От какво в действителност са направени кренвиршите?

Снимки на съдържанието им под микроскоп предизвикаха нова полемика
26 сеп 2020 07:37, Елка Василева
133

Снимки на съдържанието на кренвирши под микроскоп предизвикаха нова полемика в социалните мрежи.

Кокошката или яйцето или какво се съдържа в кренвиршите са може би двата най-задавани въпроса, на които трудно може да се даде отговор. Въпреки че почти ежедневно се консумират тези месни продукти, темата какво съдържат те се разпали отново, след като бяха публикувани снимки на страницата на МУ София. Опасно ли е да се ядат кренвирши и какво съдържат те, се пита в репортаж на Bulgaria ON AIR.

За да отговорим на въпроса какво съдържат кренвиршите, отиваме в близкия магазин със Сергей Иванов от "Активни потребители". Въпреки митовете и легендите за това какво се използва в производството им, няма закон, който да регламентира съставките конкретно.

"Няма точно законодателство какво трябва да съдържа. Има технологични ограничения, или какви Е-номера не трябва да съдържат, или ако се влагат в какви количества са", обясни Иванов.

За да проверят какво има вътре, специалисти ги гледат под микроскоп. Резултатите са качени на Facebook страница, която се казва "Медицински университет София патология". От пробите става ясно, че в кренвиршите има кости, кожа, хрущяли и растителни клетки.

"Няма как в един колбас, какъвто и да е той, да се съдържат тестиси. Извинявайте, но прасетата в България от малки се кастрират. Никой не използва такова месо, защото то мирише. Защо тези хора не излязат с лицето си и да кажат как са взети пробите, как са изследвани. Има ли други проби, които да стоят и да се направи повторен анализ. Това са някакви измислици, които целят да компрометират продукта", заяви д-р Диляна Попова от Асоциацията на месопреработвателите.

Тъй като след всяка от направените проби е написана и търговската марка, според Асоциацията на месопреработвателите фирмите могат да потърсят правата си в съда.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
1
 
16
 
! Отговори
м.в. преди 3 години
Не купувам , защото са отвратителни.
81
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
и аз съм правил експеримент с уличните котки пред блока, имаме 8. Вземам им един евтин салам, тип кучешка радост (не му знам името) - не го ядат!Дюнерите са същата работа, никой не знае какви тайни има вътре и с каква гадост се тъпчете. Хора разберете че от здравето по важно няма и по-добре яжте месо 2 пъти в седмицата и другото зеленчужи от колкото 5 дена месо ***. Забелязвате ли че има аптека на всеки ъгъл и всеки е болен от абсолютно всичко.
80
1
 
12
 
! Отговори
ХХЛ преди 3 години
Много рядко купувам, за да си припомня вкуса от детството. Гледам да не са от най-евтините, иначе е ясно че се приготвят от остатъчни животински карантии - тези които на село обикновено се изхвърлят.
79
2
 
22
 
! Отговори
До 84 преди 3 години
Имах котарак и даже всякакво пилешко филе не ядеше. Направихме си експеримент с комшийката и тя донесе домашно. Подуши го, изръмжа и го захапа, като междувременно се оглеждаше дали няма някой наоколо да му го вземе.
78
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дали животните го ядат , или не - не е кой знае какъв показател.Вие ядете ли животинска храна ?!? Защо очаквате животните да ядат нашата храна пълна с подправки ?
77
24
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вкусно ти е - ядеш.Не ти е вкусно - пропускаш.Какво има вътре - много важно...
76
1
 
22
 
! Отговори
Практиката преди 3 години
показва, че когато сме на лов и на кучетата им се даде кренвирш, те само го подушват и се отдалечават от него без да го ядат.
75
0
 
9
 
! Отговори
Handel преди 3 години
До АнонименХартията е скъпа!
74
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Странно,за хартиени продукти нищо не споменаха.А вероято има?????
73
3
 
36
 
! Отговори
Наблюдател преди 3 години
Правилно д-р Попова! У нас прасетата се кастрират. В други държави обаче (например Англия) прасетата масово не се кастрират. Това е и отговор на въпроса откъде са се взели тестисите в нашите кренвирши. Внос на отпадъци от EU!
72
0
 
25
 
! Отговори
Съдията Дред преди 3 години
НЯМА да си потърсят правата в съда , освен ако не са готови да платят огромни суми за манипулиране на резултати от експертизи ,за прокурорски и съдийски подкупи .Нали ако отидат в съда ще трябва да разкрият С ПОДРОБНОСТИ от какво правят кремвиршите . И да обясняват. Най-много да дадат някой лев за положителна ПР акция по медиите и да купят няколко тролски гласа да им хвалят стоката и да ругаят тези които се съмняват в "качеството" на продукцията им.....
71
0
 
31
 
! Отговори
ведфсд преди 3 години
единствения продукт направен от "месо", който след топлинна обработка повишава обема си е българския кренвирш. Много бих искал г-жата от видеото да ми отговори на какво се дължи този феномен.
70
1
 
28
 
! Отговори
до там преди 3 години
До там ни докараха, че да не купуваме колбаси и камоли кренвирши. Аз лично не купувам такива неща от 10 години, но гледам хора в магазина си купуват. Дали ги ядат те или ги дават на кучетата си не знам, но не мисля, че нормален човек може да яде такава гадост.
69
1
 
40
 
! Отговори
Чревоугодник преди 3 години
Който е ял кренвирш,е ял всичко!При направата им не е пострадало нито едно животно.
68
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
от лаена!
67
0
 
18
 
! Отговори
Отвратен преди 3 години
Е то е ясно че са *** ама интересно как ще ги съдят като там месо няма
66
1
 
31
 
! Отговори
до 70 преди 3 години
От копита и кокали се прави костно брашно, а от него - фосфоазотен тор за млади растения. Още се използва и като добавка за гранулираната храна на кучета и хотки. Преди правеха и канцеларското лепило - Рила. Не мога да разбера как един читав вид кренвирши не могат да направят читав тука. Немците имат над 150 вида вурстове, а тука един, единствен и колкото да се напъват пак е ***.
65
13
 
5
 
! Отговори
До стар ветеринар преди 3 години
Ето ти още едно доказателство, че си неграмотен, като няма какво да кажеш и хоп, гласувал съм за бсп. Ей такива сте най - върлите комунисти сега се правите на демократи!
64
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То не са изследвания , лаборатории , проби , микроскопи ....от какво е направено сиренето или кренвиршите.....то голямо умуване ...а толкова е просто,...отивате в близкия цех за кренвирши или сирене и оп....я да видим кво слагате
63
4
 
24
 
! Отговори
До стария ветеринар преди 3 години
Братовчедка ми беше технолог в Родопа. Още тогава казваше, че нищо от животното не се изхвърля. Само копитата са отивали за туткал ли, забравих какво точно беше.В колбасите се влагало най-некачественото месо, вкл. и от умрели животни след изследване. Преди нощно дежурство колежка си купи кренвирши, но не дойде ред да ги изяде и ги забрави на работа.На следващото ги намери спаружени. Та склонна съм да приема,че бяха с огромно водно съдържание.Та покрай нея и ние не купувахме салами и и