Доставят нова партида ваксини срещу грип, но ще стигнат ли?

Според д-р Симидчиев най-важно е да се имунизират хора с рискови заболявания
24 сеп 2020 23:15, Красимир Ангелов
14

Първата партида на противогрипната ваксина в аптечната мрежа е изчерпана, предупреждават от бранша. 

88 000 дози са изкупени от началото на септември, т.е. за по-малко от месец. Така от два дни няма противогрипни ваксини в аптечната мрежа. Очаква се до 10 дни да има нов внос, но аптекари де опасяват, че отново ще бъдат изкупени с бързи темпове.

С наближаването на грипния сезон търсенето на ваксини расте. Динка Йотова също иска да се ваксинира. "Аз се ваксинирам от последните 5 години, понеже съм бивша детска учителка и съм била винаги в контакт с деца", споделя тя пред Bulgaria ON AIR.

Жената е търсила ваксина в няколко аптеки, но без успех. Причината - всички дози са изчерпани.

По данни на Асоциацията на собствениците на аптеки от началото на септември в аптечната мрежа са били доставени 88 000 дози, но всички количества вече са изкупени.

Все пак ще дойдат повечето след десетина дни, когато ваксината бъде получена и надявам се повечето да могат да се ваксинират, макар че при всички случаи ще има и такива, които няма да могат. Защото няма да е достатъчна. Търсенето е повече от предлагането в момента", каза Николай Костов от Асоциацията на собствениците на аптеки.

Според пулмолога д-р Aлександър Симидчиев най-важно е да се имунизират хората с рискови заболявания, както и тези над 65 г.

"Опасността да карат стандартния грип тежко или фатално е голяма. По време на пандемията Ковид-19 съществува и друг риск. Oт медицинска гледна точка, е възможно да се заразим едновременно с коронавирус и със сезонния грип. Ако се заразим с двете, ще изкараме заболяване, което е средно по тежест, защото имунната ни система, реагирайки срещу едната, ще се активизира и срещу другата", посочи д-р Симидчиев.

В аптечната мрежа ще бъдат доставени още 252 000 противогрипни ваксини. А други 180 000 безплатни дози са предвидени за 12% от хората над 65 г. Техният внос обаче все още се очаква и на този етап не е ясно кога ще бъдат на разположение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
6
 
! Отговори
м,да преди 3 години
Веднъж се ваксинирах и след 2 месеца изкарах най-тежкия грип в живота си!Сега ще пропусна!
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 1 ви да е брато прав си само за ваксини в последно време на един вид абе бучкайте си ваксинки голям кеф е нищо няма ви хване
9
1
 
6
 
! Отговори
овчи мозъци преди 3 години
запитахте ли се от де евреиските фармацевтични монополи знаят какви вируси ще има следващата зима а че да могат да произведат ваксина ?щото нали така ви наливат в главите - вирусите мутирали ужким
8
4
 
4
 
! Отговори
Гошку преди 3 години
Няма да стигнат... И по-добре :)
7
5
 
9
 
! Отговори
до 7 преди 3 години
това е много широка тема за дискутиране.аз не съм анти ваксър(това в превод е човек който е против лъскането на пбувки м/ду другото лол).аз поддържам тезата, че не трябва да се ползват толкова нашироко ваксини и че организма на човек трябва да бъде оставен да се справи сам.а ти, приятел, продължавай да ближеш д-тата на фармацефтичните гиганти, както най-вероятно е-безплатно!
6
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 4 Eх, поредния неграмотен антиваксър. Ти наясно ли си как точно действа една ваксина? Инжектира ти се въпросния вирус за да може именно да изградиш антитела срещу заразата. Именно поради тази причина от десетилетия не се срещат или са ограничени до минимум редица заболявания. Имунната ти система пак си действа. Точно по тази причина не трябва да се ваксинират болни хора или хора с автоимунни заболявания. Но не очаквам от неграмотен антиваксър да разбере как точно действа ваксина.
5
5
 
12
 
! Отговори
Ваксини на кило преди 3 години
Звучи малко, като тактика за продаване на противо грипни ваксини. Свършили са, бързайте и изкупете следващата партида...А най-интересното е как и ковид и друг грип ще хваща по-едно и също време, ох леле. Направо по 10 ваксини на калпак за през зимата и ще си "решим всичките проблеми".
4
5
 
4
 
! Отговори
Бягайте преди 3 години
Балъци....купувайте😂 Кое истина,кое медийна манипулация в полза на фармацевтичните магнати...това няма значение.
3
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
еххх, докъде я докарахме..за щяло и нещяло ваксини.вместо да остявяме тялото да си озгражда имунитет, да си ги вписва тези неща в генетичния код, да се раждат здрави деца с изграден имунитет.
2
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е един лакмус за кривата на човешката интелигентност. Ако хората са поумнели, не само че ще стигнат, ами ще хартисат.
1
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не минават и два часа без статия за ваксина...