Българинът залага на домашната туршия, 33% от софиянците пълнят буркани

Най-често се правят компоти, лютеници и кисело зеле
76
Българинът залага на домашната туршия, 33% от софиянците пълнят буркани
Снимка: Pixabay

Половината от българите участват в отглеждането и приготвянето на домашни продукти и правят зимнина.

51% от българите посочват, че са участвали в събиране на реколта. 660 хил. (12%) са участвали в коленето на прасе, показват данните от национално представително проучване, проведено от Изследователския център “Тренд” по поръчка на “24 часа”, в което между 29 август и 5 септември са анкетирани 1008 пълнолетни българи.
79% консумират домашно приготвени или отгледани продукти, а едва 20% не го правят. Данните показват, че с повишаване на възрастта нараства и делът на консумиращите домашни продукти.

Още по темата
В малките градове и селата процентът на хората, които слагат домашно приготвени храни на трапезата си, е по-висок в сравнение с областните градове и столицата.

Най-често хората ядат туршия – 32%, компоти – 28%, зеленчуци/зеленчукови консерви – 25%.

Сред предпочитаните домашни продукти от българите са още лютеница, сладко, кисело зеле, ракия, месо, яйца, млечни продукти и т.н.

Половината от анкетираните твърдят, че участват в отглеждането или приготвянето на домашни продукти. Другата половина - 49%, не го правят. С нарастването на възрастта се увеличава делът на хората, които участват в тези занимания. 81% от живеещите в селата споделят, че участват в отглеждането или приготвянето на домашни продукти. В столицата този дял е 25%.

В проучването бяха тествани различни твърдения, свързани с домашно приготвени продукти. 83% посочват, че ги консумират, защото смятат, че са по-качествени от тези в магазина, а едва 8% не са съгласни с това.

Причината 81% да предпочитат собствена продукция на трапезата си е, защото знаят какво съдържа.

За близо две трети от българите приготвянето и консумацията на домашна зимнина излиза по-евтино.
За 27% това не е определящ фактор.

76% ядат домашни продукти, защото им напомнят за вкуса от детството. 12% не са съгласни. В тази група попада по-висок дял млади.

Близо три четвърти посочват, че консумират такива продукти, защото има откъде да ги вземат и кой да им ги произведе. Делът в столицата е по-малък (50%) в сравнение с останалите населени места.

Иначе 55% от българите посочват, че си приготвят зимнина. Отново в селата и малките градове делът на приготвящите е по-висок.

В София 33% посочват, че си приготвят зимнина.

С увеличаване на възрастта се увеличава делът на участващите в това занимание.

От зимнината, която приготвят, най-голям е делът на компотите – 48%, туршия – 46%, лютеница/кьопоолу/айвар/лютика – 30%, кисело зеле – 28%.

Други продукти, които са предпочитани от българите за зимнина, са сладка, печени чушки, кисели краставички, консерви, колбаси, плодове и др.

51% от българите посочват, че са участвали в бране/събиране на реколта, а 44% - в садене. По 42% са съответно дяловете, свързани с обръщане на земя/копаене/ прекопаване, както и с отглеждане на градински продукти.
660 хил. българи са участвали в колене на прасе, 7% - в доене на домашни животни.

Културата на домашната храна владее и 66% от младите

Потребителите са убедени, че тази храна и зимнината са по-качествени и спестяват пари.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Без домашно производство и зимнина българинът не би могъл да оцелее. Това е и едно от обясненията за търпимостта ни. Значи, нашите старци на село си произвеждат около 60-70% от храната. Биха могли дори да вдигнат процента, но няма такава нужда, пенсиите им са около средните. Разбира се, ако не произвеждаха и разчитаха само на пенсии щяха буквално да мизеруват, а пенсиите са им някъде по средата за БГ. Но на човек му се изправят косите като си даде сметка как живеят други с минимални доходи.
66
0
 
