Здравният министър докладва на Борисов: Епидемията е под контрол

Премиерът разпореди: Отново брифинги, но 1 път седмично
Обновена: 25 сеп 2020 14:38 | 25 сеп 2020 14:38, Красимир Ангелов
141
Здравният министър докладва на Борисов: Епидемията е под контрол
Снимка: МС

България е на 26-о място по заболеваемост на 100 000 души от населението от COVID-19 в Европа, като страната ни продължава успешно да държи развитието на епидемията под контрол и не се позволява претоварване на здравната система. Това докладва министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на премиера Бойко Борисов по време на среща на Националния оперативен щаб в Министерския съвет.

Още по темата
По време на заседанието стана ясно, че на национално ниво е осигурен и необходимият ресурс от предпазни средства и медикаменти за срок до 6 месеца напред, отчитат от пресслужбата на Министерския съвет.

Здравният министър посочи, че България, заедно с още три страни, са единствените в Европа с отрицателна тенденция от минус 6,5% по отношението на новорегистрираните случаи през последните две седмици. Докато за същия период средната тенденция в Европа е за покачване от плюс 22%. „Готовността на здравната ни система продължава да е на високо ниво“, посочи министър Ангелов.

"В България много добре се управлява прилагането на мерките за справянето с коронавируса. Така, че към момента абсолютно нищо не налага различни мерки от тези, които имаме", акцентира министър-председателят Бойко Борисов. Премиерът отново бе категоричен, че няма да се правят КПП-та и опроверга всякакви спекулации за затварянето на градове и въвеждане на нови ограничения за хората.

Борисов изтъкна, че държави с по-строги мерки от тези в България, в момента са с много по-лоши показатели от нас.

Министър-председателят разпореди да се възобнови практиката за предоставяне веднъж седмично на медиите актуална информация за епидемичната ситуация у нас на брифинги с оглед и на започващите сезонни грипни и вирусни инфекции.

"На първо място ни е важно здравето, на второ – да запазим икономиката да работи“, подчерта Борисов. Той добави, че благодарение на мерките 60:40 и 80:20 са запазени близо 300 000 работни места и изрази специална благодарност към всички доктори, сестри, лаборанти и санитари за денонощните им грижи във времето на пандемия. "Увеличението на заплатите в РЗИ и социалните служби с 30% е абсолютно изработено, заслужено и оценено от хората", категоричен бе българският министър-председател.

В хода на срещата финансовият министър Кирил Ананиев докладва на премиера, че в проектобюджета за догодина са предвидени средства за заявените в Европейската комисия бройки ваксини, както и ресурс за осигуряването на лични предпазни средства и дезинфектанти. Гарантирано е също изплащането на подкрепата от 1000 лв. на хората на първа линия в борбата с коронавируса, като ще бъде удължен срокът за получаване и ще бъде разширен обхватът на медицинския и немедицинския персонал, имащи право на подкрепата.

Председателят на Националния оперативен щаб и началник на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски посочи, че ситуацията във въоръжените сили също е под пълен контрол и не се допуска разпространение на заразата при курсантите и учебният им процес е в ход. Директорът на столичната РЗИ д-р Данчо Пенчев докладва, че обстановката в София по отношение на коронавируса е спокойна и регионалните здравни инспекции имат готовност да предоставят предпазни средства при поискване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
0
 
2
 
! Отговори
Minuva42 преди 3 години
като е под контрол, да я спират вече.
116
0
 
3
 
! Отговори
Бибо преди 3 години
290 ЗАРАЗЕНИ ПОД КОНТРОЛ. 30 ЗАРАЗЕНИ МЕСЕЦ АПРИЛ ЩАБ КПП СТОЙ ВЪВ КЪЩИ. ВСИЧКО Е ПРОБА ГРЕШКА.
115
0
 
8
 
! Отговори
--- преди 3 години
Оставка гербави фашисти. Гаврите се с учениците. В малките междучасия не ги пускате навън.
114
1
 
7
 
! Отговори
Bлк преди 3 години
Не е приготвил чувалите тази гад. Този си е престъпник ощ като началник на Медицинска академия. А сега с преторианци около себе си мачка и хората.
113
0
 
1
 
! Отговори
Уточнение преди 3 години
До Лилчо ЛюляковиИ Димо Гяуров е "генерал".От лейтенант-генерал! Твоя "генерал" е направо НапАлеон!
112
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
гербераска калинка и мухобойко недоразумението крадливо
111
2
 
