Решение на кризата ли е експертният кабинет?

Експерти: Конфликтът премиер-президент не може да бъде преодолян
Обновена: 25 сеп 2020 23:27 | 25 сеп 2020 23:26, Веселина Йорданова
47

Премиерът Бойко Борисов коментира, че експертен кабинет е правилен, ако има висока политическа култура във всички. Може ли такъв да бъде решение на политическата криза?

"Експертният кабинет действително е решение, от което има заинтересовани политически субекти - най-заинтересованият е ДПС. Има потенциал", коментира политологът доц. Мария Пиргова в "Денят ON AIR".

По думите ѝ ГЕРБ не е заинтересована от това, но ако кризата се утежни, може да се отиде на експертен кабинет вместо на предсрочни избори. Според проф. Антоанета Христова ще има съпротива срещу експертен кабинет.

"Между президента и министър-председателя има дълбок конфликт, който категорично не може да бъде преодолян. На въпроса дали тези хора могат да диалогизират, моят отговор е не", категорична бе тя.

По думите ѝ експертният кабинет би могъл да бъде решение, но при това отношение на институциите не е възможно да се намери медиатор, който да бъде приет от едната и другата страна равнопоставено.

"В България в момента почти е невъзможно да се намерят такива личности, които могат да онагледят черно-бялата визия на двете институции", добави Христова пред Bulgaria ON AIR.

Тя се съгласи, че от ДПС имат интерес от експертен кабинет и натискат, за да може в дадена ситуация при определено разпределение на силите да отиграе тази карта.

Според Пиргова консенсусна фигура би могла да се намери.

"Експертен кабинет би бил изход. Дори фигури, които са принадлежали към една или друга партия, може да ги видим е неутрална позиция. Имаме определен политически елит и в рамките му се позиционират по определен начин хората", заяви политологът.

Гостите коментираха дали президентът Румен Радев иска да направи политическа партия.

"Трудно ми е да си представя, че той може да направи партия, на която да застане начело. Виждам негови експерти, които заявяват намеренията му във връзка с това, че ще предложи промени в Конституцията, но предлагайки ги, изтече като информация, че той ще чака политически сили да ги припознаят", заяви Христова.

По думите ѝ той търси своето оперативно политическо присъствие.

Доц. Пиргова изрази мнение, че Радев не би правил партия преди да има яснота за втория му мандат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само това липсваше.Да се даде власт на зеления чорап ,да прави служебно правителство. Това ,ако стане се връщаме пак в началото.Пет долара заплата и три пенсия.С всички екстри съпътстващи управлението на БКП-БСП.
40
0
 
2
 
! Отговори
MARIN NUNEV преди 3 години
ДА РЕШЕНИЕ. Е ..И ПЪРВОТО РЕШЕНИЕ НА ТОЗИ КАБИНЕТ СПИРАНЕ СУБСИДИИТЕ НА ВСИ4КИ ПАРТИИ ДАНИЯ Е БИЛА ТАКА С ГОДИНИ И СИ ДИГНАЛА СТАНДАРТА В ПЪТИ
39
0
 
1
 
! Отговори
ПЕНКО преди 3 години
КОЕ ПРАВИ НЯКОЙ ЕКСПЕРТ ПО НЕЩО СИ ????? СПОРЕД МЕН Е ПО- ВЯРНО , ЧЕ ПРЕТЕНЦИАЛИСТИТЕ ЗА ЕКСПЕРТИ СА СИ ЧИСТО И ПРОСТО - И З П Е Р К Т И !!!!!
38
0
 
4
 
! Отговори
Пян Гъ преди 3 години
Хейтъри, почнете да учите, да работите, да създавате семейства, да възпитавате деца, да спестявате и инвестирате. Ако все още не сте започнали. Никое управление няма да се погрижи за вас, ако вие сами не го сторите.
37
1
 
3
 
! Отговори
КРИЗА НЯМА преди 3 години
В КРИЗА Е САМО ЧЕРВЕНАТА СГ. АН , ЗАЩОТО НЯМА КАК ДА СЕ ДОКОПА ДО ВЛАСТТА..... И ДА УСТАНОВИ ДИКТАТУРА ПО ПУТИН СКИ!!!!В КРИЗА СА..... ЗАТОВА СИ ОБРАХА И СОБСТВЕНАТА КАСА А ИМАТ И ДА ВРЪЩАТ ДЪЛГОВЕ ОЩЕ ОТ ИЗБОРИТЕ... ХАХАХААА!!
36
1
 
