Стефан Цанев: Този протест отблъсква интелектуалците, с простотия се бори простащина

Писателят казва, че не е ясно каква е перспективата на протестите
27 сеп 2020 17:25, Нели Христова
487
Стефан Цанев: Този протест отблъсква интелектуалците, с простотия се бори простащина
Снимка: БГНЕС

Има нужда интелектуалците да бъдат на предна линия на протестите. И в предишни протести те бяха на предни линии, аз съм посрещал всеки протест с много добри чувства, ако не с възторг, и съм участвал, макар и косвено в тях, заяви пред БНР Стефан Цанев, писател, поет, драматург, а от вчера и носител на отличието „Златно перо“ за принос към родната култура и изкуство.

„Този протест отблъсква интелектуалците по две причини – поради своите средства, които не са много естетични, да кажа много меко. Не може срещу простотията да се бориш с простащина – тези средства, които използваха като вид на протест – замеряне с яйца, с развалени продукти. Малцина помнят понеже са по-млади, но същите атрибути се използваха против враговете на народа, когато разкулачваха 50-те г. на миналия век. Заобикаляха къщите с тъпаните, с ковчезите, на които беше изписано името на човека, когото разобличават, и му казваха: влизай в ковчега или в ТКЗС-то. Това повторение, не знам който откъде го е изкопал, може би бащата на някого, участвал в тези ремсистки хайки. Това ми напомня доста, защото и нашата къща бе заобиколена по този начин. Политиците бъркат в България много, че те не се състезават с идеи, а се оплюват един друг. Лошата дума е бумеранг – тя се връща към този, който е изрича“, коментира Цанев.

Според него втората причина, поради която протестът отблъсква интелектуалците, е перспективата на протестите: „Защото е ясно срещу кого са насочени, а никъде не стана ясно към какво - какво ще стане след тези протести?“.

„Има един показателен случай – когато приемат Търновската конституция през 1879 г., Дондуков-Корсаков присъства на веселието по този случай и запитал Антим I: „Ваше блаженство, след като България вече е свободна, освободихме ви от турците, защо не се радвате, защо сте тъй умислен?“. „Ваше сиятелство – отговорил Антим I, вие ни освободихте от турците, това е хубаво, но си мисля – а кой ще ни освободи от вас?“, разказа писателят пред БНР.

И допълни, че протестиращите са се сетили днес да направят концерт за целите си – ще използват изкуството, ще бъде нещо приятно, нещо, което да привлича хората, а не да ги отблъсква.

„Няма друг начин освен младите, родени на свобода, незаразени с робство, да поемат кормилото на държавата…Тези млади хора трябва да се престрашат“, отбеляза Стефан Цанев, който даде за пример как Финландия се управлява от 30-годишни момичета.

„Съвременната демокрация е измислила своите цивилизовани средства – това са изборите и нищо друго…Изключително сложно ще бъде, ако не се организират младите хора, за съжаление не може без партия. В България има нужда действително от една нова лява партия, но не тази, която се нарича Българска социалистическа партия, тя носи върху раменете си греховете на старата, която наследи - БКП“, подчерта Цанев.

„Свободата и щастието не могат да се постигнат със злост, с омраза, простащина, със заплахи, бесилки, ковчези и черни знамена. Трябва да намерим сили да се обичаме един друг“, обърна се задочно Стефан Цанев към протестиращите и към тези, към които са насочени антиправителствените демонстрации.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


487
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
310
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен "Господин" *** кой е този господин освен ако това не му е малкото име. Ми той си е едно другарче от всякъде и винаги е бил такъв а какво остава сега след като е стигнал явно благоденствието и се подиграва на работническата класа условно казано....
309
15
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този човек ме потресе до дъното на душата ми. До каква степен някой може да се отдалечи от народа си меко казано....Никога не е късно човек да се омаскари особено като се изказва неподготвен по политически идеологеми.
308
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как "младите да поемат кормилото на държавата?" като младите са опростачени от чалгарите на Слави, от порното по някои тв канали?Как като науката беше обругана и изгонена от България?Заради коронакризата се върнаха сдлугините и проститутките от Испания, но не се върнаха професорите от Хумболдския университет и от Харвард, не се върнаха лекарите от цяла Европа, не се върнаха високоплатените инженери.Не се оправдавайте с младите, българите са опростачени и удобни за манипулиране!!!
307
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До цензори Колко да е *** след като тя е на върха дори е кандидат за премиерски мандат а самия мутраген си вкара автогол с тия епитети и сега тя му стъпи на врата както и на целия народ ми що не вземеш да видиш колко е важна и колко маловажни са хората останали без каквито ида е права особено от ковиистерията но дори и от това тя се възползва като надменно не носи маска да покаже високомерие и двоен стандарт пък и което си е истина управниците по света вируса не ги лови те са имунизирани.
306
10
 
