Ген. Стойков: Трябва да имаме смесен тип армия – наборна и кадрова

Бившият началник на Генералния щаб е за връщането на казармата
Обновена: 29 сеп 2020 19:14 | 29 сеп 2020 18:45, Красимир Ангелов
130
Ген. Стойков: Трябва да имаме смесен тип армия – наборна и кадрова
Снимка: БГНЕС

България трябва да има смесен тип армия – наборна и кадрова. Това мнение изрази ген. Златан Стойков, бивш началник на Генералния щаб на Българската армия пред БНР.

"С приемането на поправките се избързва. Трябваше да се направи добър анализ", изрази мнение ген. Стойков, който в момента е председател на Съюза на офицерите от запаса и резерва.

Още по темата
Както е известно Народното събрание одобри на първо четене възможността за доброволната казарма за български граждани до 40-годишна възраст. Приетите промени в Закона бяха внесени от Министерски съвет по предложение на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Според ген. Стойков "ще бъде трудно за 6 месеца да се постигне подготовката на един военнослужещ, за да бъде ползван той след това в резерва". Той обаче посочи, че е важно да се постави началото, за да се възстанови наборната служба.

Бившият началник на Генералния щаб бе категоричен, че трябва да се възстанови наборната служба в Българската армия и съотношението с професионалните войници да бъде 50 на 50.

"С поправките на закона трябва да се търси привлекателността да се подобри армията", изрази мнение ген. Стойков и добави, че е време Българската армия да възвърне своя статут като една сигурна основа на сигурността и отбраната на страната.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
5
 
17
 
! Отговори
Лудия шапкар преди 3 години
Каква наборна армия за шест месеца?За боравене със съвременно въоръжение е необходимо висше образование (не от Югозаоадния университет) и специализация. За шест месеца не можете да ги научите да различават ляв и десен чорап. По скоро трябва да имаме по малко генерали май.
66
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя е луд.Каква армия какви пет лева.Армията бе унищожена и обезличена за 10-20г.
65
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Nabornata armiq umre bratchet nqma NRB nqma BNA Nqma i BG svyrschi se tq prodadoxte q dadoxte q na koncesiq na kravarite.
64
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
България намалява, ама на тях наборна армия им се искало. Под шапка акъл не вирее, и реформи не се правят. Кога ще се реформира прокуратурата.
63
1
 
6
 
! Отговори
Искаш ли шок 9? преди 3 години
Та още през седемдесетте някой мисловни танкове мислеха как да върнат колонията в България и започнаха подмолна, подривна, саботьорска дейност. Убиха прехода за който Живков на гости в Швеция каза така: Ха ми вие вече сте построили вашия социализъм и комунизъм. Сега някой хора ми казаха, че не трябва да говоря за работа. Добре в тях за работа няма да говоря, ама на вас ви казвам, че ни върнаха в Праисторията, в Дивата гора с големия лош черен вълк ... И както казват честните селяни Ай сполай ви!
62
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нищо не дължа на тая пропаднала държава, достатъчно е че все още работя тук и плащам данъци, ако трябва и да служа ангария, дирекно емигрирам.
61
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе тези шамандури съвсем изперкаха. Роди ме мамо военен и не ми трябва друго наказание.
60
2
 
3
 
! Отговори
Искаш ли шок 8? преди 3 години
Нашия невинен и чист български народ, който имаше един честен селянин да го води 45 години се отърсваше от петвековната си робия и 75 годишната си колония, натрапената му чрез клане религия и минаваше леко полеко към това, което днес наричат хоризонтални бизнез модели чрез едни предприятия наречени ТКЗС-та. И това не бяха комбайнеро-интелигентските на Трифонов, а бяха преход. Знаете ли българският Джек Лондон - много го харесвах като дете "Дивата гора" и "Зъб за зъб" та какво се е случило ????
59
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
предателите унищожиха ракетите сс-23 п-300 х-400 ще защитават нато еи на управляващите децата задължиелно не да ги пращат в чужбина.
58
1
 
3
 
! Отговори
Искаш ли шок 7? преди 3 години
Говори се, ама само се говори, че Николай Банев се е самоубил в килията си с писмо от негови "приятели" или "роднини". Интересното е, че жената от семейството леко го е понатопила в цианкалии или рицинова субстанция интересно откъде? Интересно е това семейство синът им какво работи и със сигурност е син на майка си, ама на баща си не е сигурно дали е син!
57
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички служители които са на заплата и пенсия е крайно време да ги махнат,пет години цоцкат от бюджета,като че ли на никой не го интересува а има толкова млади момчета без работа!!!
56
2
 
13
 
! Отговори
Ко? преди 3 години
"трябва да се възстанови наборната служба" -този зеленочорапковец има проблем с главата. Няма как, невъзможно е да има повече наборна армия. Някой да му го набие в гъдулката.
55
1
 
4
 
! Отговори
Юсуф помака преди 3 години
Който не държи на кило не става за шaпкap!
54
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В армията трява да има равнопоставеност, говоря за боеца. Или всички платени, или всички наборни. Иначе гониме комунистически извращения, които сме преживели. Тоя да го ду.ха със смесения тип. Тоя е извратеняк.
53
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи идвам утре у вас, и насила ви карам да ми прекарате строителни материали за вилата. Ако ми откажете ще носите наказателна отговорност. И на какво основание- дълг към родината. Тоест могат да си правят каквото си пожелаят с вас, под претекст, дълг към родината. Не приятели, дълг към родината е да спазваш закона и да си плащаш данъците, всичко друго е извинение, за да ви третират, унижават и да ви карат да вършите неща против волята си.
52
10
 
9
 
! Отговори
българин преди 3 години
До 73 Да сега могат да ни прегазят! Защо Не се пробваха до 1989 г? Имало е защо! Имахме оръжие и бяхме силни момче!-:) Днес 30 г по късно сме жалки Даже и като численост!-:( Схващаш ли до къде ни доведе " демокрацията" ?
51
0
 
7
 
! Отговори
Сержант преди 3 години
1. Трябва да имаме МЛАДА армия. 2. Повече правомощия на командирите от по-ниски нива. 3. Изкореняване на шуробаджанащината. 4.Реално провеждане на изпити . 5. И много ей такива дребни неща, който хора с по 30+ години в армията не могат да направят. И за хората извън системата, обяснете колко е заплата+пенсия на незаменимите в БА.
50
5
 
5
 
! Отговори
123 преди 3 години
Наборната ще е от автоматчици, пушечно месо, а кадровата ще борави с по-сложната техника.
49
4
 
13
 
! Отговори
Lora преди 3 години
Никога няма да пусна сина си да служи в армиата ако има наборна армия. Ще го пратя в чужбина, ако трябва ше взема чуждо гражданство. Аз съм пацифист и възпитавам детето си в принципите на мира и разбирателството, не войната. Естествено той ще вземе решението сам, ако е необходимо такова решение, но се надявам никога вече военната служба да не бъде задължителна. Това е в разрез с демокрацията и правото на човек да взима решения за себе си.
48
3
 
5
 
! Отговори
Доктор Гьобелс преди 3 години
Българския кашик страх не знае. Където стъпи трева не никне.