Кои са руските шпиони в България, за които прокуратурата съобщи?

Тяхната дейност била свързана с F-16 и саботажи
Обновена: 24 сеп 2020 08:25 | 24 сеп 2020 08:25, Нели Христова
299
Кои са руските шпиони в България, за които прокуратурата съобщи?
Снимка: Pixabay

Прокуратурата разкри вчера, че двама руски дипломати са извършвали разузнавателна дейност на територията на България. Според "24 часа" става дума за заместник търговските аташета в представителството на Москва в София – Сергей Николашин и Вадим Биков.

Още по темата

От информацията на прокуратурата се разбира още, че нерегламентираната дейност на “търговските представители” е осъществявана от 2016 г. насам. Тогава у нас е бил само Николашин, докато Биков пристига в България миналата година. Това ясно показва, че макар българските власти да предприеха радикални мерки, руската страна по никакъв начин не се отказва от опитите си да влияе върху процесите у нас и особено върху евро-атлантическата ориентация на България, а оттам на Балканите. За това говорят и доказателствата, които са събрани срещу двамата, чиято активност може да се обобщи в три направления. Всичките свързани с отбраната и военната ни промишленост.

Установено е, че Николашин и Биков са търсили класифицирана информация за плановете за модернизацията на въоръжените сили. Тук несъмнено попада и информацията за възможностите и капацитета за поддръжката на новите
самолети F-16, блок 70, чието пристигане се очаква след няколко години, както и за намеренията на армията ни да се сдобие с безпилотни самолети.

Второто направление, по което руските разведки са работили, е идентифицирането и влизането в контакт с ключовите служители в МО, от които зависят обществените поръчки и сключването на договори с чуждестранни контрагенти. Тук освен военен руската страна има и чисто финансов интерес. Макар България отдавна да е член на НАТО, страната ни продължава да плаща огромни суми на Русия за ремонт на старата техника. Не са малко примерите и за некоректно изпълнение на договори от руската страна, както и за некачествени ремонти. Дългите години на руско влияние и изградените зависимости обаче често поставят българските въоръжени сили в ситуация, при която не в София, а в Москва се определят изпълнителите на ремонтите на остарялото съветско въоръжение.

Особено любопитно е третото направление, по което руските военни разузнавачи са действали – придобиването на секретна информация за българската отбранителна промишленост, нейните производствени възможности и плановете й за развитие. От стратегически, политически, икономически и военен интерес за руската страна е България да изгуби традиционните си пазари на качествена и сравнително евтина продукция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


299
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
189
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Поп ГруюОще един продажник.
188
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цялото руско посолство да се изгони от България! Не ни трябват тия бълхарници. ВЪН ЧЕПИГИТЕ ОТ РОДИНАТА НИ!
187
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не знам какво са шпионирали ,но едно е сигурно много алкохол са изпили.
186
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До USTrollКакто обикновено, червените можете само да копирате и крадете.:)))))))
185
6
 
12
 
! Отговори
redordead преди 3 години
той тия САтА НАто сигурно иска да въведат рублата тук и ще ти донесе от 9 извора вода да те убеждава, че най-голяма заслуга за кирилицата има Ленин...
184
4
 
10
 
! Отговори
redordead преди 3 години
Като бяха рашките тук бяхме 9 милиона, защото границите бяха затворени и не можеше да отидеш никъде без специални разрешения.Ако бяха отоворени по време на целият мракобесен режим, 89-та щеше да има тук 5 милиона агенти и роднитие им...
183
1
 
11
 
! Отговори
1 преди 3 години
До Сата НАТОСрам ме е, че "българин" може да оправдава агресията на една страна срещу собствената му родина с "формални" анонси, без съобразяване с историческата истина, а тя е, че България нито е имала намерение да воюва с руснаците, нито е имала такава възможност.Българин да напише, че защото са спазили "формалния" 48 часов срок преди да ни окупират, не било вероломно, е ПЕТНО върху българщината.Особено като се има предвид, че България де факто е била принудена от Хи*лер да се "присъедини"
182
3
 
