Българинът залага на домашната туршия, 33% от софиянците пълнят буркани

Най-често се правят компоти, лютеници и кисело зеле
76
Българинът залага на домашната туршия, 33% от софиянците пълнят буркани
Снимка: Pixabay

Половината от българите участват в отглеждането и приготвянето на домашни продукти и правят зимнина.

51% от българите посочват, че са участвали в събиране на реколта. 660 хил. (12%) са участвали в коленето на прасе, показват данните от национално представително проучване, проведено от Изследователския център “Тренд” по поръчка на “24 часа”, в което между 29 август и 5 септември са анкетирани 1008 пълнолетни българи.
79% консумират домашно приготвени или отгледани продукти, а едва 20% не го правят. Данните показват, че с повишаване на възрастта нараства и делът на консумиращите домашни продукти.

Още по темата
В малките градове и селата процентът на хората, които слагат домашно приготвени храни на трапезата си, е по-висок в сравнение с областните градове и столицата.

Най-често хората ядат туршия – 32%, компоти – 28%, зеленчуци/зеленчукови консерви – 25%.

Сред предпочитаните домашни продукти от българите са още лютеница, сладко, кисело зеле, ракия, месо, яйца, млечни продукти и т.н.

Половината от анкетираните твърдят, че участват в отглеждането или приготвянето на домашни продукти. Другата половина - 49%, не го правят. С нарастването на възрастта се увеличава делът на хората, които участват в тези занимания. 81% от живеещите в селата споделят, че участват в отглеждането или приготвянето на домашни продукти. В столицата този дял е 25%.

В проучването бяха тествани различни твърдения, свързани с домашно приготвени продукти. 83% посочват, че ги консумират, защото смятат, че са по-качествени от тези в магазина, а едва 8% не са съгласни с това.

Причината 81% да предпочитат собствена продукция на трапезата си е, защото знаят какво съдържа.

За близо две трети от българите приготвянето и консумацията на домашна зимнина излиза по-евтино.
За 27% това не е определящ фактор.

76% ядат домашни продукти, защото им напомнят за вкуса от детството. 12% не са съгласни. В тази група попада по-висок дял млади.

Близо три четвърти посочват, че консумират такива продукти, защото има откъде да ги вземат и кой да им ги произведе. Делът в столицата е по-малък (50%) в сравнение с останалите населени места.

Иначе 55% от българите посочват, че си приготвят зимнина. Отново в селата и малките градове делът на приготвящите е по-висок.

В София 33% посочват, че си приготвят зимнина.

С увеличаване на възрастта се увеличава делът на участващите в това занимание.

От зимнината, която приготвят, най-голям е делът на компотите – 48%, туршия – 46%, лютеница/кьопоолу/айвар/лютика – 30%, кисело зеле – 28%.

Други продукти, които са предпочитани от българите за зимнина, са сладка, печени чушки, кисели краставички, консерви, колбаси, плодове и др.

51% от българите посочват, че са участвали в бране/събиране на реколта, а 44% - в садене. По 42% са съответно дяловете, свързани с обръщане на земя/копаене/ прекопаване, както и с отглеждане на градински продукти.
660 хил. българи са участвали в колене на прасе, 7% - в доене на домашни животни.

Културата на домашната храна владее и 66% от младите

Потребителите са убедени, че тази храна и зимнината са по-качествени и спестяват пари.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
16
 
4
 
! Отговори
гост преди 3 години
Ох, и аз съм израстнал на село, но вече от 20 години живея в София. Считам, че правенето на буркани и зимнии е вече много селско и провинционално! Хората извън София да си правят каквото искат!
46
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не мога да разбера някой какво го брига аз правя ли зимнина, или не правя...
45
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никога не съм понасял сланина, нищо лично.
44
7
 
6
 
! Отговори
Херкулес преди 3 години
Бугарите са панелени плъхове и требе да бидат изгонени от Еуропата.
43
13
 