3
 
! Отговори
експертите забягнаха преди 3 години
До КРИЗА НЯМАНародния съд ги разстреля а останалите забягнаха в чужбина! Ха върнете ги де!На ви сега експерти з само верните некадърници от БКП останаха за кадри!
35
0
 
3
 
! Отговори
Пян Гъ преди 3 години
До 36Точно така, но да добавим и това: да не би да няма парламентарно мнозинство? Или пък (както при Орехарски) най-голямата партия да е заобиколена и да не води управляващата коалиция? В какво точно се изразява кризата???
34
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Титлата професор у нас,се обезцени,защото ниско грамотни хора превърнали се в слуги на Борисов и компания,днес среднисти,пуцаджии,се окичиха с нещо незаслужено пред заглавията си.Мазни,вонящи на гранирано масло,кьораво и сакато,атакува опонентите на герберския началник.Някои,дори като родоотстъпници се пенят в студията на удобните за тях телевизии.
33
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Криза?Каква криза?Да не би да е станал 3000лв доларът?Банки ли има фалирали?
32
3
 
5
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 3 години
Експертен кабинет ДА , но само с експерти от БСП и ДПС. Е , в краен случай и с отровното трио.
31
4
 
7
 
! Отговори
НЯМА КРИЗА преди 3 години
КРИЗА ЩЕ ИМА АКО ГРИПЕНА И КРУШОВИЦАТА ЗАВЗЕМАТ ВЛАСТТА И ИЗТОЧАТ ПАРИТЕ НА БЪЛГАРИТЕ.ТОГАВА, НЕ У ГЪРЦИЯ.... ЩЕ ХОДИТЕ НА ПОЧИВКА У ЕВРАЗИЯ И ЧУКОТКА!!!
30
4
 
6
 
! Отговори
НЯМА КРИЗА преди 3 години
КРИЗА ЩЕ ИМА АКО ГРИПЕНА И КРУШОВИЦАТА ЗАВЗЕМАТ ВЛАСТТА И ИЗТОЧАТ ПАРИТЕ НА БЪЛГАРИТЕ.ТОВА Е ЦЕЛТА НА ТИЯ.... ЧЕРВЕНИ НЕГОДНИЦИ..!!!
29
4
 
6
 
! Отговори
Iozeff преди 3 години
До АнонименПрезидента е номер 1! Само той казва на винету без страх че е лъжец! Борисоффф отдавна е тръгнал към ада и връщане назад няма! Въпрос на време е да бъде изхвърлен на бунището нса историята! На запад вече никой не го смята за честен човек! Всички лазбраха че е нечестен и лъжлив! ОСТАВКА!
28
6
 
6
 
! Отговори
Iozeff преди 3 години
До НЯМА КРИЗАНяма какво да откраднат! Винету и компания отдавна откраднаха всичко даже и в аванс! ОСТАВКА! христова е елементарна,злобна и грозна герберска дърта лелка! Ако не взема от герп ,няма как да живее! Ха-ха! Пътници са борисоффф и неговата лидерска партиика!
27
8
 
14
 
! Отговори
НЯМА КРИЗА преди 3 години
КРИЗА ЩЕ ИМА АКО ГРИПЕНА И КРУШОВИЦАТА ЗАВЗЕМАТ ВЛАСТТА И ИЗТОЧАТ ПАРИТЕ НА БЪЛГАРИТЕ.ТОВА Е ЦЕЛТА НА ТИЯ...!!!
26
9
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Професьор Христова ВИЕ сте следващата ППК./Проста Професор К......../
25
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 27А служебно правителство какво е ?...Зайчарник на президента за ударно пълнене на чекмеджета и яко дйм !
24
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако на за президентските избори се предложи един интелигентен кандидат Фигуранта ще изчезне от монитора и никой няма да се сеща за него освен, когато иска да псува.
23
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В момента си има нормално законно правителство!Радеф е метежник!А ДПС иска да краде!
22
4
 
18
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
Експертен кабинет не е решение на нищо.Еккпертен кабинет е официално измиване на отговорност за голямо крадене. Справка: беров.