Стефан Цанев: Този протест отблъсква интелектуалците, с простотия се бори простащина

Писателят казва, че не е ясно каква е перспективата на протестите
27 сеп 2020 17:25, Нели Христова
487
Стефан Цанев: Този протест отблъсква интелектуалците, с простотия се бори простащина
Снимка: БГНЕС

Има нужда интелектуалците да бъдат на предна линия на протестите. И в предишни протести те бяха на предни линии, аз съм посрещал всеки протест с много добри чувства, ако не с възторг, и съм участвал, макар и косвено в тях, заяви пред БНР Стефан Цанев, писател, поет, драматург, а от вчера и носител на отличието „Златно перо“ за принос към родната култура и изкуство.

„Този протест отблъсква интелектуалците по две причини – поради своите средства, които не са много естетични, да кажа много меко. Не може срещу простотията да се бориш с простащина – тези средства, които използваха като вид на протест – замеряне с яйца, с развалени продукти. Малцина помнят понеже са по-млади, но същите атрибути се използваха против враговете на народа, когато разкулачваха 50-те г. на миналия век. Заобикаляха къщите с тъпаните, с ковчезите, на които беше изписано името на човека, когото разобличават, и му казваха: влизай в ковчега или в ТКЗС-то. Това повторение, не знам който откъде го е изкопал, може би бащата на някого, участвал в тези ремсистки хайки. Това ми напомня доста, защото и нашата къща бе заобиколена по този начин. Политиците бъркат в България много, че те не се състезават с идеи, а се оплюват един друг. Лошата дума е бумеранг – тя се връща към този, който е изрича“, коментира Цанев.

Според него втората причина, поради която протестът отблъсква интелектуалците, е перспективата на протестите: „Защото е ясно срещу кого са насочени, а никъде не стана ясно към какво - какво ще стане след тези протести?“.

„Има един показателен случай – когато приемат Търновската конституция през 1879 г., Дондуков-Корсаков присъства на веселието по този случай и запитал Антим I: „Ваше блаженство, след като България вече е свободна, освободихме ви от турците, защо не се радвате, защо сте тъй умислен?“. „Ваше сиятелство – отговорил Антим I, вие ни освободихте от турците, това е хубаво, но си мисля – а кой ще ни освободи от вас?“, разказа писателят пред БНР.

И допълни, че протестиращите са се сетили днес да направят концерт за целите си – ще използват изкуството, ще бъде нещо приятно, нещо, което да привлича хората, а не да ги отблъсква.

„Няма друг начин освен младите, родени на свобода, незаразени с робство, да поемат кормилото на държавата…Тези млади хора трябва да се престрашат“, отбеляза Стефан Цанев, който даде за пример как Финландия се управлява от 30-годишни момичета.

„Съвременната демокрация е измислила своите цивилизовани средства – това са изборите и нищо друго…Изключително сложно ще бъде, ако не се организират младите хора, за съжаление не може без партия. В България има нужда действително от една нова лява партия, но не тази, която се нарича Българска социалистическа партия, тя носи върху раменете си греховете на старата, която наследи - БКП“, подчерта Цанев.

„Свободата и щастието не могат да се постигнат със злост, с омраза, простащина, със заплахи, бесилки, ковчези и черни знамена. Трябва да намерим сили да се обичаме един друг“, обърна се задочно Стефан Цанев към протестиращите и към тези, към които са насочени антиправителствените демонстрации.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


487
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
350
1
 
0
 
! Отговори
Колега преди 3 години
До АнонименСтефан Цанев в предаването ,,Вот на доверие,,Не можа да отговори на чия държава принадлежат Курилските острови. Още тогава възникна у мене съмнение за интелекта му, но нали си го беше извоювал по комунистическо време да бъде флагманът на българската интелигенция. Е , сега вече маската му падна - колкото е интелигент, толкова е и честен човек. Жалко, Стефане - този ти резил не е като оня за Курилските острови - този просто те унищожи.
349
1
 
3
 
! Отговори
До Емо преди 3 години
Диктатор се сваля само с преврат, а не със светещи фенерчета на телефони!################Ако беше "диктатор," едва ли щеше да пишеш простотии тук.
348
2
 
1
 
! Отговори
Емо преди 3 години
Този съвсем е изветрял. С какво ще бори мутрите? С интелектуална рубрика в кафяв вестник ли? Диктатор се сваля само с преврат, а не със светещи фенерчета на телефони!
347
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За съжаление много простащина има в тази държава, наистина не очаквах да е в такива размери. И най-тъжното, че точно простаците се мислят за умни. Не знам дали сто години ще стигнат да се променят нещата. Едва ли.
346
5
 
2
 
! Отговори
Бай БойТошо преди 3 години
Който интеуектуауец слушка-папка!
345
3
 
6
 
! Отговори
Тошо преди 3 години
Чудесно слово и изложение на прогресивна мисъл и .... прекрасно чувство! Но ме безпокои, кой от тези на протестите ще го чуят, проумеят и ще се променят в тази посока.....навярно малцина, но както щеше да каже Стефан... и това е нещо! Е, затова и държавата ни е такава, и това е нещо като държава....иска се време за да стане нещо съществено!
344
8
 
