Дерматолог: Маските от изкуствени материали причиняват обриви

Д-р Михайлова обясни още, че кожата трябва да се хидратира и почиства внимателно
24 сеп 2020 16:29, Ния Христова
21

Дерматолози предупреждават, че немарливото отношение към предпазната маска може да доведе до алергии, обриви и дори акне. След месеците носене на предпазни марки и ползване на дезинфектанти как да избегнем реакции на кожата?

"Откакто започна пандемията всички сме задължени да носим маски на закрити помещения. Все повече пациенти се оплакват от появата на кожни обриви и раздразнения, свързани с носенето на предпазни средства - маски, шлемове, ръкавици и работни облекла", коментира дерматологът д-р Янита Михайлова в студиото на Bulgaria ON AIR.
 
Тя обясни, че става въпрос за маските, които са изработени от изкуствени материи и допълни, че човешката кожа не е пригодена за толкова дълъг контакт с такъв вид материали.
 
"Дори при човек без кожни проблеми може да се появи съответната реакция", заяви Михайлова.
 
Дерматологът каза още, че най-често наблюдаваните реакции, вследствие на носенето на предпазни средства са събореен дерматит в зоната на носа и брадичката. При по-мазна кожа се появяват акнични обриви, и дерматити при хората с по-чувствителна кожа.
 
"Сериозно зачестиха и проблемите, свързани с дезинфектанти на ръце. Те са на алкохолна основа, а това раздразва кожата и предизвиква алергии", каза още Михайлова.
 
Според нея хората със суха и чувствителна кожа най-често страдат от кожни раздразнения.
 
"Еднократните маски е хубаво да се сменят на всеки 2 часа, а многократните трябва да бъдат от естествени материи, да се перат на висока температура, да се гладят и също да се сменят често", обяви д-р Янита Михайлова.
 
Специалистът съветва при свалянето на маската кожата веднага да се измие и почисти.
 
"Много е важно да използваме хидратантни кремове за лицето и ръцете. Те правят нежен филм, който предпазва кожата", допълни Михайлова.
 
С приключването на лятото, дерматологът изтъкна, че излагането на слънце също носи своите негативи върху кожата.
 
"От слънчевите лъчи кожата става по-лющеща се, дехидратирана, по-раздразнена и чувствителна.  Сега е времето човек да направи профилактика на състоянието на своята кожа след лятото", допълни още Михайлова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Прашките от изкуствени материали също са опасни.Да карат наред с опасностите
15
3
 
2
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
От 2006 година спрях да боледувам от грип като спрях да пътувам с градския транспорт. Там винаги при грип беше пълно с кашлящи грипозни, масово непредпазващи околните от заразяване. Често знаех и кой точно ме е заразил като се е изкашлял в лицето ми. Маските очевидно са отлично средство за предпазване на околните от заразяване.
14
4
 
3
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
Не виждам никакъв проблем от това, че нося маска. Не разбирам ковидиoтите, които не искат да носят маски, където трябва. Кожни реакции може да се появят от всяка дреха от неподходяща за конкретния човек материя, като това най-малко може да стане от маските.
13
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защото разни кашлящи не знаят да сложат дори ръка пред устата си, нито пък да чували за салфетки. -----Ах, не думай!Само ти си ръка на устата като кашляш!Имаше един лаф навремето за такива като тебе -Само язека от наше село викам "аз".
12
3
 
4
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Пандемия няма, вирус също няма. Хората, които се вманиачават в носене на маски, са просто психично болни.
11
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
таз "дерматоложка " кат проскубана кУкошка просто си направи реклама , та белким някой чуе за нея ."маските причинявали обриви" , Ама вируса причинява Смърт *** !- Позор си *** !да иде тя без маска в ковид отделение ,да не се изрине по белия дроб...........
10
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вируса незнам дали, ще нанесе вреда...Но маските със сигурност.... От гореописаните до бактериални пневмонии... Та май, кат не успяха ни уморят с вируса искат ни уморят с маските... Прогледнете бре Хора!
9
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 1"Точно за това се бунтувам половин година!!! И алергии със задух! От здрава станах болна! 200% *** съм, ама ще ме глобят ако не я сложа. Пародия на здравеопазване."Явно на толкова си оценяваш здравето - една измислена глоба, която я дойде, я не; пък ако случайно дойде, можеш да избегнеш по 100 начина. Не ви кефят мерките, ама нямате смелост за 5 стотинки и се криете зад малодушни оправдания, мрънкйки тихичко от зоната си на комфорт. Носете си послезствията тогава!
8
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
N8 прочети какво съм написал пак
7
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
N6, поясни къде няма струпване на хора в закрити обществени.места, освен в тоалетните?
6
1
 
5
 
! Отговори
gost преди 3 години
И защо не са задължителни за депутати? министърът каза, че пленарната заа не било закрито обществено място, щото там не допускали външни хора и депутатите не трябвало да носят маски!
5
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Маските са задължителни само за закрити обществени места, където има струпване на хора - за номер 3 да поясня.
4
4
 
4
 
! Отговори
245 преди 3 години
Обривите са най- малкият проблем, за няма и 10 дена, децата са масово с болезнени афти в устата и екземи! Стресът при по- малките да не говорим
3
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А бе т.пия 2, маските в закрити помещения са задължителни! На открито ли работиш, че я носиш по 10 мин., или нарушаваш мерките?
2
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оф, пак се почна, маските причиняват обриви и пречели на дишането. За 10 мин в магазина или 10 мин в междучасието едва ли нещо ще стане. Мотористите като носят каски да не са умрели ?!
1
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Точно за това се бунтувам половин година!!! И алергии със задух! От здрава станах болна! 200% *** съм, ама ще ме глобят ако не я сложа. Пародия на здравеопазване.