Честит празник! България отбелязва 112 години Независимост

Кулминацията на тържествата ще е във Велико Търново
Обновена: 22 сеп 2020 09:59 | 22 сеп 2020 07:19, Камелия Цветанова
160
Честит празник! България отбелязва 112 години Независимост
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

България отбелязва 112 години от обявяването на Независимостта си. Тя е провъзгласена на 22 септември 1908 година с манифест на княз Фердинанд в църквата „Свети 40 мъченици“, а след това е обявена и в крепостта „Царевец“.  

Още по темата
В цялата страна ще има официални чествания и тържества.

Велико Търново ще бъде център на тържествата за 112-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България.

Празничните прояви започват с тържествена литургия, която великотърновският митрополит Григорий ще отслужи в църквата „Св. 40 мъченици“. След това в крепостта „Царевец“ от 10:30 часа е военният ритуал по издигане на националния флаг.

Празнично шествие ще измине разстоянието от крепостта „Царевец“ до паметника „Майка България“ в центъра на Велико Търново, където ще бъде отдадена почит на загиналите за свободата и независимостта на България.
Тържествената проверка-заря с участието на председателя на парламента Цвета Караянчева на площад „Цар Асен Първи“ е от 19:30 часа.

Тя ще ще приеме почетния строй на ротите на Националния военен университет. По традиция ще бъде прочетен манифестът, с който на 22 септември 1908 г. цар Фердинанд провъзгласява Независимостта.

По-рано през деня заместник-председателят на парламента Емил Христов ще бъде на военния ритуал за издигане на националното знаме в Архитектурно-музейния резерват „Царевец“. Емил Христов ще произнесе слово и ще поднесе цветя на пирамидата на Независимостта.

В София в празничния ден в 12.00 ч. пред сградата на Президентството ще се извърши тържествена смяна на почетния гвардейски караул.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


160
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари