Стефан Цанев: Този протест отблъсква интелектуалците, с простотия се бори простащина

Писателят казва, че не е ясно каква е перспективата на протестите
27 сеп 2020 17:25, Нели Христова
487
Стефан Цанев: Този протест отблъсква интелектуалците, с простотия се бори простащина
Снимка: БГНЕС

Има нужда интелектуалците да бъдат на предна линия на протестите. И в предишни протести те бяха на предни линии, аз съм посрещал всеки протест с много добри чувства, ако не с възторг, и съм участвал, макар и косвено в тях, заяви пред БНР Стефан Цанев, писател, поет, драматург, а от вчера и носител на отличието „Златно перо“ за принос към родната култура и изкуство.

„Този протест отблъсква интелектуалците по две причини – поради своите средства, които не са много естетични, да кажа много меко. Не може срещу простотията да се бориш с простащина – тези средства, които използваха като вид на протест – замеряне с яйца, с развалени продукти. Малцина помнят понеже са по-млади, но същите атрибути се използваха против враговете на народа, когато разкулачваха 50-те г. на миналия век. Заобикаляха къщите с тъпаните, с ковчезите, на които беше изписано името на човека, когото разобличават, и му казваха: влизай в ковчега или в ТКЗС-то. Това повторение, не знам който откъде го е изкопал, може би бащата на някого, участвал в тези ремсистки хайки. Това ми напомня доста, защото и нашата къща бе заобиколена по този начин. Политиците бъркат в България много, че те не се състезават с идеи, а се оплюват един друг. Лошата дума е бумеранг – тя се връща към този, който е изрича“, коментира Цанев.

Според него втората причина, поради която протестът отблъсква интелектуалците, е перспективата на протестите: „Защото е ясно срещу кого са насочени, а никъде не стана ясно към какво - какво ще стане след тези протести?“.

„Има един показателен случай – когато приемат Търновската конституция през 1879 г., Дондуков-Корсаков присъства на веселието по този случай и запитал Антим I: „Ваше блаженство, след като България вече е свободна, освободихме ви от турците, защо не се радвате, защо сте тъй умислен?“. „Ваше сиятелство – отговорил Антим I, вие ни освободихте от турците, това е хубаво, но си мисля – а кой ще ни освободи от вас?“, разказа писателят пред БНР.

И допълни, че протестиращите са се сетили днес да направят концерт за целите си – ще използват изкуството, ще бъде нещо приятно, нещо, което да привлича хората, а не да ги отблъсква.

„Няма друг начин освен младите, родени на свобода, незаразени с робство, да поемат кормилото на държавата…Тези млади хора трябва да се престрашат“, отбеляза Стефан Цанев, който даде за пример как Финландия се управлява от 30-годишни момичета.

„Съвременната демокрация е измислила своите цивилизовани средства – това са изборите и нищо друго…Изключително сложно ще бъде, ако не се организират младите хора, за съжаление не може без партия. В България има нужда действително от една нова лява партия, но не тази, която се нарича Българска социалистическа партия, тя носи върху раменете си греховете на старата, която наследи - БКП“, подчерта Цанев.

„Свободата и щастието не могат да се постигнат със злост, с омраза, простащина, със заплахи, бесилки, ковчези и черни знамена. Трябва да намерим сили да се обичаме един друг“, обърна се задочно Стефан Цанев към протестиращите и към тези, към които са насочени антиправителствените демонстрации.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


487
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
290
6
 
11
 
! Отговори
ФАЛШИВ герб е този преди 3 години
Стефан Цанев е богат елитарен неписател и като умре ще умре завинагиСлучват се такива неписатели да жънат успехи приживе но само приживеЗарад "Стефан Цанев и сие" се носи поверието че българин никога няма да получи Нобел за Литература
289
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лошото е,че няма истинска опозиция.Тия про ос та ци узурпират мястото й.
288
3
 
