Българинът залага на домашната туршия, 33% от софиянците пълнят буркани

Най-често се правят компоти, лютеници и кисело зеле
76
Българинът залага на домашната туршия, 33% от софиянците пълнят буркани
Снимка: Pixabay

Половината от българите участват в отглеждането и приготвянето на домашни продукти и правят зимнина.

51% от българите посочват, че са участвали в събиране на реколта. 660 хил. (12%) са участвали в коленето на прасе, показват данните от национално представително проучване, проведено от Изследователския център “Тренд” по поръчка на “24 часа”, в което между 29 август и 5 септември са анкетирани 1008 пълнолетни българи.
79% консумират домашно приготвени или отгледани продукти, а едва 20% не го правят. Данните показват, че с повишаване на възрастта нараства и делът на консумиращите домашни продукти.

Още по темата
В малките градове и селата процентът на хората, които слагат домашно приготвени храни на трапезата си, е по-висок в сравнение с областните градове и столицата.

Най-често хората ядат туршия – 32%, компоти – 28%, зеленчуци/зеленчукови консерви – 25%.

Сред предпочитаните домашни продукти от българите са още лютеница, сладко, кисело зеле, ракия, месо, яйца, млечни продукти и т.н.

Половината от анкетираните твърдят, че участват в отглеждането или приготвянето на домашни продукти. Другата половина - 49%, не го правят. С нарастването на възрастта се увеличава делът на хората, които участват в тези занимания. 81% от живеещите в селата споделят, че участват в отглеждането или приготвянето на домашни продукти. В столицата този дял е 25%.

В проучването бяха тествани различни твърдения, свързани с домашно приготвени продукти. 83% посочват, че ги консумират, защото смятат, че са по-качествени от тези в магазина, а едва 8% не са съгласни с това.

Причината 81% да предпочитат собствена продукция на трапезата си е, защото знаят какво съдържа.

За близо две трети от българите приготвянето и консумацията на домашна зимнина излиза по-евтино.
За 27% това не е определящ фактор.

76% ядат домашни продукти, защото им напомнят за вкуса от детството. 12% не са съгласни. В тази група попада по-висок дял млади.

Близо три четвърти посочват, че консумират такива продукти, защото има откъде да ги вземат и кой да им ги произведе. Делът в столицата е по-малък (50%) в сравнение с останалите населени места.

Иначе 55% от българите посочват, че си приготвят зимнина. Отново в селата и малките градове делът на приготвящите е по-висок.

В София 33% посочват, че си приготвят зимнина.

С увеличаване на възрастта се увеличава делът на участващите в това занимание.

От зимнината, която приготвят, най-голям е делът на компотите – 48%, туршия – 46%, лютеница/кьопоолу/айвар/лютика – 30%, кисело зеле – 28%.

Други продукти, които са предпочитани от българите за зимнина, са сладка, печени чушки, кисели краставички, консерви, колбаси, плодове и др.

51% от българите посочват, че са участвали в бране/събиране на реколта, а 44% - в садене. По 42% са съответно дяловете, свързани с обръщане на земя/копаене/ прекопаване, както и с отглеждане на градински продукти.
660 хил. българи са участвали в колене на прасе, 7% - в доене на домашни животни.

Културата на домашната храна владее и 66% от младите

Потребителите са убедени, че тази храна и зимнината са по-качествени и спестяват пари.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
2
 
4
 
! Отговори
Андрешко преди 3 години
Зима е ...Вънка вие вук.Я че маам, пръжки с лук !
26
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По додбре домашна лютеница,и правилно дестилирана ракия,отколкото бълвоч с оцветители и нишесте и спирт и есенции ,които пробутват в търговските мрежи..
25
2
 
7
 
! Отговори
23 преди 3 години
днес купих бг доматиголеми червенивкус безвкусенПак ме излъгаха
24
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Който може,го може.Този,който и две яйца не може да си сготви ,да мълчи и да не разсъждава.Селски или градски човек не е важно.Важно е да имаш сръчни ръце и глава на раменете.
23
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кви софиянци брехахахахахахаащи *** уморитенаправо от провинцията иде трушията ей
22
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
България има добър климат за производство на качествени плодове и зеленчуци. Българина е собственик на селска къша с дворно място, в равнините около 1 дкр, логично е да си произведе качество, което не може да се купи в масовите вериги, и съответно да положи усилия да си осигури, консумацията им в късна есен и през зимата. Останалото е мързел, недобра организация, и неумност, за която ще заплаща с здравословни проблеми, консумирайки удобно предимно промишлена храна от хипермаркети.
21
1
 
