Проф. Иван Чалъков: Пробите за COVID-19 не се взимат правилно

Според специалиста 40% от тестовете са компрометирани
25 сеп 2020 21:30, Нели Христова
52
Проф. Иван Чалъков: Пробите за COVID-19 не се взимат правилно
Снимка: БГНЕС

Кой може да провери бройката на обявените заразени от коронавируса? Срещу всички, които сме на друго мнение, се изправи една вирусологична полицейска бухалка. Тази бухалка я държат чиновници, хора, които нямат нищо общо с проблема. Този мач го играем всяка година", обяви пред БНР проф. Иван Чалъков, изтъкнат специалист по "Уши, нос, гърло", ръководител на клиниката по УНГ в болница "Царица Йоанна-ИСУЛ".

Още по темата
Неговата теза е, че ако се проследи пътят на парите, ще се види накъде отива коронавирусът. По думите му "става дума за вирус на грипа, разликата е, че е нов щам и иска по-дълго време за създаване на колективен имунитет".

"Всеки ден се съобщава брой на оздравели. Това е оксиморон. Не могат да бъдат оздравели, след като не са били болни. С изключение на няколкото души, истински болни. В момента имаме около 30 души в реанимационните отделения. Не се казва с какви придружаващи заболявания са тези болни. Те от какво умират?“, запита професорът.

Той допълни: "Доказано е, че пробите не се взимат правилно. В дихателния епител има ресни и там се намира вирусът. Тампонът през носа не е проста работа. Там трябва много внимателно да се работи. Не трябва да се взема с памучен тампон. Когато материалът се взема от място, където няма дихателен епител, не правите нищо. Това прави около 40% от пробите компрометирани“.

Проф. Иван Чалъков подчерта, че няма втора вълна, а спорадични огнища: "След две-три години този вирус ще влезе в обикновената противогрипна ваксина... През 2009-2012 година в света не бяха заразени 80 млн. души, както е сега, а 2,5 млрд. души. Тогава никой нищо не каза", заяви още професорът.


52
Още от Общество
Психично болна и агресивна жена тормози Дряново
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
А как се проявява коронавирус в носа,в ушите,че също отделно в гърлото преди да се премести съответно до следващите проводи за въздух,вода,храна,че да се настани до важни органи от системи,чак до клетките,които са различни по обвързвания,тъкан,вид,предназначение,функции,производство на органични съединения по веригите на съществуване как хранително-питателна среда с принципите за създаване и условията за образуване по динамики на процесите в развитие с отделянето на излишни и вредни отпадъчни.
47
4
 
2
 
! Отговори
Аз преди 3 седмици
Ейййй, големи експерти, специалисти, разбирачи и професори в тази държава. А как един от тях след като толкова разбира не разработи ваксина или лекарство против вируса. Дай на българина да филосовства.
46
9
 
3
 
! Отговори
доктор преди 3 седмици
До Ivooo33
Мнооого ги разбираш нещата. Доказано е че само маската помага на този етап. Тази война е - всеки за себе си. Ти решаваш дали ще пазиш себе си и тези около теб.
45
0
 
4
 
! Отговори
D. преди 3 седмици
Беше ми предложено да участвам в борбата срещу корона-вируса, но аз не съм лекар по специалност. и реших да стоя на страна. Освен това, вземането на така наречените проби ми изглежда болезнено, а колкото благородна да е дадена цел, има неща, които не мога да причиня.
44
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
ясно е че Бя е пълна с 80% деввили , Израел затваря държавата, имаш правп само на 1000 м да се отделиш от къщи,но ние сме ербап, целия сват са луди само ние най трезвите.
43
3
 
2
 
! Отговори
до44 преди 3 седмици
казах ти просто 7% , а Мангъра говори за така наречения стаден чак при 70%.
Твоите стъкмистики с т клетъчен имунитет си ги пази за себе си да се самозалъгваш. Шведските експерти ясно го казаха, не очаквахме да е толкова малко, просто Сгрешихме в очакванията си.
42
3
 
