Разплатена е 70% от безвъзмездната помощ за малки фирми

Какви ще са бъдещите схеми за подкрепа?
Обновена: 25 сеп 2020 20:22 | 25 сеп 2020 20:22, Веселина Йорданова
6
Разплатена е 70% от безвъзмездната помощ за малки фирми
Снимка: Dnes.bg

70% от безвъзмездната помощ за микро- и малки предприятия е разплатена. Очаквам до края на месеца да я разплатим напълно, а в рамките на следващите 2-3 месеца да разплатим и програмата за подкрепа на средни компании. Това заяви зам.-министърът на икономиката Стамен Янев на среща с Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

На нея са били обсъдени предложенията за инвестиране на допълнителни финансови средства от Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" за преодоляване на негативните последици от пандемията Covid-19 и новия инструмент за възстановяване "Следващо поколение ЕС".

За следващия програмен период страната ни ще разполага с възможност за достъп до финансов ресурс в размер на 29 млрд. евро. Освен средствата по Многогодишната финансова рамка - 2021-2027, които ще са на обща стойност 16,7 млрд. евро, се очаква да заработи и новият план с антикризисни мерки на ЕС - Next Generation EU, с бюджет за България от над 12,3 млрд. евро.

Страната ни ще получи и допълнителни целеви средства за подкрепа на изоставащите региони в размер на 200 млн. евро.

Надявам се, че до края на 2020 г. ще успеем да дадем старт и на двете процедури по механизма ReactEU. Едната е насочена към подкрепа на МСП за възстановяване и потенциален растеж и е с бюджет от 200 млн. лв. Втората е за цифрови и зелени иновации, а нейният капацитет е 191 млн. лв., заяви заместник-министърът на икономиката.

По думите на Стамен Янев с участието на Асоциацията на индустриалния капитал в България и в рамките на месец ще стартират две нови процедури за безвъзмездна помощ, които са насочени към т. нар. "големи малки" предприятия и за адаптиране на производствени процеси и условия на труд при Covid-19, както и на договаряне на схемата за увеличаване на производствения капацитет на малките и средните предприятия.

На срещата Асоциацията обсъди с министъра и своите десет предложения за подобряване на бизнес климата, намаляване на административните прегради и по-доброто регулиране.


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
Гигов преди 1 месец
И да оставите парички за местния шариф,крадец,лъжец и убиец, Шапо от с.Енево Шуменско.Че то на *** ако не дадете на кого друг?????????????
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
еха некадърниците връзкари чалгафони сега ще присвояват парите на европейските данъкоплатци и ще обясняват колко са велики
4
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз който питам никой не е взел и стотинка. Как и къде да тези 70% от многото млн лв?
Пак ли окрадоха парите? Защо ли не се учудвам
3
1
 
2
 
! Отговори
бл.134 в Зап. парк преди 1 месец
Искаме още! Искаме още!
Ромите и китайците да работят!
2
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пълна лъжа!
Който не е в шайката не е взел и лев!
1
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Интересно е на кого е "разплатена"... Кога ке сбраха кога си разпределиха "разплащанията"...

Спонсорирани публикации