Кои са руските шпиони в България, за които прокуратурата съобщи?

Тяхната дейност била свързана с F-16 и саботажи
Обновена: 24 сеп 2020 08:25 | 24 сеп 2020 08:25, Нели Христова
299
Кои са руските шпиони в България, за които прокуратурата съобщи?
Снимка: Pixabay

Прокуратурата разкри вчера, че двама руски дипломати са извършвали разузнавателна дейност на територията на България. Според "24 часа" става дума за заместник търговските аташета в представителството на Москва в София – Сергей Николашин и Вадим Биков.

Още по темата

От информацията на прокуратурата се разбира още, че нерегламентираната дейност на “търговските представители” е осъществявана от 2016 г. насам. Тогава у нас е бил само Николашин, докато Биков пристига в България миналата година. Това ясно показва, че макар българските власти да предприеха радикални мерки, руската страна по никакъв начин не се отказва от опитите си да влияе върху процесите у нас и особено върху евро-атлантическата ориентация на България, а оттам на Балканите. За това говорят и доказателствата, които са събрани срещу двамата, чиято активност може да се обобщи в три направления. Всичките свързани с отбраната и военната ни промишленост.

Установено е, че Николашин и Биков са търсили класифицирана информация за плановете за модернизацията на въоръжените сили. Тук несъмнено попада и информацията за възможностите и капацитета за поддръжката на новите
самолети F-16, блок 70, чието пристигане се очаква след няколко години, както и за намеренията на армията ни да се сдобие с безпилотни самолети.

Второто направление, по което руските разведки са работили, е идентифицирането и влизането в контакт с ключовите служители в МО, от които зависят обществените поръчки и сключването на договори с чуждестранни контрагенти. Тук освен военен руската страна има и чисто финансов интерес. Макар България отдавна да е член на НАТО, страната ни продължава да плаща огромни суми на Русия за ремонт на старата техника. Не са малко примерите и за некоректно изпълнение на договори от руската страна, както и за некачествени ремонти. Дългите години на руско влияние и изградените зависимости обаче често поставят българските въоръжени сили в ситуация, при която не в София, а в Москва се определят изпълнителите на ремонтите на остарялото съветско въоръжение.

Особено любопитно е третото направление, по което руските военни разузнавачи са действали – придобиването на секретна информация за българската отбранителна промишленост, нейните производствени възможности и плановете й за развитие. От стратегически, политически, икономически и военен интерес за руската страна е България да изгуби традиционните си пазари на качествена и сравнително евтина продукция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


299
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
209
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Русия до 1917 година преследваше руската интелигенция, руската работническа класа.Русия беше една тоталитарна и полицейска държава.
208
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До всеки българинГЕН. Владимир Заимов
207
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Русия беше слаба и зависима от запада държава до 1917 година.Англия, Австро-Унгария, Германия управляваха Руската империя.Руската империя загуби войните с Япония, Германия.Англия обвинява руския цар в диктатура.
206
9
 
15
 
! Отговори
mgg преди 3 години
Русия беше велика и уважавана държава до 1917г.След революцията стана комунистическа-фашистка диктатура , а тово продължава в някаква степен и до днес.Ние разбира се трябва да уважаваме руснаците за това че са ни освободили от Турция , но не знам защо трябва да се кланяме на тази комунистическо фашистка държава , която и самите руснаци вече мразят и ненавиждат
205
8
 
18
 
! Отговори
Гого преди 3 години
Трябва и по един шут отзад за изпроводяк на тея ! Русия е една тоталитарна държава, която не зачита човешките права и живот. Меси се в съдбините на близки и далучни народи и естествено ги води към упадък.
204
11
 
24
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
До Патриот.... Русия не ни е враг..... Напротив, от Съединението до днес Русия и такива патриоти русофили като теб сте най-големите врагове на България и българите.
203
8
 