9
 
! Отговори
Извънредно положение преди 3 години
Ей ***, СССР обезкърви Източна Европа, сега ЕС я възстановява, но цяла ИЕ е толкова изостанала, че трябва поне един век за да се съвземе. Русия е враг, винаги е била и винаги ще бъде!
42
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЕС е неоколониална организация която обезкърви, буквално, източна европа и си изсипват тука некачествените отровни стоки произведени в китай, виетнам и индия. а като цяло само "столичаните" профитират от подаянията. провинцията е глад и мизерия. сега като избиха и животните и забраниха на хората да си гледат, ще дойде и гладът.
41
11
 
2
 
! Отговори
до 36 преди 3 години
европееца намазва доста повече от *** от колкото *** от европееца. жалко е че ганчовците са малки душики и за подаяния с които да не умре от глад е готов да продаде и жената и децата и *** си. инак твоите европейци ела да ги видиш, емаскулирани кукове които жена си не могат да оправят па за работа и трудолюбие да не ти говорим. синовете на меркел скоро ще свършат това за което бяха вкарани.
40
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ас сам тракторис на 0.7К - и кво?
39
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз съм програмис на 6К.
38
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Хората" живеещи в Младост, Люлин, Надежда, Овча Купел, Дружба или друго панелно гето в покрайнините, молим ви най-учтиво, не наричайте себе си софиянци, благодаря Ви!
37
2
 
10
 
! Отговори
До хахах 35 преди 3 години
Друга песен ще запееш скоро, като дрънне кризата, магазина затвори и ченето ти увисне пред празния банкомат. Ще те питам тогава как се сади пипера.
36
1
 
10
 
! Отговори
Барселона преди 3 години
Не е толкова за спестените пари колкото че на нас..свикналите с зимнината в определен момент започва да ти липсва.Не може постоянно пресно,в един момент омръзва.Преди седмица си направих парена трушия...става за 2 дена с гореща марината и да Ви кажа,някак си ракията по влиза...
35
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
*** го чака голям глад, тези 50-100 хил. които *** има в банковата си сметка скоро ще се стопят. *** понамаза покрай членството на България в ЕС, но европейците не са бaлaми, а досега не бяха се сблъсквали с особения манталитет на ***, но всичко си има граница и лимит и ще се обърне с пълна сила бумеранга към *** крадеца.
34
14
 
6
 
! Отговори
хахах преди 3 години
Много ме кефите колко сте доволни всички направили си зимнинката. Все едно нещо много велико сте постигнали в живота си. Опекли неколко чушки и си мислят, че са прецакали другите дето не са хахах. Без лош умисъл просто ми е забавно.Живи и здрави да сте всички!
33
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Емигрантите са в много не изгодна позиция. Животните в западните икономики се гледат супер промишлено, за това нямат навик да употребяват субпродукти от животински произход. Но в БГ, все още има лично и дребно производство, което е далеч от т.н. промишлено, и с сравнително добро качество. За това и Коледа , с традицията, колене на животно, залагането на сланина, правенето на Луканки и Пуски, все още го има. А химията, онази която задържа вода, не се употребява в личното производство, което е +.
32
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
инак, иде глад, хората го усещат въпреки че не искат да го повярват. в панелните гета на софия като спрат да носят лебец 3 деня и тези дето няма къде да избегат ги пишем бегали.
31
4
 
8
 
! Отговори
мишо бирочето преди 3 години
да бе вие софиенците дето бабите ви с каляските по кълдъръмите едно време, от бал на бал, знаем ви. панелни плъхчета с "вилички" по пернишките селца. мани мани недей, па като додити на мурйенциту и като наизкарате пикницйите и втасва цялата работа. и като се почне едно наречие, едни твърди софиенски гласни, мали мали отиди магариту у искъро....
30
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И сланинка си имам, и месце във фризера, и буркани съм сложил всякакви и домашна кайсиева си правя. Божее...бай *** съм бил. хахахха - ми добре, господа буржоазия - купувайте си от магазина - да ви е сладко!
29
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези 33 процента са столичани, а не софиянци, има огромна разлика.
28
8
 
2
 
! Отговори
Юнак преди 3 години
от 20 години съм емигранттам такива храни са забранени а шкембето и животински дреболйки кучетаима обаче компоти и са на доста високи цени