Доц. Чорбанов: Безсмислено е децата да са с маски в училище

Младите трябва да контактуват повече, а рисковите групи - да бъдат скрити
23 сеп 2020 09:58, Нели Христова
34
Доц. Чорбанов: Безсмислено е децата да са с маски в училище
Снимка: БГНЕС

„Не смятам, че училищата трябва да бъдат ограничавани заради COVID-19. Да, болните деца трябва да бъдат карантинирани, но не и целите класове”. Това заяви доц. Андрей Чорбанов - ръководител на департамент "Имунология" в БАН.

„Швеция, например, която не спря училищата и градините, показа, че това не е фактор за разпространението на заболяването. Това може да се види от всичките им данни. Там обаче възрастните хора не живеят заедно с ученици”, каза още той пред NOVA.

Според него е безсмислено децата да носят маски в училищата. „Не ми се вижда резонно да ги носят там, а след това да общуват без тях. Не виждам полза от тези мерки по отношение на децата”, категоричен бе Чорбанов.

„Без да искам да противореча на държавната политика, като цяло смятам, че груповият имунитет е нещото, което може ефективно да предотврати разпространението”, каза още той. И допълни: „В противен случай, докато има потенциални носители, докато има млади хора, които ще бъдат разпространители без да боледуват, на практика съществува и рискът”.

„Аз лично смятам, че по-важният подход беше младите хора да контактуват изключително интензивно през периода, а рисковите групи да бъдат скрити. При нас обаче е трудно да разделим възрастните от младите”, посочи Андрей Чорбанов.


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Докато има НеУмни ковидиoти отричащи вируса и ползата от маските, няма да се справим с епидемията.
31
2
 
2
 
! Отговори
УМЕН преди 1 месец
Безсмислено е да има маски изобщо. Новините за фалшивия вирус ги пишете веднага и с нечовешки хъс, а за 40%-ното увеличение на пенсиите в Румъния цари космическа тишина.
30
2
 
2
 
! Отговори
Простотии преди 1 месец
До Боби

Кой вирус ве? Оня дето не е изолиран още и се предполага, че съществува с тестове дето не са за откриване на вирус а за мултиплициране на ДНК и РНК?
29
0
 
0
 
! Отговори
Простотии преди 1 месец
До Анонимен 22

За теб е късно лоботомиран си!
28
0
 
0
 
! Отговори
Дръндер преди 1 месец
До r3v0lv3r

Ооооо, я да мълчиш!
Такава постановка им спретнаха, че те се хванаха! Айде няма нужда!
27
0
 
1
 
! Отговори
А добро утро! преди 1 месец
А добро утро! То изобщо не трябва да се занимаваме с кромид 19!
26
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Чорба, аре стига, че ти и още шепа наглеци надъхвате някакви луди да се заяждат с хората по улицата.
Няма да слагам никакви неща по лицето си. Който се направи на ефе, ще има допълнителни дупки на задника си. Дреме ми за културисти, назобеняци и всякакъв вид тежкоподвижни фекаловози!
25
2
 
1
 
! Отговори
r3v0lv3r преди 1 месец
До Анонимен

Борис Джонсън хвана ковида и почна да говори други работи. Той и Тръмп се правише на мъж после разправяше, че с маска трябва да сме навсякъде.
24
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 24

Предлагам ти да не носиш каска и шал никога! Могат да ти пречат на дишането!
23
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен КОВидиот преди 1 месец
А може ли с леген на главата, той също не пречи на дишането?
22
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 22
Купи си шлем, не е нужно да е маска. Не пречи на дишането! Има такива дето дори се слагат само пред устата и не пречат и на виждането. Никой не се е разболял от носенето за 10 мин в междучасията от маска!
21
5
 
7
 
! Отговори
С2О преди 1 месец
Маските тровят, пречат на дишането, разболяват. *** да си лапат изпражненията, но защо трябва да разболяваме децата, за "по-добра" статистика ли?
20
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Този има ли деца?
19
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пак се изопачават нещата. Децата носят маски само докато са вътре и в общите помещения, т.е. за много кратко. Груповият имунитет е хубаво нещо, но не може да се позволи всички наведнъж да се разболеят, защото здравната система няма да издържи. Много специалисти се извъдиха, но хайде да заразим техните деца първо и да ги пуснем при бабите и дядовците!
18
8
 
6
 
! Отговори
Владо преди 1 месец
До Анонимен

И аз се радвам, че синчето ти не носи маска. Дано те зарази качествено, че после 6 месеца да не можеш да дишаш и да пишеш по клавиатура! Естествения подбор не прощава.
17
6
 
3
 
! Отговори
Владо преди 1 месец
До Владо 13
Ей, гном, не пиши от мое име. Ще те глобяват до дупка, колкото и да не ти се иска. Като си *** със селски манталитет ще си седиш на село. В града се спазват мерки и правила. Щом искаш да живееш сред други хора ще изпълняваш общите правила! На село ако искаш ходи без маска, без гащи и без пари. На никой няма да му пука!
16
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Оня ден минах да видя дали сънът ми носи маска в училищния двор и за моя радост не носеше.
15
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Чорбанов скоро да очаква нощно позвъняване от републиканския коронаджия д-р Кунчев! "Само аз останах да те защитавам, само аз..."
14
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 14

Само със стаден имунитет ще преборим вируса.
Борис Джонсън нямаше как да продължи по този път понеже имаше много критики от английските медии срещу него.
Медийте са се слели със Биг Фарма и сега идеята е да се прави реклама на вируса и да се печелят маски, тестове и дезинфенктанти.
13
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Айде още един Мангър жаден за 5 минути слава. Нали го видяхме стадния имунитет на Б. Джонсън. И той искаше така, пък сега Англия е с едни от най-строгите мерки в Европа, защото видяха че не се получава. В Швеция нямаше строги мерки, но имаше препоръки, а за тях това е равносилно на мерки, поради особеностите на културата и манталитета. Доц. Менгеле да си намери други опитни зайчета и да остави децата на мира.