ни правителство. Калинки нагли и безродни!
25
1
 
0
 
! Отговори
FIKRIE IBRAM преди 3 години
AZ ISKAM DA SVIRSI KORONATA
24
0
 
3
 
! Отговори
Манол преди 3 години
До Анонинем: 22Брат, не трябва да спираш хапчетата толкова рязко ..... доктора нали ти каза !
23
0
 
3
 
! Отговори
Шопо преди 3 години
ПрУфесоре,вече почнаха да затварят ! 107 училище с директор Данко Калапиш вече мина цялото онлайн! И те така прУфесоре...
22
2
 
2
 
! Отговори
Проблемен тип преди 3 години
Ако не се чувстваш добре веднага трябва да отидеш на някое оживено обществено място и да се опиташ да заразиш колкото се може повече хора. Това е твой граждански дълг. Избави нещастниците от мизерното им съществуване в Тикволандия. Те така или иначе са обречени, спести им дългогодишната агония.
21
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хора разберете, аз много искам да се заразя с ковид. Правя всичко възможно - ходя навсякъде където има много хора -кина, кръчми, концерти, карам колело по тротоарите на слалом между пешеходците, в киното си свалям маската, нарочно пипам седалките с ръце, ям пуканки с тия ръце и все не се заразявам. Защо? Какво не ми е наред, в мен ли е проблемът или във вируса, моля помогнете. Аз искам да се заразя едно хубаво така, да се потя, да кашлям в моргата, да ме возят в черен чувал в черен камион и т.н.
20
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия докога ще ни разиграват. Да казват какво ще правят. Останах без работа заради кризата и отидох на борсата. Сега имам оферта да почна работа,но с уговорката,че ако затворят всичко пак ще ме освободят. И сега ако почна работа и спра борсата рискувам после да остана без никакви пари ако затворят всичко. Тогава няма и връщане на борсата. Тъй че да казват какво ще правим.
19
1
 
3
 
! Отговори
Хааххах преди 3 години
Аз пък се надявам да се стигне до тази мярка отново, за да може хората най накрая да излизат и да ви набият главите на колове
18
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всеки да си се пази сам ! -това е положението в *** .ние сме си гаден "народ" от век и веков и това е положението.не очаквайте култура,съпричастност,дисциплина от младото поколение - няма да стане !
17
6
 
6
 
! Отговори
Do13 преди 3 години
Просто нямам думи за тази простотия!Що за личност!
16
2
 
7
 
! Отговори
sss преди 3 години
Почна се от няма... стана едва ли... Чакам за да карантинират някой голям хипермаркет. 9 месеца, нито един. Как не се разболя някой там не знам?
15
5
 
9
 
! Отговори
реплика преди 3 години
Децата са най-ценното. За какво ви е въобще държава без деца?Не е вярно. Най-ценното НЕЩО е Бойко Борисов. За какво ви е държава без НЕГО?
14
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Децата са най-ценното. За какво ви е въобще държава без деца?
13
8
 
7
 
! Отговори
Християнка преди 3 години
Според стара църковна традиция, срещу коронавирус е редно да се пръдне звучно пред иконата на Богородица.
12
10
 
6
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
ЦЕЛТА НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ Е ДА СЕ ЗАТВОРЯТ УЧИЛИЩАТА А МЛАДОТО НАСЕЛЕНИЕ ДА РАЗБЕРЕ, ЧЕ ОСВЕН ОТ НИСКО ПЛАТЕНИ РАБОТИ И ПРОСТИТУЦИЯ ОТ ДРУГО ДОХОДИ НЯМА ДА ИМА!!!ПОВЕЧЕ ПРОСТИТУЦИЯ НА ПАЗАРА ЩЕ Е ДОБРЕ ДА СТАРИТЕ БИЗНЕСМЕНИ ЩОТО ЩЕ ПЛАЩАТ ПО-МАЛКО А ИЗБОРА ЩЕ Е ПО-ГОЛЯМ!!!ВСИЧКО Е МНОГО ДОБРЕ ПРЕСМЕТНАТО ОТ УПРАВЛЯВАЩИТЕ!!!
11
0
 
9
 
! Отговори
хей, 1 преди 3 години
През пролетта не бяха останали здрави деца в ДГ.Вълната от сезонен грип се сля с пандемията.Работя в една ДГ в Пловдив.В края на февруари от 29 деца в групата - само 11 посещаваха ДГ. На 2 март бяха 9.На 5 март останаха 6 здрави деца.Грип ли е било или коронавирус така и не разбрахме.Затворихме се сами.Няма как с 5 деца да има група.През февруари едно дете се върна от Германия.На 1 март и мен ме тръшна грипа.Но болките бяха ужасни.Вероятно го изкарахме още тогава.Тогава нямаше маски за медиците.
10
4
 
11
 
! Отговори
Йух Пслескан преди 3 години
Само противогази и пълна изолация ще решат проблема с този дяволски вирус. И латексови костюми с кислородни акваланзи. Хлорни бани преди и след излизане. Спиртно обмазване след контакт с външния свят и стока китайско производство.
9
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хайде, който свършва да свършва и останалите да си живеем живота.
8
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
7: най вече безлихвен кредит а може и два за по сигурно ... държавата циркаджийница
7
2
 
7
 
! Отговори
Православен преди 3 години
Срещу коронавирус се яде варен щъркел и се взема безлихвен кредит.