22
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
До Анонимен..... тук са настроени русофобски..... Русофоби няма. Русофоб е термин, с който руските мерзавци наричат всеки, който се противопоставя на агресивните руски имперски интереси. Русофоб е всеки, който е против маниакалната идея, че руснаците са уникална и богоизбрана нация, имаща някаква особена мисия в света. Русофоб е всеки, който не споделя руското виждане, че света трябва да им се подчинява и да им лиже задниците. Така, че според руските целият свят, освен тях и технит
202
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ох тука едни разбирачи. Тя Русия разбираш ли само доброто ни иска- да бе:))))))))))))))))). Колкото платените драскачи разбират от това което пишат:))))))))))))))))))
201
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много ме кефи, кога пъп-чиви пуб-ери, дето пишат на тролски, се опитват да коментират неща от който меко казано не разбират. Не са живяли по соц. време и незнаят за купонната система. Не знаят кога милицията е биела здраво. Но това са платените .... просто си вършат работата:))))))))))
200
12
 
6
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
без съобразяване с историческата истина, а тя е, че България нито е имала намерение да воюва с руснаците, нито е имала такава възможност.-----Няма как да знаеш каква е историческата истина, нито какви са били възможностите. Всяка държава на мястото на СССР, би постъпила по същия начин.
199
17
 
8
 
! Отговори
Патриот преди 3 години
порпагандна статийка да се оправдае поредния позор на американската колониална амбразура !Русия не ни е враг ,американския окупатор е!Шпионирали ни смепните Ф 16 дето още ги нямаме даже!Пределно ясно е ,че американските им господари са ги натиснали за този поредин цирк с измислените им 'руски шпиони'
198
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
повечето тук са настроени русофобски ,,,., все едно че руснаците са изтребели милиони индиански племена и са ги довели до пълното им изчезване, а не американците...., но това е тема "табу" за тях
197
5
 
19
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
До Сата НАТО..... с игрите си ни остави без изтребители за следващите 3 години.... Руският агент Радев с игрите си около Грипен забави обновяването на бойната авиация с 3 години приятелю. Това е истината. А за газопровода си прав. Той обслужва единствено руски и сръбски интереси и Българите ще почне да печели от транзитните такси едва след 25 години, когато изпрати 3 милиарда заем взет за построяването му.
196
6
 
13
 
! Отговори
Ани преди 3 години
Аз затова смятам че е въпрос на национално достойнство да се лишим от предателя Президент и да кажем с високо вдигнато чело на другите страни и народи че сме се отърсили от русо-филистичната проказа.Нека бъде България!
195
14
 
4
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Истинският диверсант на руснаците е Борисов, който им строи газопровод и който с игрите си ни остави без изтребители за следващите 3 години
194
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От изявлението на Гешев си личи тъпототата която го е обявила. Кви ф16 кви 5 Лв. Направо си го кажете става дума за опитите на ВВС да реанимират МИГ29 единствените ни самолети .Опитите с Полша се провалиха тотално. Сега ще плащаме на Турция да ни варди небето .А Гешев работи за прасето което е изпълнителен директор на сокола а той е валията на ***
193
2
 
18
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
До всеки българин.... е руски шпионин..... Не бъркай русофилите с българите. Русофилите никога не са били и никога няма да бъдат българи.
192
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До всеки българинВсеки истински българин има за мисия да защитава българското, а защитата на българското минава през защита от руското.Ето защоХр. Ботев "Россия, тая мнима защитница на славянството, тя употребява още по-радикални средства, за да изтрие от лицето на земята българските колони"Букурещ, вестник "Знаме" г. , 4 април 1875 г. бр. 13 с. 51
191
14
 
3
 
! Отговори
всеки българин преди 3 години
е руски шпионин
190
3
 
15
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
До Поп Грую..... защо очаквате руснаците да не шпионират подлите бълxapистански мекерета? Натовски.... И кое е подлого на българите бе русофилче? Че не клякаме в краката им и не им чисти ботушите с език, както правите вие?