Досиетата FinCEN: Как Роман Абрамович бе замесен в банковата афера?

Той финансирал организация за заселване на евреи в Палестина
23 сеп 2020 20:45, Нели Христова
14
Досиетата FinCEN: Как Роман Абрамович бе замесен в банковата афера?
Снимка: БГНЕС

Силван е малък квартал в покрайнините на Стария град на Йерусалим. Той е дом на 20 хил. палестинци. Но за многото евреи, които са се настанили там през последните години, кварталът носи името Давид - Градът на Давид. Те живеят там благодарение на организацията Elad, чиято основна цел е да засили еврейското присъствие в Източен Йерусалим. А в повечето случаи това означава изселването на палестинците от домовете им.

Още по темата

През последните 15 години по-голямата част от финансирането на Elad идва от офшорни компании на Карибите. Собственикът им досега бе анонимен. Но след като докладите FinCEN станаха публични, се разкри и кой финансира организацията - руският олигарх и израелски гражданин Роман Абрамович.

По време на Шестдневната война през 1967 г. Израел окупира Западната банка и Източен Йерусалим. 220 хил. еврейски заселници живет между 341 хил. палестинци. Според международния закон, територията е окупирана и заселването там е нелегално. Израел не приема това, нито администрацията на Доналд Тръмп.

Пред милионите туристи, които са посетили историческия Град на Давид, Elad се представя като археологическа организация, която се фокусира върху това да разкаже истинската история на Йерусалим. Но организацията е критикувана многократно за по-малко популярната част от мисията си - да заздрави еврейските връзки в Йерусалим чрез еврейски заселници.

Elad е обвинена за изселването на много палестински семейства. Сред тях е и това на Ахмед Сумарин. В продължение на години Хагит Офран се обявява против заселванията като част от организацията Peace Now.

Тя помага на семейство Сумарин да запазят дома си, в който Elad иска да настани нови евреи. А именно Elad е организацията, която финансира и делото срещу семейство Сумарин, което има за цел да ги изгони от дома им, в който са живели поколения наред. 

От създаването си през 1986 година до 2005 г. главната цел на Elad - да заселва евреи в палестински земи, не е скрита. Едва след 2005 година организацията се насочва към туризма, споделя бившият бизнес директор на Elad Шахар Шило.

"Идеята ни беше, че искаме много туристи. Защото чрез туризма можем да променим реалонстта и да формираме общественото мнение по въпроса", обяснява той пред BBC. И така през последните години броят на туристите в Градът на Давид се увеличава драматично. Интересното обаче е, че някои така и не си тръгват от там. Заедно с туристите расте и броят на заселниците в Силван. А това струва много пари. Elad разчита главно на дарители, за да финансира дейността си.

Близо половината дарения за Elad между 2005 и 2018 година идват от четири офшорни компании. И четирите са регистрирани в един и същи ден на Британските вирджински острови. Заради начинът, по който са структурирани, е невъзможно обществото да разбере кой стои зад тях. Имената на тези компании обаче се появиха в досиетата FinCEN и са свързани с един и същи човек - Роман Абрамович. Той е дарил близо 100 млн. долара през тези години, за да могат евреи да се заселват в Палестина.

Даренията от Абрамович започват през 2005 година и помагат на Elad да стане организацията, която е днес. През 2007 година даренията представляват 90% от всички финанси на организацията. Според документи на Peace Now Elad е собственик на всички археологически обекти в Силван, а правителството на Израел подкрепя както разкопките им, така и заселването на евреи на палестинска земя.

Стратегията на Elad работи - с помощтта на най-богатият човек в Израел, сега Силван се е превърнал напълно в Града на Давид. А семейство Сумарин губи делото, а с него - и дома си.

Но името на Роман Абрамович в докладите FinCEN не бе замесено само във връзка с Израел. От тях стана ясно, че той е притежавал 50% от правата на доста футболисти. Абрамович го е правил чрез регистрираната на Карибите офшорна компания "Leiston Holdings". По този начин собственикът на Челси е бил трета страна по трансферите на няколко футболисти и е получавал половината от платените за тях суми.

Правенето на футболни трансфери по схемата с трети лица, притежаващи правата на самите играчи, е добре позната и бе напълно позволена до 2015-а. Въпросните трансфери са правени преди забраната, което не ги прави нарушение на закона. В случая обаче става въпрос за сериозен конфликт на интереси, защото компанията на Абрамович е притежавал 50% от правата на футболисти, които няколко пъти са се изправяли срещу неговия Челси.

Единият от футболистите е сърбинът Лазар Маркович, който бе част от Ливърпул. Другото споменато име бе на перуанеца Леистон, който на два пъти игра в евротурнирите срещу Челси като футболист на Спортинг (Лисабон).

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
5
 
! Отговори
Скептик преди 3 години
Този *** дано си получи заслуженото. Това са фанатици. Интересно дали тази организация изкупува имоти в България?
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Путин ,нямаш ли Новичок за господина на снимката?Има и там при вас много хора за Сибир.
7
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този е като нашия Череп.Едно към едно.Единя е в Англия,другия в Дубай.
6
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аре, аре в същите доклади пише и за нашите далавераджии пишете за тях, ако смеете не вдигайте пушилек за други .
5
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има вид на много благороден човек, който уважава себеподобните и им съчувствува.
4
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Колю Фичката.Абрамович е руски агент.
3
5
 
11
 
! Отговори
Колю Фичката. преди 3 години
Абрамович извлече националните природни ресурси на Русия.Живее като бог,защото е милиардер,за сметка на изнемогващия руснак .Горбачов обърка света.Руснаците да си се сърдат на него.Иначе безспорно е умен за да е стигнал толкова далеч.
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ХАХАХАХА ИЗЛОВИХА ГО
1
9
 
10
 
! Отговори
Челсеа преди 3 години
Човека е пич само това мога да кажа по темата играча си е играч.