10
 
! Отговори
Доктор преди 3 седмици
Проф.Чалъков е леко смахнат,но е симпатяга.Професионалист от високо ниво.Добре е да слушат какво казва,особенно многознайковците и да мислят след това преди да се изказват.
41
15
 
12
 
! Отговори
Ivooo33 преди 3 седмици
Виждам , положението е отчайващо. Всеки ден влизайки в Кауфланд , фантастико или произволен хипермаркет виждам десетки капути да носят маски , при положение че редица пъти вече бе повторено и абсолютен факт : НОСЕНЕТО НА МАСКА ОТ ЗДРАВ ЧОВЕК Е ВРЕДНО! Дишате си въглеродния диоксит и си свиркате!
40
9
 
6
 
! Отговори
ЦРВ преди 3 седмици
Страшно е, когато медиците говорят с политическите си пристрастия. Престават да са лекари дали клетва да не вредят. Поредният пример е в тази статия. Играч от мангърския отбор.
39
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Помня го от студент. Беше още асистент, водеше ни упражнения. Един ден таман ни разправяше за травеститите дето видял край Булонскио лес и влиза негов колега.... ....Ааа, ти ли си, вика... ...ела, ела, таман си говорихме за п.д..раси....
...стана и депутат от ВНС, от БСП-то...
38
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
38,
Човека ви каза , че яко шъ мрeте и не му повярвахте. От какво съм мре е друг въпрос. Дължите извинение на генерала
37
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
36, нека говорим с факти
В Швеция на ден умират около 250 човека при 10+ милиона население, така е било през последните 5 години, така е и сега през 2020 с леко завишение през април и май. Няма 6000 хил починали+ спрямо предходни години.
Защо в България умират по 300? Данните са от НСИ на двете държави.
Как си обясняваш тези цифри?
36
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
никакъв имунитет не изградиха в Швеция, едва едва до 7 процента както някой го написа. За 7% 6000 умрели, за 70% ?????май 60000, на 10 милиона, тоест на 1000 , 6 са обречени
35
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Като цяло българина е доста мръсен и безотговорен. Дори и без ковид, когато е болен грухти в лицата на хората, не слага маска когато кашля, храчи и плюе по улиците, за метнатите фасове и плютите семки няма и да говоря. А като добавите и калпавото миене на чаши и посуда в заведенията, искам да ви кажа че сме се натръшкали от воле от всичко дето върлува. Давате пример със Швеция! А да сте видяли швед да се храчи по улиците? Да сте видяли шведка да си мятка угарката от цигара на детската площадка!?
34
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
29, защо лъжеш? Тегнел 1000 пъти повтори на пресконференциите, че никога не е казвал, че е сгрешил.
33
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Момчета спрете се, в Швеция никога не имало проблем с епидемия от Ковид 19. Такова чудо дори не е започвало там ;)
32
9
 
7
 
! Отговори
Градски селянин преди 3 седмици
Предлагам шведския модел първо върху децата, внуците, родителите и всички роднини до девето коляно на мангър, Първанова, 7/8 и всички като тях, включително и тоз доктор. След доказателствата за Стаден (семеен) имунитет всички ги следваме. Дали обаче ще се навият???
31
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
самия леларски съюз ,шефа на Пирогов помоли, медийте да спрат да дават трибуна на една шепа *** с бели престилки, да вкарват населението в разнобой и съмнения.
30
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Аз вместо бих се загрижил за друго, как в една Швеция средната продължителност на живот е 84 години(2019 година) и при население над 10 милиона на ден умират 250 човека, така беше и 2020 с леко завишение през април и май. В България умират по около 300...
29
4
 
4
 
! Отговори
до19 преди 3 седмици
абе стига приказвай лъжи за таз вечер Швеция, едва 7% са със изгрден имунитет в Швеция, има го документирано как националния им вирусулог го заяви, сгрешихме.Пак те пита ам 6000 и 780 кое по ти харесва. сам си противоречиш. Казваш заразени 98% малцинстеата а в същото време ми казваш че швeдuте си изграждали стафен имунитет.