5
 
! Отговори
Скептик преди 3 години
Тоя е най големия гъзолизец на живковиярежим. Прогресира покрай димократите щото е алчен и бездарен. Кой ще ни освободи от него?
343
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Краденето е наследство от комунизма.
342
8
 
8
 
! Отговори
До 363 преди 3 години
НО ПЪРВО БОРИСОВ И ГЕШЕВ В ЗАТВОР##############Чер ве ни те ме кере та искат оставката на Гешев ,защото им припари под краката. Но няма да стане.
341
2
 
4
 
! Отговори
плаго и авто преди 3 години
когато плагиятите спрат да публикуват, афторите са измрели
340
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Корупцията е неизкоренима както и престъпността. Целта е тя да се държи под конторол а не да се премахне. Някой ви е излъгал че може да има демократично управление без корупция. Европейско изследване показва че 1 трилион евро отиват за корупция в ЕС. Същото изследване казва че корупцията в Германия е 5% от БВП. При БВП 3.5 трилиона значи немските политици си прибират в джоба 175 милиарда на година от корупция. 2 пъти повече от цялото БВП на България. Честито!
339
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
с простотия се бори простащина------------TOЧНО ТАКА Е - ТРЯБВАТ РЕАЛНИ ПРОМЕНИ, НО ПЪРВО БОРИСОВ И ГЕШЕВ В ЗАТВОР!
338
12
 
12
 
! Отговори
Spas Spasov преди 3 години
Този истински интелектуалец ли е, или самоизтъкващ се за такъв?!
337
16
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стефан червеноводски,отново се показа от ъгъла,за да съветва нацията по кой път да хване. Пиши си пиесите,вмъквай там жена си ,близки роднини,остави младите да вървят по пътя си.Не наричай сънародниците си простаци,за да ти обърнат внимание по необразованите българи.Отричаш всичко което е било преди 30-ет години.Превърна се на гонен,преследван,тормозен,по соц. време,което въобще не говори истина за теб и времето.Днес,ти може да си при хората на площада,но се криеш като съсел!Защо?
336
6
 
16
 
! Отговори
българин преди 3 години
Тези коментари, както и много други ме навеждат на сериозни мисли.Ако се постараем да бъдем наистина обективни, България е млада държава.Забравете тези 1300 години, защото от тях трябва да извадите близо 500 години под османска власт и близо 200 години под византийска.Често споменаваме "турското робство", но никой не се сеща и за "византийското робство". А България е свободна от няма и век и половина. И като извадим от този период 45 години комунизъм какво остава?
335
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ако васко кръпката ще ни казват какво да правим сме в киречатоя концерт беше ужким за промяна ама нещо ми понамирисвачестните хора пак се вързахавсички са лоши и сега ще ви изпишат нови от сорос пуцовете и пак ще сте до шията в ла.натанаправете като орбан всички соропитеци вън и закриване на соропитешкия 0 нов български университеттогава ще сте независимиа сега сте само пешки в играта на богатите и крадливи американци и слугите им в българия бивши комунисти и седесари
334
3
 
10
 
! Отговори
Гробокопач преди 3 години
До Димитър ДимитровТочно така, Димитре! Проблемът е, че те са интелектуалци на ясла;))) Затова не го направиха. Досега аз лично не помня, известен интелектуалец да генерира и да поведе протест! Те дори не правят опит да го създадат, дори собственото си недоволство, когато репрезантират в социумът, то води само до по-голяма дажба в хранилката! Протести се генерират само от ъндърграунд-интелекта и духовността, но не църковната, попската...
333
10
 
17
 
! Отговори
Орденът на Дебелянов преди 3 години
Доста преди сегашните протестиращи, поетът Николай Колев - Босия, т.е. колега на Стефан Цанев, намери смелост да "обстрелва" с домати сгради на властта, където според него, Босия, се е загнездила корупцията. Тогава никой не реагира, включително, Стефан Цанев, проблемите ставаха все по-дълбоки и се стигна до сегашните нелицеприятни събития. Впрочем, Ст. Цанев имаше възможност да покаже на властта, че нещата в България не са наред, като не приеме от нея наградата Златното перо". Не го направи.
332
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ето това е еталона за протестиращ- ти му задаваш точен и ясен въпрос,изискващ две прости изричения за отговор,а то вместо да отговори цвъка минус.Не искали тоя,не искали оня.А кого искате ??? Как така искате несъществуващ вариант? Искали млади,образовани и честни хора! Къде са ? Кои са? Те и децата не искат да ходят на училище,ако може да не се отлепят от игрите,а някой да им налее знанията директно.Вие нормални ли сте? Как така отхвърляш всичко,а утре ?
331
5
 
13
 
! Отговори
честни водачи преди 3 години
Посланието на Васко Кръпката на концерта протест беше знаково и той каза:" Мечтая си да имаме честни водачи, които да не се казват Бойко Борисов, да не се казват Румен Радев, да не се казват Мая Манолова, да не се казват Корнелия Нинова, да не се казват Слави Трифонов, а да са честни хора. И никога не забравяйте кой създаде мутрите - БКП! "