3
 
! Отговори
о .... преди 3 години
... апа ние у къщи немаме пари за ракииа, а те ми говариат за трошия за зимата. ама как така, бре ора ..?то у тази годинъ нищо не станъ у двора, то сушъ, то грам валеж немаше, а как да има ниещо за боркан, след като нищо не стана, а? ама и рендиману у гроздето също не го бива, та незнам как ще пием у нова година.
20
5
 
15
 
! Отговори
Юлчо Софиянеца преди 3 години
Ако искам ще си пека чушки и ще си варя компоти на балкона, ако искам пред гаража. Който не му артисва, да бЕга към Брюксел, Германия и другите фенове на дъгичките.Бай *** не ми е обидна дума. Бай *** съм. Да. И? Проблем? Българин съм, ич ми не е, кво си мислят ай ти комшийте, нон стоп пушещи тревички на балкона...
19
16
 
9
 
! Отговори
Димитров преди 3 години
Компоти блъскани със захар вместо свежи плодове. туршии блъскани със сол вместо свежи зеленчуци. Ракия блъскана с половината менделеева таблица и после защо средна продължителност на живота е 60-65 в България. От зимнина е имало смисъл едно време като не е имало пари и нищо в магазините и не е имало начин да се съхрани реколтата, а сега да купуват от борсата и да правят буркани си е културна особеност балканска...
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тренд са истински българи и патриоти. Хващат тренда на народните дела.Бравос на Хубавото Ивелинче. Мома патриотка като райна Княгиня.
17
6
 
19
 
! Отговори
Kaufland, GmBH преди 3 години
Нищо, ние сме се погрижили скоро да няма нито прасета, нито зимнина, нито градинки по селските дворове! Защото ние, корпорациите също трябва да ядем, а нашите собственици - евреите са доста алчни и не искат да губят доходи от това, че някой си гледа градина, кокошки и прасе! Защото така директно бърка в джоба на евреинът-собственик на гигаверигите, а това е антисемитизъм! Затова вече е незаконно да се колят прасета и вари ракия. Скоро ще е незаконно и туршии да се слагат! Ще се купуват в LIDL.
16
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От тез туршии няма много полза пък и са доста вредни. Затуй слагаме повечко мръвки. Свинско в буркани, суджуци, сушена пъстърма, сланина в каче... Зимата да може да си хапваме стабилно и да си готвим манджи.
15
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На вън нека си вали,я съм си на сушина.Кисалото зеле съм го сложил,жената е бременна.Гацо Бацев
14
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В ЕС всичко е частно 99%. Милиони частни фирми отглеждат животно, правят консерви,вино,ракия, продават млеко. В Германия от ябълки правят стотици видове продукти и то от частни фирми. Така ,че българитебса далеч назад , че правели ракия,трушии, кисало зеле. Напроти сме далеч назад в класацията от баварците .
13
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В провинцията съм съгласен да се прави зимнина.Действително от домашното по хубаво няма.Все пак това си ни е традиция.А и вече няма БДС като по времето на соца.Всичко е *** по магазините.
12
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ну престанахте да правите тея прости данни като определяте държавата с тази София само там ли живее тоя народ бб
11
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вчера един европеец пред блока в кв.Бъкстон сложил ламарина и пече чушки.А друг вари компоти.Сложил две тухли запалил огън и човека си прави зимнина.Не знам това дали може да се види по други географски ширини на света.
10
2
 
18
 
! Отговори
До Анонимен 1 преди 3 години
Живея в "елитния" квартал Изток, в кооперация построена преди 30 години върху парцел, чиито собственици са двама братя, потомствени софиянци, притежаващи два от апартаментите (парцела им е наследство от дядо им). И двамата са върле фенове на киселото зеле, а в момента единия от тях вари буркани на паркинга в задния двор.
9
1
 
3
 
! Отговори
Боби преди 3 години
До Анонимен 1Бро, последно я съм ***, от пъпа на протестите предавам директно от балкона на баба ни, *** ела да ми видиш мазето... ;)
8
2
 
13
 
! Отговори
Радо преди 3 години
Залагащите сме много повече от 33%. Да си приготвя домашна туршия и всичко друго като домашно месо, зеленчуци и плодове са хиляди пъти по- вкусни, полезни и за предпочитане от върнатите с химикали , осветители и ГМО храни по магазините.