0
 
! Отговори
Аз преди 3 години
До пияница мистикЖалко пич, става ми тъжно за теб. Но какво да се прави. Дръж се! :*
65
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има една група изветрели глави - аристократи ли са, парвенюта ли - не знам как да ги нарека. За тях правенето на туршийки е един вид селска и недостойна работа, с която образованият гражданин не можел да си цапа ръцете и да си губи времето. Съжалявам ги такива индивиди.Друг пък тръби, че му било икономическо неизгодно да си губи времето за приготвяне на зимнина. Абе, Байчо, ще го спестиш това време, за да изкараш някой лев отгоре и после ще го дадеш за лекарства. Халал да ти е.
64
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До хахахЧушкопека е велика мисъл! По два чувала пиперки опуквах и дори не ги стерилизирах,нито белих,от чушкопека - директно в буркана,една лъжичка сол,един аспирин и капачките,а от горещината,сами се стерилизираха,без варене!
63
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До На казанаВ ракията може да сложиш ,може и да не сложиш захар,ферментацията се получва и от самите плодове,без да има захар.
62
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е една прекрасна българска традиция,а и храната е чиста,без химикали и консерванти,цяла зима има разнообразна храна - кеф ти сладко,кеф ти лютеница,зеленчици или апетитка,кеф ти компоти или месо в буркани,кеф ти гъби или пък суджуци и филе,сланина,а киселото зеле съдържа витамин С, изобщо разнообразие!
61
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Компоти от дибрв узряли плодове от градината вместо "свежи" гумени плодове, брани зелени. Туршии без подобрители вместо "свежи" зеленчуци без вкус. Ракия от грозде или плодове, вместо ракия от нагазина, в която няма и грам от грозде/плодове. От зимнина винаги е имало смисъл, както едно време когато имахме пари, а в магазините имаше всичко и беше евтино, но особено сега, когато нямаме пари, а в магазина е скъпо и некачествено.
60
1
 
5
 
! Отговори
Кармен Златарева преди 3 години
Как няма да си приготвят домашна храна като купеното е 2/3 химия,скъпо е и не е вкусно!!!
59
2
 
5
 
! Отговори
На казана преди 3 години
До АнонименТи кво си мислиш, че в домашната ракия не се слага захар ли? Малей, само кореняк софиянци сте се събрали тука. . .
58
2
 
5
 
! Отговори
. преди 3 години
До Audi Q7Преосмисли си битието за да не се наложи да ядеш на Аудито гумите!
57
4
 
5
 
! Отговори
. преди 3 години
До Анонимен 53Икономически неизгодно ти е а? Само дето като лопне голямата криза подготвилите се хоращ е оцелеят много по-лесно а ти и семейството ще си ядете патъците.
56
10
 
4
 
! Отговори
Audi Q7 преди 3 години
Аз се храня по ресторанти.
55
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само оня,който не е живял сред западняци може да ги надценява толкова много.Държавите им са уредени ,но те са в много отношения по недодялани от нас.С буркани или без тях.Да не забравяме,че имат фирми,които съществуват от век и повече с огромен опит и традиции.А соцът срина всичко добро,което беше създадено до 9септември..Различните условия и борбата за оцеляване определят начина на живот.
54
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те тези 33% от Софиянците не от тук а на гости
53
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези, които реват, че са големи кореняци, пълнят най-много буркани.
52
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Генерациите са различни. Аз буркани не правя, защото ми е икономически неизгодно. Нашите правиха до последно, навик - Н-то поколение софиянци. Разликата беше, че я правеха вътре на ток. Новостоличаните палеха огън пред блока и пречеха (цапаха) на всички.Та драма няма. Важното е да не пречиш на околните. Вече огньове няма и ми е все тая кой прави домати, чушки, корнишони и туршии;)
51
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българите вече живеем като западняци, това със бурканитe, зимнината и домашната ракия му мина времето.
50
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До гостАз съм роден в София и баба ми и дядо ми винаги са правили буркани. Не виждам ищо селско в това, зависи от генерацията. Това че сегашните тийнове не знаят как се правят буркани, не ги прави граждани, а по-зависими от магазините и джънк фууда. Селско е може би да ти пращат буркани по пощата, но не и да ги правиш и складираш в мазето. С домашната ракийка зимата, не ми пука въобще какво ще си помисли някой. Да не би купената ракия да е по-добра с всичките химикали и захар натъпкани в нея?
49
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимно 36Гaньo,добре ли сте?
48
6
 
11
 
! Отговори
фори преди 3 години
Вижте цените на основните хранителни продукти в Румъния и ще забравите за туршия и консерви!Домати,сирене,хляб,месо,плодове - всичко в България е два пъти по скъпо!