13
 
! Отговори
Робеспиер преди 3 години
Интелектуалци , АНАЛлизачи на всяка власт !!! Къде беше се покрил този мишок когато полицаите биеха народа ???? Къде му е будната съвест като вижда как "простият" народ бърка по кофите за *** ??? Къде беше когато стачкуваха майките на децата с увреждания и медицинските сестри ??? Беше зает да облизва дирниците на власт имащите От такива " интелигенти " на народа му се повръща и му идва още повече сила !!!!
305
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хиляди български младежи работеха в северна Италия като болногледачки на възрастни хора. Много от тях се върнаха у нас през лятото по обясними причини и сега се бият в гърдите че са се върнали от чужбина и викат по протестите. Това е едно от обяснението защото интелекта на протеста е нисък
304
4
 
4
 
! Отговори
65 преди 3 години
За каква нова лява партия говориш бе Цанев?Знаеш много добре,че децата и внуците на върли комунисти направиха БСП.Са ну мислиш,че някой друг ще направи нова партия.Смешен си.Не пускат кокала,още искат да гризат и бленуват.А това за тормоза с влизането в ТКЗС-то е точно така.Има и по лоши сценарии по онова време.Потърпевши са сегашните реститути, които треперят дог страх да не им вземат имането отново
303
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
истината боли
302
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Господин Цанев е голям писател и човек.Но е трудно да се разбере какво очаква от народ състоящ се от 80% де би ли.Какво Народно Събрание да избере такъв народ?!
301
7
 
4
 
! Отговори
цензори преди 3 години
Въведох името на Караянчева- онова с Тъ Къ Пъ... казано от нейният любим водач, а днес бг го цензурира---, ало цензорите-ще се оплача на Боко Тиквата, че го цензурирате...
300
13
 
14
 
! Отговори
българин преди 3 години
Не те ли е срам,бе господине.А как де се бориз с шлаката на обществото,завзела с престъпление властта от 11 г.Яйцата са най-меката и правилна форма на недоволство.Не те е срам.Преди 2-3 г пак ти направиха едночасов филм,и заедно със съпругага ти,го "въртяха" по нелевизиите.Зашо теб и жената"Нима няма други интелектуалци.Не те уважавам господине.Така защитаваш най-прастата,най-арогантната,най-престъпната част от обществото.
299
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И мен ме отблъсква
298
9
 
9
 
! Отговори
тъжно преди 3 години
Тъжен е слугинажът. Дори и протестиращите да не са интелектуално извисени ,като Боко Тиквата, Шкембе войводата, ***..и все други изтъкнати интелектуалци---докога бе, Цанев ще ги търпим? Докога?
297
9
 
10
 
! Отговори
ДО ЛИЦЕТО ОТ СНИМКАТ преди 3 години
ТИ ЛИ ИНТЕЛЕКТУАЛЕЦА БЕ БЕЗРОДНИКО?ПРОДАЖНА ДУШИЦЕ!
296
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Простотията на Бойко Борисов е ясна, но като се протестира трябва да се предлага нещо. Иначе утре друг *** ще го замести. Това е, това не се харесва от протестите. Те се представят като алтернатива, но само на думи!
295
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А Тиквата може би привлича интелектуалците с простотията си, а?
294
8
 
9
 
! Отговори
БайХ преди 3 години
Не знам какъв точно е Стефан Цанев, какви са кирливите му ризи, но съм съгласен с това което казва. Изкуството е много по-силна форма на протест от мятънето на яйца и разпъването на палатки по улиците. Боренето на простащина с простащина за съжаление не вдъхва доверие.
293
6
 
10
 
! Отговори
До ФАЛШИВ герб преди 3 години
Ти, Стефан Цанев не го мисли.Някакакво безгръбначни мекотело да дава оценки за човек ,като Цанев.Господи,прибери си вересиите.
292
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя човечец все се изтипоса, но винаги встрани от нещата. Никога не взема позиция, а само анализира - и преди, и след 10 ноември. Говори като изпечен политик - нито подкрепя, нито отхвърля протестите, за по-сигурно негово бъдеще! Най-лоши са слугите, г-н Цанев!
291
3
 
14
 
! Отговори
Така е преди 3 години
Яз съм интеуектуауец и сам отблъснат от протеста. Член сам на греб и усфоявам евро фондо. Сакам да си остане така