Честит празник! България отбелязва 112 години Независимост

Кулминацията на тържествата ще е във Велико Търново
Обновена: 22 сеп 2020 09:59 | 22 сеп 2020 07:19, Камелия Цветанова
160
Честит празник! България отбелязва 112 години Независимост
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

България отбелязва 112 години от обявяването на Независимостта си. Тя е провъзгласена на 22 септември 1908 година с манифест на княз Фердинанд в църквата „Свети 40 мъченици“, а след това е обявена и в крепостта „Царевец“.  

Още по темата
В цялата страна ще има официални чествания и тържества.

Велико Търново ще бъде център на тържествата за 112-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България.

Празничните прояви започват с тържествена литургия, която великотърновският митрополит Григорий ще отслужи в църквата „Св. 40 мъченици“. След това в крепостта „Царевец“ от 10:30 часа е военният ритуал по издигане на националния флаг.

Празнично шествие ще измине разстоянието от крепостта „Царевец“ до паметника „Майка България“ в центъра на Велико Търново, където ще бъде отдадена почит на загиналите за свободата и независимостта на България.
Тържествената проверка-заря с участието на председателя на парламента Цвета Караянчева на площад „Цар Асен Първи“ е от 19:30 часа.

Тя ще ще приеме почетния строй на ротите на Националния военен университет. По традиция ще бъде прочетен манифестът, с който на 22 септември 1908 г. цар Фердинанд провъзгласява Независимостта.

По-рано през деня заместник-председателят на парламента Емил Христов ще бъде на военния ритуал за издигане на националното знаме в Архитектурно-музейния резерват „Царевец“. Емил Христов ще произнесе слово и ще поднесе цветя на пирамидата на Независимостта.

В София в празничния ден в 12.00 ч. пред сградата на Президентството ще се извърши тържествена смяна на почетния гвардейски караул.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


160
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Независими ..... това сигурно означава че от нас нищо не зависи .
99
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някои празнуват и 0 години независимост от Русия.
98
0
 
11
 
! Отговори
митя преди 3 години
всъщност аз защо идвам тука.да ме заболява главата и да ми се свива сърцето като чета мойте сънародници вместо да оатавят коментари от сорта на честит празник - а те оставят *** сме и аз съм гнида е жена ти е незнамсикво..тука явно идват някъкъв вид *** на обществото и нереализирали се хора щото инъче няма как да се обясни негативизма.
97
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До ОбективноРуснаците са знаели, че не искат силна и независима България, и само привидно са "дали" (както винаги,с чужда пита и само наужким).Руснаците насъскват Сърбия да ни нападне когато правим Обединението!
96
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 97Виж дефиницията за Независимост в Уйкипедия !Форума не неделно училище за бавно развиващи се.
95
2
 
6
 
! Отговори
До Обективно преди 3 години
С тази забележка, че Берлинския конгрес е предвиден в клауза от Санстефанския договор, Княжество България остава васално на Османската империя, а Санстефанска България не включва градове като Кърджали, Крумовград и Ивайловград, където дори тогава са живеели немалко българи.
94
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
насилиха ги малко нещата с тоо паздник!няма да ви обяснявам история повечето тука знаете..има такива по светли национални празници:3ти март, език и писмемност, Левски!
93
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименЕдин генетично помиярски народ като нас, който само търси на кого да си продаде *** срещу хрантутене, не може да бъде независим.Уточнявай че си от "индийските пътешественици" временно настанени по българските земи, макар че всички знаем ,че единственото българско в тебе е паспорта . Иначе да , прав си . Такъв народ сте .И винаги търсите какво да продадете . Я *** си на турците ... я децата си в Гърция ... или гласа си на избори за едно кибапчи и изветряла бира ...
92
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От кскво сме назависими?
91
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ОбективноИван Аксаков:Всяко тържество на българите е смърт за Русия ......те трябва да бъдат притежание на русите .......
90
7
 
15
 
! Отговори
Обективно преди 3 години
Да не забравяме:На 3 март 1878 г Русия ни освобождава от 500-годишно османско иго и граф Игнатиев подписва в Одрин мирен договор, в който влизат Мизия, Тракия и Македония - 170 000 кв километра Санстефанска България с излаз на Бяло море.На 13 юли 1878 в Берлин Европейските сили нарязват Санстефанска България на три части - Македония остава в Османската империя, Източна Румелия полуавтономна и независима България едва 63 752 кв.км от Стара планина до Дунав.Ето това ни е причинила Европа!
89
9
 
1
 
! Отговори
Златина преди 3 години
Майките на жалките, сополиви и вечно хленчещи отвратителни хлапета ще предизвикат втори пик на ужасяващото и изключително коварно заболяване наречено коронавирус като ги пратят на училище-този развъдник за зарази! За това ЗАТВАРЯНЕЕЕ на абсолютно всички училища, детски градини и университети и преминаване в електронна среда! Няма нужда от вишисти защото не познавам вишист който да може да раздели на две кози сламата!
88
5
 
10
 
! Отговори
111 преди 3 години
България е колония на САЩ.
87
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Един генетично помиярски народ като нас, който само търси на кого да си продаде *** срещу хрантутене, не може да бъде независим.
86
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ние сме НЕЗАВИСИМИ, защото от нас нищо НЕ ЗАВИСИ ;)
85
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 91: прекалено много хора са ми казвали, че съм готина. Но теб това не те вълнува, защото твоята работа е да си гледаш мизерията в която живееш. България никога не е била независима и никога няма да бъде. Има една поговорка"когато фактите говорят и боговете мълчат". Мнението на разни псевдопатриоти не ме интересува.
84
3
 
3
 
! Отговори
полковник Колев преди 3 години
Малка,слаба и бедна БГ - няма как да бъде независима...и добре е че не сме поне фактически роби(все още)...
83
11
 
7
 
! Отговори
Василев преди 3 години
Бати Бойко е велик!България е достоен член на ЕС и САЩ!Който се труди в България живее добре!Селяните прости умират на протеста, защото нямат подкрепата на мнозинството българи!Румен Радев е най-простия президент, който е имала Българи!Управлението на ГЕРб не е безгрешно, но няма алтернатива на този етап!Честит празни българи и селяни прости!Агент Върджил Мумбайк!ЦРУ!!!
82
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 91 Първо защо си мислиш ,че си наясно!?Второ кой те излъга,че си готина!?
81
10
 
6
 
! Отговори
Готина мацка преди 3 години
"Стига глупости, България никога не е била независима"това са думите на моя преподавател в университета. Напълно съм съгласна с това твърдение.