Опасно ли е продажбата на лекарства през вендинг машини?

Проф. Генка Петрова: Това решение е твърде рисково
28 сеп 2020 18:56, Анисия Иванова
18
Опасно ли е продажбата на лекарства през вендинг машини?
Снимка: БГНЕС

В Ловеч има две вендинг машини за лекарства в града, за които обаче много от местните жители не знаят.

По думите на Боряна Кечева, аптекар, във вендинг автоматите законът позволява да се продават дадени продукти с  много ограничен асортиментът и оборотите са нищожни. А до лекарствата по лекарско предписание не може да има свободен достъп, категорична е тя.

„А пък да може да се купуват и лекарства по рецептурна книжка, това вече става много сложно“, каза още Кечева пред БНР..

Държавата даде зелена светлина на проект, в рамките на който вендинг машини с лекарства ще предоставят възможност на хората в селищата без аптечна мрежа да имат достъп до лекарства.

Жителите на Ловеч споделят, че вендинг автоматите са от полза, за да си закупят лекарства без рецепта като аналгетиците. Идеята от тях да се купуват и антибиотици е опасна и трябва да има контрол.

„Хората по селата нямат достъп до лекарства, но за пенсионерите ще е трудно да се оправят с тези машини. Не е ясно как точно пък ще се продават лекарства с рецепта през тези машини“, коментираха жители на града.

„Гражданите също обезпокоени от въвеждането на такива вендинг машини за лекарства“, коментира проф. Генка Петрова, ръководител на Катедра по организация и икономика на фармацията в Медицински университет в София.

„Въведохме изключително много защитни механизми във верфикация на лекарствата, задължихме всички по веригата да въведат нови технологии с цел предотвратяване на продажба на фалшиви лекарства, в интерес на защита на здравето на пациентите. Има твърде много неясноти в правителственото решение, а те се отнасят до това за кои лекарства се отнася този режим. Затова считам, че тази иновация на този етап не е с установен механизъм как ще действа и защитени ли ще бъдат интересите на гражданите. За мен все още е прекалено рискова“, категорична е проф. Петрова.

Колкото повече либерализираме режима на отпускане на лекарства, за които от години обществото е установило, че трябва да са под надзора не само на фармацевта, но и на лекаря, толкова повече застрашаваме здравето. Този въпрос е безспорен!“, категорична е проф. Петрова.

Можем да си говорим за каквито и да е вендинг машини, но това трябва да отговаря не само на нашето, но те трябва да отговарят на досегашното законодателство – много ограничен набор от продукти без рецепта да се продават така.

Междувременно от Пациентски организации „Заедно с теб“ отправиха писмо до министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов с настояване да излезе с позиция относно проект на частната фирма „Пос фарма“, получила държавно финансиране за инсталиране на вендинг машини за продажба на лекарствени препарати с рецепта.

"Фирмата е предвидила през тази година да купи земя и сгради на стойност близо 8 млн. лв. и да вложи 12 млн. лв. в оборудване, което включва и 120 вендинг машини", се посочва още в писмото до министъра.

Припомняме, че в момента лекарствени препарати по лекарско предписание могат да се отпускат само в аптеки или да се доставят от личните лекари в малките населени места след специално разрешение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поредната *** статия. Много ясно, че няма да напълнят автоматите с антибиотици и други силнодействащи.
17
0
 
0
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
Колкото е опасна легализацията на "леките наркотици".
16
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
продажбата на лекарства по такъв начин е абсолютно недопустима
15
0
 
0
 
! Отговори
мхм преди 3 години
в Италия има подобно, както за лекарства, така за цигари, друг е въпроса, че тук се прави с цел лоби на някоя мутра
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А в кеш ще може ли да се плаща, в кеш!Защото резнаха схемата с белите карти и сега ме следят къде що купуам ...
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До софиянецДа не казваме, че проектът е с обществено значение и може общините да се задължят, да предоставят мястко, срещо симвулична сума.
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да, за аптекарските монополи е опасна.
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До В чужбинакак ще паднат цените на лекарствата, като в нарушение на закона един тип в парламента хем ги пройзвежда, хем ги продава на дребно в аптеките си?
10
1
 
2
 
! Отговори
В чужбина преди 3 години
Лекарства се продават в супери и парфюмерии....но при нас не може, защото ще паднат цените на лекарствата....
9
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То грип няма, за чий са ви лекарства?
8
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Георги Тотевако ти се наложи да избираш между това да приемеш лекарства без да имах хабер какви са и това да не приемеш лекарства.... пали жигулата и *** до града да ти кажат.
7
0
 
2
 
! Отговори
Георги Тотев преди 3 години
А опасно ли е да няма от къде да си купиш лекарства при спешен случай в малките общини?
6
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"най-забавно" е когато лекаря обърка дозировката и изпише на детето ти доза която е прекомерна дори за възрастен. Тогава ако ви обслужва фармацевт, веднага хваща грешката, а ако са сложили в аптеката да ви обслужва някой дето до вчера е бил в бакалия, ви дава лекарствата, пък вие си тровите детето...
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пак ше има за чехмеджетата
4
0
 
2
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 3 години
Въпросът в случая е не дали е опасно или не, а че в закона няма такава възможност, но правителството вече е отпуснало 20 милиона по проекта на близки фирми. Не дават оставка, но дори не се снишават, а най-нагло продължават да пълнят чекмеджетата с нашите пари. Ето това е скандалното. Дали е целесъобразно или опасно да се продават лекарства по този начин е подробност от пейзажа.
3
0
 
1
 
! Отговори
софиянец преди 3 години
Каква земя ще купуват? За една машина трябва 1м2... Или след като минат няколко години и проекта свърши - ще им остане земята!
2
1
 
5
 
! Отговори
Saki преди 3 години
Е то излиза ,че човек на Марешки ,стои зад тази далавера. Явно пъпчивия варненски далавераджия си осребрява подкрепата на тиквата.
1
4
 
6
 
! Отговори
пенсионер преди 3 години
дано съм още жив кога Машините заменят всички ненужни хора, Тунеядци!