Хампарцумян: Да имаш "бели пари за черни дни" не е лоша идея

Направеното от правителството е полезно, смята банкерът
23 сеп 2020 10:39, Красимир Ангелов
65

Как правителството смята да използва изтегления нов дълг на стойност 5 млрд. лв. и действително ли имахме от подобен финансов буфер?

"В една ситуация на несигурност в целия свят това са ситуации на развитие, които в един момент ще се отразят негативно върху икономиката. Затова да имаш "бели пари за черни дни" не е лоша идея", коментира банкерът Левон Хампарцумян  в студиото на "България сутрин".

Още по темата
По негови думи никой не знае продължителността и дълбочината на постковид кризата и добави, че икономическите измерения още не са съвсем ясни.

"Всичко, което се прави в момента, е да си купим време, за да разберем кога ще има ваксина, колко ще струва дали ще бъде овладяна заразата, как ще се отрази върху веригите за производство и доставка", посочи Хампарцумян в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него, ако една криза би могла да се предскаже в детайли, то тя вече не е криза.

"Това са разполагаеми пари, които не са физически налични банкноти и стоят по сметките на правителството в БНБ", обясни банкерът.

Той заяви, че с течение на времето стойността на парите също се променя.

"Правителството няма пари, то събира от нас едни данъци, но взима кредити, които ще се плащат отново от нашите доходи", каза Хампарцумян.

Гостът изтъкна, че е важно тези средства да се използват рационално, така че да се създава ново богатство.

"България няма природен ресурс, където новото богатство не излиза от залежи в земята. У нас то се създава от предприемчиви хора, които рискуват капитала си, времето си, предлагат стоки и услуги, които светът би купил. Само това е начинът да просперираме", изтъкна още Левон Хампарцумян.

Той посочи, че всичко, което е направило правителството, е полезно, но има пропуснати неща от минали години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
3
 
7
 
! Отговори
Бочко преди 3 години
*** яхнаха протеста на еколозите и Да България,протеста се отключи след подпорната стена-хотел и десанта на Христов на плажа в Росенец,а сега *** обират каймака и лаврите.Типично партизанско поведение и на 09.09.1944 правиха гуляи около планинските мандри и като дойде Червената армия слезнаха доле да грабят и хоп освободители от немско иго ни се навъдиха и сега така.Седяха си в мезонетите,децата им в САЩ и изведнъж яхнаха протеста -аре в лево.
35
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя левон е страшна *** и плазмодий. Какви бели пари за черни дни, бе?Шланга, ако не намери пари, които да ръси по раздутата администрацията и църните си гласоподаватели, и да плаща пенсии, ще го линчуват и калинките му няма да го спасят.Тоя изяде 25 млрд заеми, 4 млрд окраде от КТБ и сега нови 5 млрд. И от кого ще го вземат този заем и чии деца и внуци ше го плащат?
34
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този път съм съгласен с него. Правителството свои пари няма, то събира от данъци и преразпределя. Лошото на нашето положение е, че почти всеки българин е убеден, че тези пари трябва да бъдат преразпределени към него лично, и че правителството никога не дава достатъчно на народа. Това пагубно мислене е остатък от соца. Докато масово сме убедени, че държавата и останалите ни дължат някакви пари, вместо ние самите да измислим как да си ги изкараме...ще си дълбаем дъното.
33
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Осъвременена стара поговорка: "Всеки се разпростира според чекмеджето си".
32
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
тоя бая е заделил при 200000 месечна заплата и се чудете що ви бъркат в сметките
31
11
 
5
 
! Отговори
Падаря преди 3 години
До Активист на БСПТи май си внук на *** и си доста изпилен.БСП-Жан Виденов направи долара 3000лв за една седмица ,а заплатите бяха по 5$ на месец.Луканов и компания обраха народа .Костов върна България от оня свят....
30
0
 
10
 
! Отговори
Копмунизма умре преди 3 години
Пари от бело или за бело кви са теа бели пари?
29
1
 
11
 
! Отговори
A преди 3 години
До Кой 1На програмистите с 2 500 лв. заплати ли завидя? Какво ще кажеш за хората като Хампарцумян. А наскоро излезоха данни за заплатите и хонорарите на някои артисти и жърналисти от телевизиите.
28
0
 
22
 
! Отговори
42 преди 3 години
Великият банкер!Инженер-химик от свитата на Костов се подиграва с унизения от такива предатели като него български народ.Превърнаха ни в най-долнопробни слуги на световната финансова върхушка с методично налагане на васална политика, изземване на собствеността на българите, заради ниския стандарт и все по-девалвиралите ни пари. Предатели са цялата ни политическа и финансова върхушка.
27
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хапми принципно е прав, само забрави да отбележи, че нищо от тия "бели" пари няма да остане по сметката на правителството в БНБ.
26
0
 
6
 
! Отговори
opsa преди 3 години
И аз да си кажа:Всяка транзакция с виртуална валута е пиронче в главата всяка ръководна банкова фигура.Така , че ковете и не ги жалета
25
4
 
8
 
! Отговори
Активист на БСП преди 3 години
Да ,бе !!! И да ги дадем на Иван Костов като направи $ 3000 лева !!!
24
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То България има и собствени залежи на Уран ама е на път да си ликвидира ядрената енегетика.България има залежи на Газ ама не иска да ги разработва щото е "много сложно и скъпо" и затова купува от Русия.
23
1
 
18
 
! Отговори
Дънди П.Метълс преди 3 години
България има природни залежи на злато и други ценни метали, ама добивът им е даден на чуждестранни фирми и у нас остават 1-2% от печалбите им плюс отровните замърсявания от флотациите.
22
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя живее в неговия си свят който няма нищо общо с нашите ежедневни проблеми. Да мълчи и да не ни дразни.
21
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И какво друга да каже? Не харчете, гладувайте но си внасяйте парите в банката да мога аз да печеля милиони на месец с вашите пари.
20
7
 
12
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 3 години
До До каелкото ... с гласовете на ДПС на вторият тур беше избран един фигурант, а такива като Мая Костинбродска и другарката Импексова, гласуваха за избора на Пеевски за Шеф на ДАНС ... !!!
19
4
 
9
 
! Отговори
КуКлус преди 3 години
Моето шкафче е празно ...може ли да го напълните да имам бели пари за черни дни или само някой хора имат това право ?
18
3
 
15
 
! Отговори
ХХХ преди 3 години
Кога успяха 5 милиарда да дръпнат пак !? Да изгонят Дънди-прешънс и всяка година без заеми ще влизат такива пари в бюджета ни !
17
3
 
9
 
! Отговори
Баце преди 3 години
Аз за тва има един шкаф с евра - за черни дни.