8
 
! Отговори
До 328 преди 3 години
2 2Заради интеюлектуалците като него сме на това дередже. Още Иречек го е кааал############То български не е научило,искало да управлява.
287
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много точен анализ е направил Стефан Цанев.Не протести, а ремсистки хайки .Вероятно защото руската диаспора се включи , заедно с българските си ме ке ре та, като отровените трима
286
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никога не съм очаквала такова изказване от г-н Стефан Цанев. Съжалявам, но Вие трябва най-добре да знаете, че тези които са на протестите и българския народ не са простаци!!! Жалко, че мислите така, явно тази власт Ви е угодна!!!!#########Напротив ,тези са у ро ди и про ста ци.Нормални хора ,няма как да носят ковчези и бесилки ,да хвърлят храна по държавните институции и да пречат на другите. Само ,защото им плащат мизерен надник.А всъщност не знаят ,какво искат.Бълнуват само ,някакви оставки
285
6
 
9
 
! Отговори
Замислен преди 3 години
Ех Стефане, Стефанеее, одъртя ама комунистическото вътре в теб не се предава. Така ще е до края.
284
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Заради интеюлектуалците като него сме на това дередже. Още Иречек го е кааал!
283
3
 
3
 
! Отговори
тато преди 3 години
Да живее комунизъмъ.
282
7
 
19
 
! Отговори
Иванова преди 3 години
Никога не съм очаквала такова изказване от г-н Стефан Цанев. Съжалявам, но Вие трябва най-добре да знаете, че тези които са на протестите и българския народ не са простаци!!! Жалко, че мислите така, явно тази власт Ви е угодна!!!!
281
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този Цанев отблъсква с простотия и простащина! Този мазник, който живее в блок на ЦК на БКП на Св.Наум В Лозенец е отвратителен конформист,нагаждач, *** на червени сини и всякакви з***дници през всички времена! Позор и отврот!
280
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чеподлец е - никой не му го отнема.Чемръсник е - никой не го мие.Ченагаждач и подлизурец е - никой не го бричиАма предател и лъжец няма кой да не е съгласен. Тоя се бори за мястото на Веждата под Борката
279
6
 
1
 
! Отговори
Леле до 317 преди 3 години
Вярно ли си вярваш на тролските си писания!? ***, колко сте нахално на Позитано и Бузлуджа! Събирайте си всичкото Бойко и Калитко и в горд марш към Сибир! Тоя се е гаврил така с Божията Майка, както на най-голямото болшевик не би хрумнало! (Потърси в гугъл, ако не вярваш!) Следило ли си му кариерата по соца, та, знаеш какъв е бил!!!! Пак ви пролича гербави, че сте от най-чогун комунистите! Нямам думи, просто!...Пс.Обръщам се към такива в среден, неопределен род- това не е граматическа грешкаа, тс
278
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никога не е късно да станеш за резил. Стефан Цанев за съжаление го доказа.
277
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А харесват ли ти ежедневните про стащини, които се левт от устата на Борисов, Гешев или Караянчева, а другарю халтурчик?
276
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Къде е видял той ковчези?Или само повтаря тапо тиите на герберските ***? Мало умник...
275
2
 
9
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Ох, и този убавец се из с рана метеното. Добре, получаваш отличен, цуна Г3 на Боко.Тапигьоз.Да беше мислил за опростачване, когато писа оня буламач - "хрониките"...
274
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Скоро навсякъде, по площади, булеварди, улици и покриви ще се търкалят гербави чаркове, остатъци от една уродлива, но вече разглобена и потрошена система!Няма как нещо толкова изкривено и противоприродно да просъществува дълго време!Самата Вселена ще ви затрие, алчни и прости лeкeтa!
273
1
 
7
 
! Отговори
Ястребител преди 3 години
Ами ... един друг поет преди много лета е написал "По-страшен от СПИН, по-гаден от рак е българският проЗстак!"
272
9
 
7
 
! Отговори
abe Radeff преди 3 години
Стига циркове вече и злобата на Радев дотяга, имаме достатъчно проблеми....че трябва да го траем още цяла година! Може и импийчмънт да го застигне ...
271
4
 
4
 
! Отговори
До хахахаха преди 3 години
Ами за съжаление вие, московските полезни *** наистина сте лош материал. За щастие, обаче, през март ще стане ясно, че не сте достатъчно, че да саботирате окочнателното връщане на България в Западната цивилизация, където ѝ е мястото.