12
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
До Анонимен.... руснаците не бяха влезли първи в България през 1944та, днес България щеше да е до Пловдив орязана от всякъде с една трета от днешната си територия.... Италия се беше със съюзниците в Европа и Африка и изпрати войски срещу Русия. Но там влязоха американците и Италия в края на войната имаше статут на страна победителка. За разлика от България дала 30 000 жертви във войната срещу Германия. Но у нас влязоха руснаците и ние имаме статут на победена държава.
181
7
 
11
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
Яростната и агресивна защита на Русия от страна на същества с български паспорти за пореден път доказва, че руските роби са най-големите българофоби и национални предатели.
180
5
 
6
 
! Отговори
haha преди 3 години
Армията ни е по-малка от полицията------Аха но армията ни е практически ненужна в тоя и вид. Не може да спре никой от съседите си. Полицията си требе на "управляващия елит" да го пази от 5 милиона гладни българи. Тоест полицията е необходимост поне за половин милион угоили се от народа си подръжници на ГЕРБ.
179
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Голям смях. Хванат ли е агента на Русия Боко Бокасата!? Той подари на руснаците активите на КТБ/взема си дела ,де/, подарява Руский паток за 3 милиарда, 10 години не събира данък печалба от Лукоил-около 10 милиарда. Ремонтира руските бракми, подари на Русия 1,5 милиарда за АЕЦ Белене-ТА КАКВО ТОЛКОВА СА СТОРИЛИ ДВАМА НЕЩАСТНИ ТЪРГ. ПРЕДСТАВИТЕЛИ !?Ми да изгоним като персона нон грата Бокасий...ТОЙ Е ГЛАВНИЯ РУСКИ АГЕНТ В БЪЛГАРИЯ!
178
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
България обяви война на великите сили, не участва в нея с бойни действия, само логисточно помагаше на германците, но беше на страната на победените. Ако руснаците не бяха влезли първи в България през 1944та, днес България щеше да е до Пловдив орязана от всякъде с една трета от днешната си територия.
177
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Сата НАТОРуснаците не са имали нужда от никаква вероломност, тъй като са били десетки пъти по-силни.Дошли са на брега на Дунава и най-откровено са ни обявили война.---Преди това България обяви война на Русия. А след това не Русия, ами САЩ бомбардираха в България без причина цивилно население и градове и избиха няколко хиляди българи - жени, деца, старци.
176
3
 
5
 
! Отговори
До Недоразбрал преди 3 години
Ами можеще и да помогнем на швабите при Сталинград,ама можеше и да има избити 200 000 българи и пленени 100 000. Швабите щяха да ни пуснат като пушечно месо.Можеше ислед това при подялбата след войната,като активно участвали да ни отрежат от териториите и да дадат на гърци и румънци.Кво е можело, не се знае.
175
6
 
8
 
! Отговори
САТА Масква преди 3 години
Изгарям от любопитство що за *** може да си, да си готов да подпалиш собствената си къща за да направиш кефът на някакви м,анг,али на другия край на света!!Що за водещ лозунг в жалкия ти животец,Не сакам на мен да ми е добре,а сакам на руснаците да им е още по добре??!!Жена ти ли е рускиня,досието ти в КГБ ли е дълго,парите на Импексова ли са бол,омразата към Европа и любовта към Евразия ли е,странна ...
174
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да вземем, например, руския газ. Висококачествен, тече по тръбата, със стабилни доставки, без всякакви втечнявания-изпарявания. И струва примерно 160 долара на 1000 кубични метра . И има американски газ. С (обективно) по-лошо качество, трябва да се вози на танкери, да се харчат сума пари за фрахт и за поддръжка на терминалите. И струва около 250 долара.
173
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В България няма какво да се шпионира. Васалите просто участват в масовата акция срещу Северен поток 2.
172
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Тяхната дейност била свързана с F-16 и саботажи"Ама това сериозно ли?
171
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Страхотни сме. Армията ни е по-малка от полицията,нямаме самолети да дежурят в небето, нямаме и ракети да го пазим, флота се разпада - подариха ни едни стари италиански корита, поръчахме си стари скъпи самолети,които ще дойдат евентуално след 4г.,ама ги платихме предварително и т.н и т. н.
170
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кучето което Борисов подари на Путин е български шпионин,но руснаците не са го разкрили.Само Путин и Доган получиха куче от Борисов.