8
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
Уж беше пандемия,сега епидемия,а утре-разкрита една голяма световна лъжа!
110
2
 
8
 
! Отговори
БОЕЦ преди 3 години
До МилаАМИ ТАКИВА СТЕ--ПРОСТИ НИТО ЕДИН ПРОТЕСТ СРЕЩУ МАСКИТЕ КОИТО ДОКАЗАНО НОСЯТ ПРОБЛЕМИ НО НЕ И ПОЛЗИ *** НАРОД ---СЛАБИ УПРАВНИЦИ---СЛАБА ДЪРЖАВА----КОЛОНИАЛНА ЗАВИСИМОСТ-----ТОВА Е
109
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Здравният министър от какъв пол е? Спи с мъже, гримира се, ходи с начервени устни и си слага ботокс.
108
0
 
7
 
! Отговори
незнайко преди 3 години
До АнонименМНООГО ТОЧНО----НЯМА ПРОБЛЕМ НО ТОЙ ---ВСИЧКО Е ПОД КОНТРОЛ ИДВА ВИ КРАЯ ЛЪЖЦИ И БЪЛГАРОУБИЙЦИ
107
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
НЕ ВИ ЛИ ПРАВИ ВПЕЧАТЛЕНИЕ ЧЕ БОЙКО И ЦВЕТКА И ФОНДЕРЛАЙНЕРКАТА НАПОСЛЕДЪК СЕ ПОДВИЗАВАТ БЕЗ МАСКИ-ТОВА НЯКАКЪВ НОВ ДВОЕН КОВИДЕВЕТНАЙСЕ СТАНДАРТ ЛИ Е ЕТО НА СНИМКАТА ВСИЧКИТЕ МИНИСТРИ С МАСКИ *** ТЕ СА НЕЩО ВТОРО НИВО САМО БОЙКО БЕЗ МАСКА И В НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ Е ТАКА, ХОРА БДЕТЕ ТОВА Е СЕРИОЗНО...
106
8
 
3
 
! Отговори
Лилчо Люляков преди 3 години
Генералът е единственият свестен на тая маса. ББ го насади лошо с тоя щаб. Но той е само до края на годината. После ще има интересни развития.
105
0
 
7
 
! Отговори
Лили Барута преди 3 години
Тоя да не е ударил две " Сливенски перли" и после да е отишъл да рапортува?
104
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ясно , че всеки ще се оправя като може . Ако се разболее , ще се надява да го кара леко Щели да пускат зрители в залите После как човек да им се връзва за мерки и каквото и да е
103
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Епидемията не е под контрол докато не спрат да умират хора всеки ден.Всички казват е какво от тва 10-20 трупа всеки ден нищо не е.Пичове това е една сериозна купчина трупове месечно нещо като малък хълм от мъртви тела."....... ...... ........Пич, ти имаш ли идея, че всеки Божи ден у нас умират 300-350 човека - от най-различни болести и по най-различни причини (и тези ОТ ковид, не С ковид са пренебрежимо малка част). А сега си визуализирай каква купчина трупове месечно е това...И?
102
3
 
3
 
! Отговори
Тим преди 3 години
До 102Абе, човече, броят на заразените зависи от направените тестове. Това изобщо няма значение. Проблемът е голямата смъртност! Слагат ни на 2-ро място по смъртност, но да не забравяме, че разликата с 1-вия е пренебрежимо малка! Не е ли по-важно хората да оцелеят!
101
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Очаквам с невиждана ярост да се усвоят едни пачки с евро,ще ни затворят зимата,и който има мазнинка добре,другите много поздрави на свети Петър,на всичкото отгоре ще ви пишат жертви на ковид!
100
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каква епидемия, тия пак си приписват заслуги за нищо.
99
6
 
14
 
! Отговори
Док преди 3 години
Аре, циркаджиите отново на манежа- клоуна мутафчийски, конферансието боко, балерината коце, уж под контрол, но два месеца ситуация, уж много добре, ама заразените .... а бе какъв е този термин заразени, бе ***! Заразен си , ако си в епидемично огнище, доказано контактен с болен. Тези хора са Вирусоносители, без клинични прояви, клинично здрави, както са вирусоносители на херпес симплекс или херпес зостер... Аман от медицински неграмотници, *** гербаджийски ***....
98
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
*** мутра какво си играиш на контролен отговорник ськаш те е грижа само за мънгизите си отговорен не те иска никой